Speculaas appelplaatkoek (met havermout en amandelspijs)

Zoetrecepten

Mag het nog? Speculaas en spijs na Sinterklaas? Want deze plaatkoek wil je maken hoor. Een makkelijke speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs, die lekker krokant is. De warme, winterse smaak van speculaaskruiden is een goede tegenhanger van de amandelspijs en frisse appeltjes in de vulling.

recept Speculaas appelplaatkoek MAKEN

Op het moment van schrijven zitten we nog midden in het Sinterklaas weekend, maar als dit artikel live komt is de Sint alweer met de Noorderzon vertrokken. Toch kon ik niet tot volgend jaar wachten om dit pareltje van een recept met jullie te delen. Want de combinatie speculaas, spijs en appel is de hele winter nog ontzettend lekker en passend.

Speculaas appelplaatkoek met havermout en amandelspijs

Sinterklaas recept (of niet?)

Toch wel grappig dat we (of alleen ik?) amandelspijs over de jaren heen zo hebben verbonden aan de Sinterklaasviering. Dat hebben we natuurlijk te danken aan de veelvoud aan gevulde speculaas en banketstaven waar we ons in deze (korte) tijd van het jaar mee volproppen. Of misschien moet ik hier ook alleen voor mezelf spreken. ūüėČ

Verder valt het eigenlijk wel mee met het aantal zoete Sinterklaas lekkernijen met amandelspijs, volgens mij. Als ik tussen de recepten op Zoetrecepten kijk, vind ik juist ook veel recepten met amandelspijs die weinig of niks met Sinterklaas te maken hebben. Dus middels het schrijven van deze alinea heb ik mezelf er volledig van overtuigd dat ik er goed aan doen om dit recept n√° Sinterklaas met jullie te delen.

RECEPTEN MET AMANDELSPIJS

Nu ik toch bezig ben ga ik jullie meteen wat lekkere recepten met amandelspijs tippen. Eigenlijk kan ik dan beginnen met 

APPELPLAATKOEK MET SPECULAAS

APPELPLAATKOEK MET SPECULAAS

Deze speculaas appelplaatkoek met havermout en amandelspijs is een remake op √©√©n van de populairste recepten op Zoetrecepten. Gezien de het basisrecept voor appelplaatkoek al zo’n groot succes was, kon het alleen nog maar beter worden door de toevoeging van warme speculaaskruiden, een smeu√Įge laag amandelspijs en frisse appelpartjes.

Het recept voor appelplaatkoek met speculaas is erg makkelijk en als je wil kun je er direct een hele ovenplaat vol van maken. Genoeg voor een heel weeshuis, zal ik maar zeggen. Daardoor ook een uitstekend recept voor een winterverjaardag. Als je liever een kleine portie maakt dan kun je de ingredi√ęnten gemakkelijk door twee√ęn delen, bijvoorbeeld.

Houd de jarige job meer van appeltaart dan van speculaas, maar wil je wel een lekkere plaatkoek maken? Neem dan ff een kijkje bij mijn appeltaart plaatkoek, dat recept zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs

Zoetrecepten

Speculaas appelplaatkoek (met havermout en amandelspijs)

Door | 40 minuten | 25 personen

Dit heb je nodig

  • 200 gram havermout
  • 400 gram¬†bloem
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 350 gram roomboter
  • 6 friszure appels
  • 2,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei (S)

En zo doe je het

  1. Kneed de amandelspijs los met het ei tot het een egale, smeu√Įge massa is. Zet even opzij.
  2. Neem een kom en meng de havermout, bloem, speculaaskruiden en bruine basterdsuiker door elkaar. Smelt de boter en meng dit door het mengsel. Er zal een kruimelig deeg ontstaan.
  3. Bekleed een bakplaat van ongeveer 30 x 40 cm met bakpapier en warm de oven voor op 180 graden. Beleg de bakplaat met ongeveer twee derde van het havermoutmengsel en druk het stevig aan op de bakplaat. Smeer dan de amandelspijs hier gelijkmatig overheen.
  4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes of partjes. Verdeel de appelpartjes over de amandelspijs en kruimel het overige havermoutmengsel er overheen.
  5. Zet de appelplaatkoek nu 40 á 45 minuten in de oven et voilà! Een onweerstaanbaar lekkere speculaas appelplaatkoek met havermout en spijsvulling.

TIP: serveer met een bolletje ijs en je hebt een easy, ideaal toetje voor veel personen.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Speculaas appelplaatkoek (met havermout en amandelspijs)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 24

Bekijk ook

6 antwoorden op “Speculaas appelplaatkoek (met havermout en amandelspijs)

  1. Bedankt voor weer een heerlijk recept Mariette. Ik heb het recept omgerekend voor een rechthoekige vorm met losse bodem van 35×10. Het was een enorm succes!

  2. Hallo Mariette,

    De koek gemaakt en het smaakt heerlijk. Een minpuntje is dat de koek kruimelig is, uit elkaar valt. Misschien doe ik er de volgende keer een paar eieren bij en dan wat minder boter.

    1. Hi Trudy, daar had ik geen last van! Heb je het lang genoeg gemixt en/of gekneed zodat het deeg de kans kreeg om een mooie kruimelgrootte te bereiken? Door het toevoegen van een ei zul je meer een cakestructuur krijgen. Door het toevoegen van meer boter zal het kruimeldeeg minder ‘kruimelig’ worden.