Mag het nog? Speculaas en spijs na Sinterklaas? Want deze plaatkoek wil je maken hoor. Een makkelijke speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs, die lekker krokant is. De warme, winterse smaak van speculaaskruiden is een goede tegenhanger van de amandelspijs en frisse appeltjes in de vulling.
recept Speculaas appelplaatkoek MAKEN
Op het moment van schrijven zitten we nog midden in het Sinterklaas weekend, maar als dit artikel live komt is de Sint alweer met de Noorderzon vertrokken. Toch kon ik niet tot volgend jaar wachten om dit pareltje van een recept met jullie te delen. Want de combinatie speculaas, spijs en appel is de hele winter nog ontzettend lekker en passend.
Sinterklaas recept (of niet?)
Toch wel grappig dat we (of alleen ik?) amandelspijs over de jaren heen zo hebben verbonden aan de Sinterklaasviering. Dat hebben we natuurlijk te danken aan de veelvoud aan gevulde speculaas en banketstaven waar we ons in deze (korte) tijd van het jaar mee volproppen. Of misschien moet ik hier ook alleen voor mezelf spreken. 😉
Verder valt het eigenlijk wel mee met het aantal zoete Sinterklaas lekkernijen met amandelspijs, volgens mij. Als ik tussen de recepten op Zoetrecepten kijk, vind ik juist ook veel recepten met amandelspijs die weinig of niks met Sinterklaas te maken hebben. Dus middels het schrijven van deze alinea heb ik mezelf er volledig van overtuigd dat ik er goed aan doen om dit recept ná Sinterklaas met jullie te delen.
RECEPTEN MET AMANDELSPIJS
Nu ik toch bezig ben ga ik jullie meteen wat lekkere recepten met amandelspijs tippen. Eigenlijk kan ik dan beginnen met
- Amaretto taart met sloffen bodem (niet normaal lekker)
- Mini MonChou slofjes met kersen (klein, schattig en zalig)
- Italiaanse ricotta cheesecake (marsepein simpelweg door amandelspijs vervangen)
APPELPLAATKOEK MET SPECULAAS
Deze speculaas appelplaatkoek met havermout en amandelspijs is een remake op één van de populairste recepten op Zoetrecepten. Gezien de het basisrecept voor appelplaatkoek al zo’n groot succes was, kon het alleen nog maar beter worden door de toevoeging van warme speculaaskruiden, een smeuïge laag amandelspijs en frisse appelpartjes.
Het recept voor appelplaatkoek met speculaas is erg makkelijk en als je wil kun je er direct een hele ovenplaat vol van maken. Genoeg voor een heel weeshuis, zal ik maar zeggen. Daardoor ook een uitstekend recept voor een winterverjaardag. Als je liever een kleine portie maakt dan kun je de ingrediënten gemakkelijk door tweeën delen, bijvoorbeeld.
Houd de jarige job meer van appeltaart dan van speculaas, maar wil je wel een lekkere plaatkoek maken? Neem dan ff een kijkje bij mijn appeltaart plaatkoek, dat recept zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn.
Bedankt voor weer een heerlijk recept Mariette. Ik heb het recept omgerekend voor een rechthoekige vorm met losse bodem van 35×10. Het was een enorm succes!
Ah super zeg, thanks voor het delen!
Hallo Mariette,
De koek gemaakt en het smaakt heerlijk. Een minpuntje is dat de koek kruimelig is, uit elkaar valt. Misschien doe ik er de volgende keer een paar eieren bij en dan wat minder boter.
Hi Trudy, daar had ik geen last van! Heb je het lang genoeg gemixt en/of gekneed zodat het deeg de kans kreeg om een mooie kruimelgrootte te bereiken? Door het toevoegen van een ei zul je meer een cakestructuur krijgen. Door het toevoegen van meer boter zal het kruimeldeeg minder ‘kruimelig’ worden.
Moet de havermout vermalen worden tot een meel of gewoon de oorspronkelijke structuur houden?
De oorspronkelijke structuur! Dat geeft een lekkere crunch.