Tijdens deze gekke dagen trakteer ik jullie op een zá-lig en verantwoord recept voor een appel-peren taart met een korst van volkorenmeel en hazelnootmeel. Ideaal als je geen bloem hebt kunnen bemachtigen tijdens de strijd bij Albert Heijn. 😉
Appel-peren taart maken
Mijn klassieke recept voor appeltaart staat al sinds 2014 online, maar nu kom ik eindelijk ook met een meer verantwoorde twist op die taart: dit appel-peren hazelnoottaartje. Verantwoorder want: minder suiker en geen bloem. Wel volkorenmeel en hazelnootmeel.
Vooral het hazelnootmeel maakt het echt een afschuwelijk lekker en smaakvol taartje. Ik schrijf bewust in de verkleinvorm, want gezien Thomas en ik op dit moment niemand anders zien dan elkaar (en de cavia’s) heb ik besloten alles in kleinere bakvormen te maken. Niet dat het nodig was, want het taartje was binnen 48 uur op.
Grote portie maken? Als je de ingrediënten verdubbelt is het recept perfect voor een 26 cm bakvorm. Verleng de baktijd in dit geval ook met 10 minuten.
Ingrediënten vervangen
De kans is momenteel groot dat je één van de ingrediënten niet in huis hebt of hebt kunnen bemachtigen. Hierbij wat tips om nu niet onnodig de deur uit te hoeven voor een enkele boodschap, maar toch aan de bak te kunnen met dit appel-peren hazelnoottaartje.
Appels OF peren. Ik was zelf heel blij met de combinatie van peer, appel en blanke rozijnen. Zacht, maar toch ook friszoet en het gaat echt heel goed samen met de uitgesproken smaak van de volkoren hazelnootkoek. Desalniettemin kun je ook prima enkel appels of peren gebruiken.
Meelsoorten. Hazelnootmeel kun je (online) kopen, zelf maken als je ongebrande hazelnoten in huis hebt of vervangen door amandelmeel. Het volkorenmeel kan je ook vervangen door havermeel (havermout fijnmalen in de blender tot meel).
Happy baking!
Dit lijkt mij een lekker taartje! Zou ik de appelmoes kunnen vervangen door geprakte banaan?
Dat heb ik nog niet getest! Ik ben wel benieuwd naar het resultaat 😉