Ga naar de inhoud
Pruimen crumble
Crumble recepten 14 augustus 2023

Pruimen crumble

Pruimen crumble

Mijn nieuwste toetjes ontdekking: een pruimen crumble. Crumble is echt mijn go-to dessert. Een echte hartensteler en gezien het pruimenseizoen is, mocht een pruimen toetje met kruimeldeeg niet achterblijven!

De lekkerste pruimen crumble

Ja, de lekkerste pruimen crumble maak je natuurlijk zelf. En snel ook, want crumble is echt een briljante dessert optie omdat je het razendsnel in elkaar draait. Maar de echte gouden tip voor de lekkerste pruimen crumble is het kruimeldeeg zelf. Goed om te weten is dat ik van een rijke hoeveelheid kruimels houd. Ik hoor weleens dat sommige thuisbakkers uit voorzorg al extra appeltaartdeeg maken omdat ze van appeltaart met een dikke korst houden. Nou ik ook, dus met deze crumble zit je goed.

Heb jij liever wat minder crumble en meer fruitvulling? Dan verdubbel je gewoon de hoeveelheid pruimen in het recept! Simpel genoeg. Ook zo fijn aan een crumble toetje, het komt allemaal niet zo nauw. Je vult wat ovenschaaltjes (ik gebruikte deze ramekins) met seizoensfruit en strooit het kruimeldeeg er naar eigen inzicht overheen.

Even bakken in de oven en het grote genieten kan beginnen.

BAKTIP! Liever een grote schaal vol crumble maken? Kan ook! De hoeveelheid uit onderstaand recept past ook prima in een ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm.

Pruimen crumble maken

Pruimen invriezen

Pruimenboom in de tuin? Grote kans dat jij in de (na)zomer omkomt in de pruimen en van gekkigheid niet meer weet wat je ermee moet maken. Gouden tip: vries alle rijpe pruimen in! Dan kun je tot het volgende pruimenseizoen weer aanbreekt de lekkerste recepten met pruimen maken. 

Pruimen invriezen doe je zo: 

  • Was de pruimen goed schoon
  • Halveer de pruimen en verwijder de pitten
  • Doe ze in een diepvrieszak en sluit luchtdicht af
  • Plak een diepvries etiket op de zak met daarop:
  • Soort pruim, totale gewicht en datum van invriezen
  • Hup, in de vriezer ermee!

Ingevroren pruimen zijn max. 12 maanden in de vriezer te bewaren. Je kunt ze het beste in de koelkast laten ontdooien; haal ze in dat geval de avond voor gebruik uit de vriezer.

Pluot pruimen crumble

Pruimen crumble maken

Het is al halverwege het pruimenseizoen nu ik dit recept voor crumble deel, maar je kunt er veel kanten mee op. Je kunt er alle pruimen voor gebruiken, of ze friszuur zijn of hartstikke zoet. Pas daarop een eventuele topping aan: bij een zoete crumble smaakt crème fraiche erg lekker en bij een friszure pruimenvulling past juist een bolletje ijs of dot slagroom. Hoewel dit kruimel toetje natuurlijk dusdanig lekker is dat het helemaal geen extra topping nodig heeft.

Het onderstaande recept voor crumble met pruimen is een echt basisrecept, de vulling komt neer op niks meer dan het wassen van de pruimen, ontpitten en in stukken snijden. Maar door een paar kleine toevoegingen of juist door het vervangen van de pruimen met een ander soort fruit, heb je opeens een compleet ander crumble recept te pakken.

Mijn variatie tips:

  • Vervang de helft van de pruimen door appels en voeg 0,5 tl kaneel toe
  • Voor een havermout crumble vervang je de helft van de bloem door fijne havervlokken
  • Vervang 75 gram bloem door grofgehakte pecannoten, voor een pecan crumble topping
  • Meng sap en rasp van een halve sinaasappel door de pruimenvulling en 1 tl kaneel + 1 tl speculaaskruiden door de crumble topping

Heb jij al verschillende soorten pruimen crumble recepten geprobeerd? Laat dan in de reacties even weten wat jouw bevindingen of favoriete smaakcombinaties zijn. Erg leuk om te lezen, voor mij maar ook voor andere thuisbakkers.

Pruimen crumble recept

Meer recepten met pruimen

Duik je een middag de keuken in om aan de bak te gaan met pruimen? Dan mogen deze recepten ook op je menu:

Wat sowieso ook erg lekker smaakt, is een plaatkoek met pruimen! Daarvoor heb ik al een toprecept online staan met appel, daarbij hoef je de hoeveelheid appel alleen maar door pruimen te vervangen. Nog en lekkere variant is de plaatkoek met havermout.

Pruimen crumble

recept
Pruimen crumble

Op zoek naar een makkelijk recept voor een pruimen toetje? Dan moet je echt deze onwijs lekkere pruimen crumble proberen!

20 minuten bereiding + 20 minuten baktijd
4

Ingrediënten

Pruimen vulling:

  • 500 gram pruimen, gewassen en ontpit

Kruimeldeeg (crumble):

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract

EXTRA:

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de ramekins klaar.
  2. Meng de appelblokjes, citroensap en kaneel door de bramen. Meng goed en verdeel over de ramekins.
  3. Neem een beslagkom en mix hierin boter, bloem en suiker tot er een kruimelbeslag ontstaat. Hoe langer je blijft mixen, hoe verder het deeg aan elkaar zal gaan plakken. Let dus goed op wanneer je de grootte van de ‘kruimels’ goed vindt. Eventueel kun je ook met de hand het deeg bewerken (wrijven) tot er mooie kruimels ontstaan.
  4. Verdeel het kruimeldeeg over de ramekins die je met de stukjes pruimen hebt gevuld en zet 20 minuten in de oven op 180 graden, of tot de crumble goudbruin kleurt.

Pruimen crumble bewaren

Goed afgedekt in de koelkast kun je de pruimen crumble max. drie dagen bewaren. Warm het wel weer even op voor je het serveert.

Baktips pruimen crumble

  • Je kunt alle soorten pruimen gebruiken om deze crumble te maken.
  • Bij het gebruik van friszure pruimen kun je een bolletje ijs of een toef slagroom bij de crumble serveren, en bij een zoete crumble smaak crème fraiche heel goed.
  • Liever een grote schaal vol crumble maken? Kan ook! De hoeveelheid uit onderstaand recept past ook prima in een ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Pruimen crumble" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 19

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

1 bericht over “Pruimen crumble

  1. Dit weekend gebakken met gele pruimen (Mirabellen) uit eigen tuin. Smaakten erg goed in de crumble. Twee volle schalen.. Dankjewel voor dit recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *