Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)

Zoetrecepten

Tijdens deze gekke dagen trakteer ik jullie op een z├í-lig en verantwoord recept voor een appel-peren taart met een korst van volkorenmeel en hazelnootmeel. Ideaal als je geen bloem hebt kunnen bemachtigen tijdens de strijd bij Albert Heijn. ­čśë

Appel-peren taart maken

Mijn klassieke recept voor appeltaart staat al sinds 2014 online, maar nu kom ik eindelijk ook met een meer verantwoorde twist op die taart: dit appel-peren hazelnoottaartje. Verantwoorder want: minder suiker en geen bloem. Wel volkorenmeel en hazelnootmeel.

Vooral het hazelnootmeel maakt het echt een afschuwelijk lekker en smaakvol taartje. Ik schrijf bewust in de verkleinvorm, want gezien Thomas en ik op dit moment niemand anders zien dan elkaar (en de cavia’s) heb ik besloten alles in kleinere bakvormen te maken. Niet dat het nodig was, want het taartje was binnen 48 uur op.

Grote portie maken? Als je de ingredi├źnten verdubbelt is het recept perfect voor een 26 cm bakvorm. Verleng de baktijd in dit geval ook met 10 minuten.

Appel-peren taart maken

Appel-peren taart recept

Ingredi├źnten vervangen

De kans is momenteel groot dat je ├ę├ęn van de ingredi├źnten niet in huis hebt of hebt kunnen bemachtigen. Hierbij wat tips om nu niet onnodig de deur uit te hoeven voor een enkele boodschap, maar toch aan de bak te kunnen met dit appel-peren hazelnoottaartje.

Appels OF peren. Ik was zelf heel blij met de combinatie van peer, appel en blanke rozijnen. Zacht, maar toch ook friszoet en het gaat echt heel goed samen met de uitgesproken smaak van de volkoren hazelnootkoek. Desalniettemin kun je ook prima enkel appels of peren gebruiken.

Meelsoorten. Hazelnootmeel kun je (online) kopen, zelf maken als je ongebrande hazelnoten in huis hebt of vervangen door amandelmeel. Het volkorenmeel kan je ook vervangen door havermeel (havermout fijnmalen in de blender tot meel). 

Happy baking!

gezonde appel-peren taart

volkoren appel peren taart

 

Zoetrecepten

Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)

Door | 45 minuten + baktijd | 8 personen

Dit heb je nodig

VOOR HET DEEG

  • 150 gram volkorenmeel
  • 150 gram hazelnootmeel
  • 50 gram (kokosbloesem)suiker
  • 1 tl baking soda
  • 1 ei
  • 75 ml kokosolie of boter, gesmolten
  • 125 gram appelmoes
  • 1 tl appelazijn

VOOR DE VULLING

  • 300 gram peren
  • 300 gram appels
  • 75 gram blanke rozijnen
  • Kaneel en evt. vanillepoeder

En zo doe je het

  1. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
  2. Neem twee kommen en meng in de eerste alle droge ingredi├źnten voor het deeg door elkaar. Zet even opzij en mix in de tweede kom met een garde het ei, de appelmoes, de afgekoelde kokosolie/boter en de azijn door elkaar. Voeg de natte ingredi├źnten toe aan de droge en meng met een spatel tot een smeu├»g deeg, tot alles is opgenomen. Zet een uur in de koelkast.
  3. Ga drie kwartier met de beentjes omhoog een tijdschriftje lezen en begin daarna met de vulling. Week eerst de rozijnen vijf minuten in kokendheet water, giet af en laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte).
  4. Schil de peren en de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes of dunne plakjes. Doe ze in een kom, voeg de rozijnen toe en meng met wat kaneel (en als je het in huis hebt: ook een mespunt vanillepoeder) naar smaak.
  5. Haal het deeg uit de koeling, dit zou nu goed stevig moeten zijn. Gebruik driekwart van het deeg om de bodem en zijkanten van de bakvorm mee te bekleden. Druk stevig aan. Stort de appel-peer vulling erin en verdeel gelijkmatig.
  6. Met het resterende deeg maak je stroken voor de bovenkant van de taart. Verdeel het in 6 delen en maak 2 grotere en 4 kleinere balletjes, rol elk balletje tussen je handen tot het balletje lang genoeg is, druk het plat en leg over de taart. De grote moeten in een kruis in het midden en de kleinere daarnaast. Strijk af met wat (amandel)melk voor een extra mooi bakeffect.
  7. Bak je appel-peren hazelnoottaartje in 40-45 minuten gaar, iets onder het midden in een voor verwarmde oven. Check na een half uur of je de bovenkant van de taart af moet dekken met aluminiumfolie.

BEWAREN: 3 dagen op een donkere koele plek, buiten de koelkast. Bijvoorbeeld in een taartdoos of onder een taartstolp.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 5

2 antwoorden op “Appel-peren taart (met volkorenmeel en hazelnootmeel)