Ga naar de inhoud
Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?
Keukenhulpje 06 mei 2016

Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

In recepten staat regelmatig dat je het sap van een citroen of een limoen toe moet voegen, maar er is nogal een verschil in grootte en sappigheid van deze lekkere citrusvruchten. Een kleine citroen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lemon curd heel zoet en wat minder zuur wordt, terwijl een hele grote sappige citroen je lemon curd dunner én zuurder maakt.

Ik hou in mijn recepten altijd rekening met het sap en rasp van een gemiddelde citroen of limoen. Gemiddeld is voor mij ongeveer zo groot als op bovenstaande en onderstaande foto. Om het nog duidelijker te maken heb ik ze zelfs nog even naast de meetlat gelegd. Maar hoeveel sap en rasp haal je daar dan uit? Ik testte het voor je:

Hoeveel sap zit er in één citroen? (6x8cm)
Ongeveer 45-50 milliliter sap. Dat zijn drie eetlepels.

Hoeveel citroenrasp krijg je van de schil van één citroen?
Ongeveer twee theelepels citroenrasp.

citroenrasp

Hoeveel sap zit er in één limoen? (4×5,5cm)
Ongeveer 25-30 milliliter sap. Dat zijn twee eetelepels.

Hoeveel limoenrasp krijg je van de schil van één limoen?
Ongeveer een flinke theelepel limoenrasp.

Limoenrasp

Een citroen of limoen pers ik meestal met de hand uit. Dat is makkelijker (minder afwas) en met een citrusvruchtenpers loop je het risico om teveel langs de schil te schrapen, waardoor je sap bitter wordt. Dit is trouwens ook heel belangrijk bij het raspen van de schil: zorg ervoor dat je het wit niet mee raspt, want dat smaakt superbitter.

TIP! Zo haal je meer sap uit je citrusvruchten:

Nog één handig tipje. Is je citroen of limoen nog een beetje hard en stug? Leg ze dan even in een bak met warm water. Dit maakt de schil soepeler, waardoor je gemakkelijker sap uit de vrucht kunt persen.

IMG_1581 met afmetingen

 

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

7 berichten over “Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

    1. Hi Roely, dat zullen ongeveer 2-3 citroenen zijn. Het hangt er een beetje vanaf waar je het citroensap voor gaat gebruiken, omdat de smaak wel net iets chemischer is als je het mij vraagt. Voor lemon curd zou ik altijd verse citroenen gebruiken bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *