Ga naar de inhoud
Het verschil tussen slagroom, double cream en heavy cream
Keukenhulpje 22 augustus 2017

Het verschil tussen slagroom, double cream en heavy cream

Het verschil tussen slagroom, double cream en heavy cream

Kun je de double cream in een recept vervangen door slagroom? Ik leg je uit wat het verschil is tussen slagroom, double cream en heavy cream.

Het verschil tussen slagroom, double cream en heavy cream

In Engelse recepten kom je ‘double cream’ regelmatig tegen op de ingrediëntenlijst, maar in de Nederlandse supermarkten is het niet te koop.

Degenen die wel eens van Engelse blogs bakken, zullen zich vast eens afgevraagd hebben wat het verschil dan is tussen slagroom en double cream. En als je graag Amerikaanse foodblogs volgt, dan ben je de term heavy cream vast en zeker regelmatig tegengekomen. 

Ik ga je het verschil tussen double cream, heavy cream en slagroom uitleggen. Én ik vertel je of je heavy cream en double cream door onze Nederlandse slagroom kunt vervangen.

Het verschil tussen slagroom, double cream en heavy cream

Wat is slagroom?

Slagroom is een relatief dunne, vloeibare soort room die minimaal 30% vet bevat. De slagroom in onze supermarkten heeft meestal een vetpercentage van rond de 35%. Door dit vetpercentage wordt de lucht tijdens het opkloppen ‘gevangen’, waardoor je er een luchtige slagroom van kunt maken.

Je krijgt slagroom het beste opgeklopt als deze goed gekoeld is. Je kunt slagroom het beste opkloppen met een ballon garde (daar krijg je goede armspieren van) of met een soortgelijk opzetstuk van je mixer. Maar klop je te lang door? Dan krijg je boter. 

Wist je dat je ook slagroom kunt maken van kokosmelk? Daar vertel ik je in mijn recept voor kokosslagroom alles over.

Wat is double cream?

Double cream is een dikkere soort room met een vetpercentage rond de 48% die veelal in Engeland verkrijgbaar is (en daar veel gebruikt wordt). Dankzij dit hoge vetpercentage is de room van zichzelf al erg stevig.

Double cream wordt vaak als topping gebruikt of geserveerd met vers fruit. Je kunt er ook clotted cream van maken, maar dat kan ook met heavy cream en slagroom. Het is ook mogelijk om double cream op te kloppen, maar zo’n luchtig resultaat als bij slagroom is niet haalbaar.

Wat is heavy cream?

Heavy cream is de Amerikaanse variant van double cream en moet tenminste 36% vet bevatten om heavy cream genoemd te worden. Het wordt veel gebruikt voor romige sauzen, crèmes en om op te kloppen tot een soort slagroom. Ook hier geldt dat dankzij het vetpercentage de lucht tijdens het opkloppen perfect gevangen kan worden en resulteert in een luchtige room.

Verschil double cream en slagroom

HET VERSCHIL TUSSEN SLAGROOM,  DOUBLE CREAM EN HEAVY CREAM

Het verschil zit ‘m dus in het vetpercentage en in de consistentie. Slagroom heeft een lager vetpercentage dan zowel double cream als heavy cream, maar vooral double cream steekt er met kop en schouders bovenuit met het verpercentage van 48%.

Ongeklopte slagroom is door het lagere vetpercentage vloeibaar, maar opgeklopt is het lekker luchtig en wolkachtig van structuur. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.

Heavy cream is het meest vergelijkbaar met onze slagroom, ondanks dat de Nederlandse slagroom wel net íets minder vet is. Vraagt een recept om ‘heavy cream’ of ‘whipping? Vervang dit dan gerust 1:1 door slagroom.

HOE KAN IK DOUBLE CREAM VERVANGEN?

Vraagt een recept specifiek om double cream? Dan kun je dit niet zomaar door slagroom vervangen. Wellicht is het in sommige gevallen wel mogelijk, maar dat hangt volledig van het recept af.

Voor veel zoete recepten vind ik het volgende goed werken: maak een combinatie van slagroom en mascarpone. Klop 1 deel mascarpone luchtig en voeg hier al mixende 2 delen slagroom (en de benodigde hoeveelheid suiker) aan toe. Zo ontstaat er een lekker volle room die het dichtst bij double cream in de buurt komt.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Aantal stemmen: 8

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *