Ga naar de inhoud
Bakken met havermout
onbekend 13 augustus 2017

Bakken met havermout

Bakken met havermout

Op het gebied van bakken kun je ontzettend veel met havermout. Je kunt er niet alleen de lekkerste ontbijtjes, maar ook cake en taart mee maken. Vandaag vertel ik jullie daarom alle ins en outs over havermout en de zoete keuken.

In mijn artikel over het verschil tussen bloem en volkorenmeel vertelde ik jullie al dat havermout(meel) mijn favoriet is. Het is veelzijdig, gezond, (in principe) glutenvrij en een enorm toegankelijk product. Eén van de redenen dat havermout zo veelzijdig is, komt doordat het in veel vormen voorkomt: grove vlokken, fijne vlokken en havermeel. Als puur ‘havermout’ staat vermeld in een recept, worden meestal de grove vlokken bedoeld.

GEZOND
Havermout is een gezonde, voedzame graansoort, die je langer verzadigt. Het wordt gemaakt van haverkorrels en bevat koolhydraten, eiwitten, B-vitamines, mineralen en vezels. Deze laatste zijn zowel goed voor je stoelgang als voor je immuunsysteem. Eén van deze graanvezels in havermout heeft een gunstig effect op het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Volgens het Voedingscentrum wordt dit LDL-cholesterolgehalte door het eten van 30 – 60 gram havermout op een dag al verlaagd. Let er wel altijd op dat er geen suikers of zout aan je havermout is toegevoegd, dat maakt het meteen een stuk minder gezond.

GLUTENVRIJ
Havermout is in principe glutenvrij, maar mag volgens de wet niet standaard zo gecertificeerd worden, omdat het soms in dezelfde fabriek wordt verwerkt als andere glutenrijke granen. Als je coeliakie hebt of voor iemand bakt met een glutenallergie of -intolerantie, driedubbelcheck dan altijd de achterkant van de verpakking op sporen van gluten.

HAVERMEEL
Dit maak je gemakkelijk zelf door havermout in je foodprocessor of blender te gooien. Het maakt hiervoor niet uit of je grove of fijne vlokken gebruikt. Laat de power motor er een aantal minuten op los malen en tada: havermeel. Op deze manier is havermeel voor iedereen een toegankelijke, volkoren optie om mee te bakken. I-de-aal, toch?

BAKKEN MET HAVERMOUT
Last but not least, wat moet je in de gaten houden als je aan de bak gaat met havermeel? Net zoals andere volkoren meelsoorten neemt het meer vocht op dan bloem. Daarnaast is het glutenvrij, waardoor het minder elastisch is en niet zo gemakkelijk rijst. Wil je bloem vervangen door havermeel? Voeg dan zeker 1,5x meer bakpoeder of rijsmiddel toe, dit compenseert die zwaardere, minder elastische structuur. Hou er daarnaast natuurlijk rekening mee dat een havermeel ook zorgt voor een andere smaak.

Een paar van mijn favoriete havermoutrecepten:

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over (bakken met) havermout? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *