Ga naar de inhoud
Bakhulp: er zit een scheur in mijn (cup)cake
Keukenhulpje 15 augustus 2017

Bakhulp: er zit een scheur in mijn (cup)cake

Bakhulp: er zit een scheur in mijn (cup)cake

Officieel hoort de bovenkant van een (cup)cake niet open te scheuren of te barsten. Toch vind ik het best mooi en geeft het de cake een gave look. Wil jij voorkomen dat de bovenkant van je cake openscheurt? Ik leg je uit hoe!

OVENTEMPERATUUR
Als je cake tijdens het bakken openbarst, dan staat waarschijnlijk de temperatuur van je oven te hoog of je hebt de cake te hoog in de oven gezet. Een klassieke cake hoor je op 160 ℃ af te bakken, in het midden van je oven.

Het kan goed zijn dat je oven niet de juiste temperatuur weergeeft. Zet daarom altijd een losse oventhermometer in je oven. Dan kun je controleren of jouw oven de juiste temperatuur heeft bereikt. Check hier mijn vijf basisbaktips.

BLOEM
Wanneer de hoeveelheid bloem in je recept te groot is ten opzichte van de natte ingrediënten, heb je ook meer kans dat je cake scheurt. Probeer dan eens wat minder bloem toe te voegen.

Door een zachtere soort bloem te gebruiken (zoals Zeeuwse bloem) heb je ook minder kans op een gescheurde cake. Deze soort bloem is echter niet per se aan te raden voor het bakken van cakes, omdat ze zal resulteren in een minder luchtige variant.

JUISTE RECEPT
Gebruik het juiste recept, met goede verhoudingen tussen alle ingrediënten en volg de stappen in de bereidingswijze in de juiste volgorde op. Mijn basisrecept vind je hier.

Heb jij nou nog een vraag over het bakken van cakes, bepaalde ingrediënten of een ander baksel? Let me know en dan zoek ik het voor je uit.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

5 berichten over “Bakhulp: er zit een scheur in mijn (cup)cake

 1. Een bakvraag: wat is het verschil tussen al die soorten bloem? Typo 00; durum; patent, tarwe, harde bloem, zachte bloem enz enz

 2. Als ik een originele cake bak dan maak ik een gleuf in het midden dus het deeg iets naar de zijkant komt ie er tiptop uit de oven

 3. Wat de ouwe vroeger deden banket bakkers de boter
  In een pannetje er beetje smelten
  Als De cake op 160 graden staat zet hem op 150 graden
  Moet 60 min doe 55 min als de cake klaar is laat hem nog 1 min in dichte oven staan staan zeef de patent meel wel 2x liefst met heel fijne zeef suiker en boter in 1keer dat het mooi stijf word dan ei een voor een als de ei er goed door heen is machine uit dan met een pot lepel de meel er door heen dan heb je een goede cake
  Alles is 200 gramsuiker eieren meel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *