Cake. In Engeland een verzamelnaam voor alle soorten taart of gebak, maar in Nederland bedoelen we er één hele specifieke soort mee. En wel deze. Vaak met een vleugje vanille en gebakken in een rechthoekige vorm.
Als ik cake maak, komt dat 9 van de 10 keer doordat ik stiekem zin heb in het beslag. Mijn afwijking. Thomas is me dan weer erg dankbaar voor het afgebakken eindresultaat. Zelfgemaakt is een cake zoveel lekkerder dan uit de winkel, dus dit basisrecept voor cake moet je echt eens proberen. Combineer met een simpel glazuur, slagroom of vers fruit of eet ‘m gewoon naturel.
Smullen!
Leuke site Mariette
Voor een kleine cake bak ik 60 minuten op 160 graden
moet ik voor een grotere cake langer of minder heet bakken
Dankjewel
Dankje! Wat versta jij onder een kleine cake? 25 cm? Ik zou een cake van 30 cm dan 10 – 15 minuten langer bakken. Na 10 minuten even testen met een cake tester of hij er schoon uitkomt.
Lekkere cake als resultaat. Maar toch een beetje te veel zelfrijzend bakmeel?!?
Hi Lola, hoezo specifiek teveel zelfrijzend bakmeel? Hoe had je het resultaat anders verwacht? 🙂
Hoi!
Ik vond de cake iets te stevig/machtig.
Ik ga de cake wel weer maken, waar kan ik wat minder van doen om het minder machtig te krijgen?
Groetjes
Hi Latifa, dit kan komen doordat je het beslag te lang gemixt hebt. Logischerwijs zou je denken dat je het lekker luchtig mixt, maar dat is niet zo bij dit recept.
Voor een luchtige cake kun je het beste de eieren splitsen en het eigeel in de stap toevoegen waar je nu de hele eieren toevoegt. Het eiwit klop je goed stijf en spatel je er vervolgens pas in de allerlaatste stap doorheen (voorzichtig).
Hij zit alweer in de oven!
Ik heb 5 kleine eieren gebruikt dit keer, hopelijk wordt ie goed.
Hoe bewaar je de cake? En heb je misschien een idee voor een chocolade cake variant?
En hoe was het resultaat? 😉
Je kunt de cake het beste in aluminiumfolie gewikkeld bewaren. In ieder geval niet in de koelkast, want daar droogt ‘ie uit.
Dit recept kun je ook prima in een cakevorm gieten en dan heb je een heerlijke chocoladecake (wel wat langer in de oven laten staan dan deze cupcakes): http://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecept-de-beste-chocolade-cupcakes/
Ik vind boerencake altijd heel lekker. Omdat die iets ‘natter ‘ is. Hoe maak ik dit t beste?
Dit heb ik zelf nog niet eerder gedaan, maar het toevoegen van yoghurt of kwark helpt hierbij.
250 zelfrijzend bakmeel (jumbo met molen er op)
250 gr suiker
250grsuiker meng dit 15 min en 5eieren tezamen
Dan pas meel er bij als dat er door zit 6min in oven op 15 graden
Het moet zijn 150 graden
60 min in oven onder en boven warmte
Kijk na 50 min of hij klaar is laat hem nog 10min in de vorm staan.
250 gram zelfrijzend bloem
250 gram suiker
15 min mengen
Dan ei 5m 1boor een er in
Dan meel er langzaam er bij
Mooi recept! Ik heb zelf 1,5 geprakte banaan en 2 eieren gebruikt, omdat ik niet zo goed tegen eiwit kan. Heel goed resultaat gekregen, op 160 graden in 60 minuten.
De binnenkant van de cake is iets meer donker, en als je het weet proef je soms heel subtiel wat banaan, maar dat vind ik wel bij cake passen.
Binnenkort ook nog maar wat andere recepten testen.
Wat goed zeg! Leuke variatie en fijn om te horen dat dit ook werkt. Thanks voor je berichtje en ik blijf graag op de hoogte van je experimenten 🙂