Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: cake

Zoetrecepten

Cake. In Engeland een verzamelnaam voor alle soorten taart of gebak, maar in Nederland bedoelen we er één hele specifieke soort mee. En wel deze. Vaak met een vleugje vanille en gebakken in een rechthoekige vorm.

Als ik cake maak, komt dat 9 van de 10 keer doordat ik stiekem zin heb in het beslag. Mijn afwijking. Thomas is me dan weer erg dankbaar voor het afgebakken eindresultaat. Zelfgemaakt is een cake zoveel lekkerder dan uit de winkel, dus dit basisrecept voor cake moet je echt eens proberen. Combineer met een simpel glazuur, slagroom of vers fruit of eet ‘m gewoon naturel.

Smullen!

Basisrecept cake

Basisrecept cake

Zoetrecepten

Basisrecept: cake

Door | 15 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

    Voor een cakevorm van 30 cm:

    • 250 gram ongez. boter
    • 250 (fijne) kristalsuiker
    • Theelepel vanille extract
    • 5 eieren
    • 250 gram (patent)bloem
    • 2 theelepels bakpoeder
    • Snufje zout

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de cakevorm (30cm) in en bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    2. Neem een kom en mix hier de boter in met de mixer tot een zachte crème. Voeg dan de suiker toe en klop in vijf minuten romig, het liefst met de platte menghaak. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, pas als het ene ei volledig is opgenomen, voeg je het andere ei toe terwijl je blijft mixen op medium speed. Voeg nu ook het vanille extract toe.
    3. Meng het bakpoeder, zout en bloem met elkaar en spatel dit in delen door het beslag tot het volledig gemengd is. Zo behoud je zoveel mogelijk de luchtigheid.
    4. Verdeel het beslag over de cakevorm en zet het voor minstens 60 minuten in de oven. Test dan met een caketester of satéprikker of deze er schoon uitkomt. Als er nog een beetje beslag aan blijft plakken, moet de cake nog even terug.
    5. Is de cake gaar? Haal dan uit de oven en laat een uur afkoelen in de vorm.

    TIP: Geen 30 cm cakevorm, maar 25 cm? Verminder de hoeveelheden dan met één vijfde deel, dus gebruik 200 gram boter, kristalsuiker en zelfrijzend bakmeel en 4 eieren.

    TIP: In plaats van vanille extract kun je door middel van een smaak aroma of wat citroenrasp een subtiele smaak geven aan dit basisrecept voor cake.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: cake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    15 antwoorden op “Basisrecept: cake

      1. Hi Latifa, dit kan komen doordat je het beslag te lang gemixt hebt. Logischerwijs zou je denken dat je het lekker luchtig mixt, maar dat is niet zo bij dit recept.

        Voor een luchtige cake kun je het beste de eieren splitsen en het eigeel in de stap toevoegen waar je nu de hele eieren toevoegt. Het eiwit klop je goed stijf en spatel je er vervolgens pas in de allerlaatste stap doorheen (voorzichtig).

    1. Hij zit alweer in de oven!
      Ik heb 5 kleine eieren gebruikt dit keer, hopelijk wordt ie goed.

      Hoe bewaar je de cake? En heb je misschien een idee voor een chocolade cake variant?

    2. 250 zelfrijzend bakmeel (jumbo met molen er op)
      250 gr suiker
      250grsuiker meng dit 15 min en 5eieren tezamen
      Dan pas meel er bij als dat er door zit 6min in oven op 15 graden

    3. Het moet zijn 150 graden
      60 min in oven onder en boven warmte
      Kijk na 50 min of hij klaar is laat hem nog 10min in de vorm staan.
      250 gram zelfrijzend bloem
      250 gram suiker
      15 min mengen
      Dan ei 5m 1boor een er in
      Dan meel er langzaam er bij

    4. Mooi recept! Ik heb zelf 1,5 geprakte banaan en 2 eieren gebruikt, omdat ik niet zo goed tegen eiwit kan. Heel goed resultaat gekregen, op 160 graden in 60 minuten.
      De binnenkant van de cake is iets meer donker, en als je het weet proef je soms heel subtiel wat banaan, maar dat vind ik wel bij cake passen.

      Binnenkort ook nog maar wat andere recepten testen.

    5. Als eerste leuke site🤗

      In mijn zoektocht naar een basisrecept voor cake trok deze mijn aandacht 😊

      Omdat ik er een twist aan wilde geven heb ik besloten er een soort van boerenappelgebak van te maken. Ik heb het beslag in een ronde springvorm gedaan en de bovenkant rijkelijk belegd met in schijfjes gesneden appelpartjes. Deze heb ik mooi in de rondte gelegd. Een beetje schuin in het beslag geduwd. Door het beslag heen heb ik anderhalve geschilde en in stukjes gesneden appel gedaan.

      Bij mij heeft hij 1uur en 15 min in het midden van de op 160°C voorverwarmde heteluchtoven gestaan. De laatste 20 min heb ik hem toegedekt met alluminiumfolie om te voorkomen dat de appel zou verbranden.

      Een waarlijke heerlijke cake en heerlijk met een flinke toef slagroom 😉

      Volgende keer gaan er nog koekkruiden doorheen en aan de bovenkant nog extra blanke amandelen gehakt of in van die dunnen schijfjes…

      Hartelijke groeten van Ramona

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.