Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: vegan cake

Zoetrecepten

Het is gelukt! Een superlekkere vegan cake, zonder eieren of boter.

Het maken van een lekkere ei-vrije cake leek me één van de lastigste dingen op het gebied van vegan bakrecepten. Een cake zonder ei was geen cake in mijn beleving, want eieren spelen een belangrijke rol voor de textuur en luchtigheid van de cake. Je moet de receptuur flink omgooien om tot een fijne cake te komen. Hoe dan? De baking soda (in combinatie met het limoensap) zorgt voor een goede rijzing van het cakebeslag. De amandelmelk maakt het lekker smeuïg en de boter wordt vervangen door olie. Tada! Piece of cake, oh yes.

Als extraatje maakte ik later nog een limoenglazuur die ik over de cake heen goot. Zo lekker! Maakt het helemaal af.

Vegan cake

Zoetrecepten

Basisrecept: vegan cake

Door | 15 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 225 gram bloem
    • 1 tl baking soda
    • Snuf zout
    • 200 gram suiker
    • 1 limoen
    • 90 ml olie
    • 200 ml amandelmelk

    GLAZUUR

    • 1,5 el limoensap
    • 150 gram poedersuiker

    En zo doe je het

    1. Vet een cakevorm (25 cm doorsnee) in en verwarm de oven voor op 160 graden.
    2. Zeef de bloem in een kom en meng hier baking soda, zout en fijne kristalsuiker doorheen.
    3. Rasp de schil van de limoen en pers het sap uit. Voeg dit samen met de olie (ik gebruikte zonnebloemolie) en de amandelmelk toe aan de droge ingrediënten en meng dit met de garde door elkaar.
    4. Giet in de bakvorm en bak goudbruin in 60 minuten. Check met een caketester of de cake gaar is. Is je vegan cakeje ready, haal dan uit de oven en laat een uur afkoelen in de vorm.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: vegan cake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    77 antwoorden op “Basisrecept: vegan cake

    1. ik heb ‘m vanmiddag gemaakt. met iets minder suiker en ook met zonnebloemolie. op zich is de cake lekker en goed gelukt, persoonlijk vind ik de zonnebloemolie smaak heel overheersend. de volgende keer misschien met kokosolie?!

    2. Beste Mariette,
      Heb de cake deze week gemaakt met rijstolie en berkensuiker, heel goed gelukt en heel lekker se; bedankt
      liefs Dirk

        1. Beste Mariette,
          Die berkensuiker komt van Finland en schijnt minder kaloriën te bevatten, en minder zoet te zijn bij het verwarmen

    3. Ik maakte deze cake gisteren voor mijn moeders’ verjaardag samen met de glazuur en de limoensmaak die erin zat was echt wel lekker.
      Zullen we zeker een volgende keer maken…🍰 🎂

    4. Heyhey! Ik heb deze cake geprobeerd als eerste ‘vegan-bak-ervaring’ maar helaas is hij niet gelukt, of misschien verwachtte ik iets anders? Ten eerste dacht ik dat hij niet lang genoeg gebakken was, maar heb hem nadien nog een hele tijd in de oven gezet, en bleef hetzelfde. De structuur was nogal kleverig, dik en niet luchtig. Had ook het gevoel dat de limoen een iets te uitgesproken smaak had. Denk door de kleverige en zware (niet luchtige) textuur had hij een te zoete/limoen smaak. Wat kan ik fout gedaan hebben? want op de foto ziet hij er heerlijk uit! xx

      1. Wat jammer Isabeau! Heb je voldoende baking soda gebruikt (of bakpoeder gebruikt in plaats van baking soda?) , het zou daarnaast kunnen dat de cake wat langer in de oven had gemoeten zodat ze beter gaar had kunnen bakken en kon rijzen. Let me know! 🙂

    5. mijn eerste poging was superlekker. heb soyamelk gebruikt. de cake was binnen no time op.
      net heb ik er eentje gemaakt met kokosmeel ipv bloem en kala namak zout (dat smaakt naar ei) dat werkt dus niet bij mij. kwa smaak is ie lekker. het is gewoon n plat ding geworden.
      heb de cake op nieuw gemaakt met bloem, nu is ie weer aan het rijzen.
      heeft iemand ervaring met n ander soort meel/bloem?

      1. Dag Eliane en Mariette,
        Mijn versie van deze cake :
        meng volgende droge ingredienten:
        80 gr amandelmeel, 80 gr speltmeel, 90 gr patisseriebloem
        suiker : 1 zakje vanillesuiker en dan bijvullen met ruwe rietsuiker tot in totaal 130 gr
        1,5 TL (=7,5 gr) baking soda (=maagzout = bicarbonaat)
        1,5 TL (=7,5 gr) kaneel

        verwarm je oven al voor op 160 graden Celcius.

        meng apart volgende natte ingredienten:
        15 ml (mag een klein beetje meer zijn) sap van een citroen (of limoen of appelciderazijn) –> ik neem hier appelciderazijn
        20 ml amaretto
        90 ml arachide-olie
        180 ml amandelmelk

        voeg de droge ingredienten bij de natte, meng snel (ik doe in een Kenwood keukenrobot maar welk hulpmiddel je gebruikt is niet belangrijk, wel dat het heel snel gemengd wordt), het beslag moet nu stevig maar net niet vloeibaar meer zijn (ander doe je nog een beetje amandelmelk of bloem bij tot het juist zit). doe in de bakvorm en zet METEEN in de oven (het is de combinatie zuur met bicarbonaat die je beslag doet rijzen en dat werkt maar even, dus heel snel mengen en de oven in!)

        een uurtje bakken… klaar! smakelijk!

      1. Ik raad het niet aan, maar het kan wel. In plaats van baking soda moet je dan bakpoeder gebruikt (de baking soda reageert op het limoensap voor de rijzing). Ik gok dat je zeker 2 – 3 theelepels nodig hebt in dat geval.

    6. Ik heb deze cake gemaakt met sojamelk in plaats van Amandelmelk.
      Mijn normale non-vegan cake recept gebruikt baking soda + citroensap en ook gewone bakpoeder. Gewone bakpoeder heeft een ander rijsgedrag.
      Het duurde zeker 15 minuten langer dan normaal voordat de cake gaar was. Verder een nogal vaste, kleffe hap vergeleken bij cake met eieren.
      De cake was niet ingezakt zoals je wel krijgt bij teveel bakpoeder. Eerlijk gezegd kan ik met niet voorstellen dat zonder eieren en 1 tl baking soda de cake genoeg rijst.
      Kortom, in afwijking van dit recept alleen sojamelk gebruikt in plaats van amandelmelk. Kan dat het verschil maken?

      1. Hi Hans, ik kan me niet voorstellen dat het gebruik van sojamelk het verschil zou hebben gemaakt. Baking soda werkt veel krachtiger dan bakpoeder, juist in combinatie met het limoensap, dus dit zou voldoende z’n werk moeten doen. Heb je een ‘officiële’ theelepel gebruikt om de baking soda af te meten?

      2. Hoi Mariette,
        Ik wil graag kleine cakejes maken voor m’n dochter haar verjaardag. Is dit recept daar ook voor geschikt? En hoe lang en op hoeveel graden zou je ze in de oven doen? Alvast bedankt!!

      1. Dat kun je niet gebruiken in plaats van bloem + baking soda als je dat bedoelt. Baking soda heeft een veel sterkere werking en moet het ‘gebrek’ van eieren in deze cake opvangen wat betreft de luchtigheid.

    7. Ik ga ipv olie santen (crème kokosmelk) gebruiken. Enig idee over de hoeveelheid? Leuk recept en helder over het verscil tussen baking poule en zelfrijzend bakmeel!

    8. Wat een fijn recept! Ik heb de cake inmiddels al meerdere keren gemaakt ook met verschillende ingrediënten. Een versie met banaan, een met koekkruiden en vandaag met rozijnen. Ik gebruik 7 grote dadels (dan is de cake een beetje zoet) in plaats van suiker.

    9. Geweldig luchtige cake! Ik heb hem gebakken met een paar lepels cacaopoeder erbij en hem (deels) gebruikt als onderdeel van een dessert op kerstavond. Het restant smaakt nu nog steeds heerlijk bij een bakje koffie. Bedankt voor je recept!

    10. Hoi Mariette,

      Ik wil mijn 1e Vegan cake maken maar hoeveel limoensap gaat er nou precies in het mengsel? Voor het glazuur staat het er wel. Dank je wel alvast voor je reactie.
      Groet, Monique

    11. Hoi Mariëtte,
      De cake net gemaakt, is gelukt, luchtig en smaakt heerlijk 🙂
      In het bovenstaande recept amandelmelk veranderd in gewone melk.
      Een vraag: de cake is van binnen caramelkleurig/bruin, hoe kan dit?

    12. Ik doe er zelf twee fijngehakte appels en een stapel koekkruiden doorheen, dit smaakt echt klassiek “Hollands” en is een enorme hit bij mijn Finse schoonfamilie! Super recept dit!

    13. Hi Mariette,

      Heb de cake nu in de oven. Heb er een twist aan gegeven door speculaaskruiden, gehakte noten en rum
      Rozijnen erdoorheen te doen. Mijn keuken ruikt nu heerlijk en als ik in de oven kijk lijkt de cake mooi te rijzen. Spannend…….

    14. Hi Mariette, wat een fijn recept! Graag zou ik deze cake geheel olievrij maken. Heb jij tips waar ik de olie mee kan vervangen? Dank!

      1. Ik heb nogal geëxperimenteerd met dit recept om het vegan te maken, dus om het ook nog olie-vrij te maken is een uitdaging. Maar daar hou ik van 😉 Je zou de melk en olie eens kunnen proberen te vervangen door Griekse / kokosyoghurt. Laat je even weten hoe het wordt?

    15. Hallo,
      Ik mag een taart met fondant maken voor een jongetje met koe en soja melk allergie. Hij drinkt havermelk kan ik dit recept ook gebruiken voor een rond bakblik van 20cm of moet er dan meer in?
      Gr Krista

    16. Hallo Mariëtte,
      Met de vegan challendge in aantocht wilde ik een cake bakken! Dank voor het recept en alle reacties. Ik heb wat kokosmeel gemengd met biologische bloem. Wat kokosbloesem suiker en oerzoet gebruikt ipv suiker. De cake is heerlijk en lekker luchtig geworden! Wat een verrassing zo voor mij met amandelmelk en koolzaadolie als alternatief een cake maken! Top! Volgende keer met misschien de extra laag er ook nog overheen.

      1. Ik woon ook in België en backing soda kun je hier gewoon halen in de winkel hoor. Je vindt het ook onder de naam natriumbicarbonaat. Ik gebruik de cilinderbus die je vindt bij de andere kook/bakhulpjes, meestal dus in de rayon waar je ook zakjes bakpoeder, vanillesuiker, gelatine etc kan vinden. Ik neem die van merk Cérébos,die is specifiek voor voeding. Groetjes

    17. Hoi Mariette!

      Zou ik de limoen ook kunnen vervangen door witte natuurazijn, zodat er als nog iets reageert met de baking soda? Ik zou namelijk graag een vanille variant willen maken met wat vanille extract.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.