Mag het nog? Speculaas en spijs na Sinterklaas?
Op het moment van schrijven zitten we nog midden in het Sinterklaas weekend, maar als dit artikel live komt is de Sint alweer met de Noorderzon vertrokken. Toch kon ik dit pareltje niet aan jullie voorbij laten gaan. Want de combinatie speculaas, spijs en appel mag de hele winter door vind ik.
Deze speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs is een remake op één van de populairste recepten op Zoetrecepten. De speculaaskoek is krokant en winters en een goede tegenhanger van de smeuïge laag amandelspijs en de frisse appeltjes in de vulling.
Bedankt voor weer een heerlijk recept Mariette. Ik heb het recept omgerekend voor een rechthoekige vorm met losse bodem van 35×10. Het was een enorm succes!
Ah super zeg, thanks voor het delen!
Hallo Mariette,
De koek gemaakt en het smaakt heerlijk. Een minpuntje is dat de koek kruimelig is, uit elkaar valt. Misschien doe ik er de volgende keer een paar eieren bij en dan wat minder boter.
Hi Trudy, daar had ik geen last van! Heb je het lang genoeg gemixt en/of gekneed zodat het deeg de kans kreeg om een mooie kruimelgrootte te bereiken? Door het toevoegen van een ei zul je meer een cakestructuur krijgen. Door het toevoegen van meer boter zal het kruimeldeeg minder ‘kruimelig’ worden.
Moet de havermout vermalen worden tot een meel of gewoon de oorspronkelijke structuur houden?
De oorspronkelijke structuur! Dat geeft een lekkere crunch.