Ga naar de inhoud
Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?
Keukenhulpje 06 mei 2016

Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

In recepten staat regelmatig dat je het sap van een citroen of een limoen toe moet voegen, maar er is nogal een verschil in grootte en sappigheid van deze lekkere citrusvruchten. Een kleine citroen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lemon curd heel zoet en wat minder zuur wordt, terwijl een hele grote sappige citroen je lemon curd dunner én zuurder maakt.

Ik hou in mijn recepten altijd rekening met de hoeveelheden sap en rasp van een gemiddelde citroen of limoen. Gemiddeld is voor mij ongeveer zo groot als op bovenstaande en onderstaande foto. Om het nog duidelijker te maken heb ik ze zelfs nog even naast de meetlat gelegd.

Maar hoeveel sap en rasp haal je daar dan uit? Ik testte het voor je:

Hoeveel sap zit er in één citroen?

Ongeveer 45-50 milliliter sap. Dat zijn drie eetlepels. De citroen die ik gebruikte was klein – medium te noemen qua grootte, 6 bij 8 cm.

Hoeveel citroenrasp krijg je van de schil van één citroen?

Ongeveer twee theelepels citroenrasp. Hiervoor heb ik dezelfde citroen gebruikt als hierboven beschreven.

citroenrasp

Hoeveel sap zit er in één limoen?

Ongeveer 25-30 milliliter sap. Dat zijn twee eetlepels. De limoen die ik gebruikte was gemiddeld qua formaat, 4 bij 5,5 cm – eerder aan de kleine kant, dan aan de grote kant.

Hoeveel limoenrasp krijg je van de schil van één limoen?

Ongeveer een flinke theelepel limoenrasp. Hier heb ik de medium limoen wederom voor gebruikt.

Limoenrasp

Hoe pers je een citroen of limoen uit?

Hiervoor zijn in principe drie manieren:

Voorheen deed ik dit altijd met de hand, maar hierbij is het lastig om al het sap uit de citrusvrucht te persen, er vallen nogal eens pitjes van de citroen in het sap en daarnaast vind ik het vaak prikken op mijn huid. De citruspers is me teveel werk om voor één citroen te pakken en daarna schoon te maken, daarnaast loop je het risico om teveel langs de schil te schrapen, waardoor je sap bitter wordt. Dit is trouwens ook heel belangrijk bij het raspen van de schil: zorg ervoor dat je het wit niet mee raspt, want dat smaakt superbitter.

Dat brengt me bij de (voor mij) meest ideale manier om een citroen of limoen uit te persen: de handmatige citrusknijper! Ik heb zelf een relatief dure (deze), zodat de knijper lekker stevig is en hopelijk m’n hele leven meegaat. Werkt echt perfect voor citroenen en limoenen.

IMG_1581 met afmetingen

TIP! Zo haal je meer sap uit je citroen of limoen:

Nog één handige tip. Is je citroen of limoen nog een beetje hard en stug? Leg ze dan even in een bak met warm water. Dit maakt de schil soepeler, waardoor je gemakkelijker sap uit de vrucht kunt persen.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

7 berichten over “Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen?

    1. Hi Roely, dat zullen ongeveer 2-3 citroenen zijn. Het hangt er een beetje vanaf waar je het citroensap voor gaat gebruiken, omdat de smaak wel net iets chemischer is als je het mij vraagt. Voor lemon curd zou ik altijd verse citroenen gebruiken bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *