Mini MonChou-slofjes met kersen

Zoetrecepten

Deze mini monchou-slofjes met kersen vind ik persoonlijk één van de lekkerste baksels van mijn hand. Het is een monchoutaart (mijn all-time favoriete taart) maar dan in de vorm van kleine slofjes, o-ver-heer-lijk.

Alsof een monchoutaart nog niet lekker genoeg is, besloot ik het te combineren met één van mijn andere favoriete taarten: de sloffen taart. En dan wel de kleine variant, want dat deelt zo lekker uit. De bodem van deze monchou-slofjes heb ik gebaseerd op de bastognekoekbodem van een klassieke monchoutaart, daarom verwerkte ik er speculaaskruiden en kaneel in. De vulling is natuurlijk identiek aan die van een monchoutaart, zo lekker.

Alweer 1,5 jaar geleden maakte ik deze slofjes voor het eerst, dat was ter ere van een bijzondere maar vooral verdrietige dag. Ik vond dat het tijd werd om het recept online te zetten, want het uiterlijk past zo mooi bij Kerst en het recept is bovenal veel te lekker om op een papiertje in mijn huis rond te blijven dwarrelen.

TIP: Je kunt het recept ook in een grote vorm van 24 cm afbakken. De baktijd van de sloffen bodem is dan 25-28 minuten (de slof is dan goudbruin en de vulling ook).

Mini MonChou-slofjes met kersen

Mini MonChou-slofjes met kersen

Voor nog meer lekkere inspiratie voor sloffen taarten kun je hier kijken. Of misschien heb je wel zin in een fris recept voor mini slofjes, met lemon curd en frambozen.

Zoetrecepten

Mini MonChou-slofjes met kersen

Door |

Dit heb je nodig

SLOFJES

  • 200 gram bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 175 gram boter
  • 140 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei (L)
  • 1 tl speculaaskruiden + 1 tl kaneel
  • 1/4 tl zout
  • 150 gram amandelspijs

VULLING

  • 300 gram monchou (kleine zilveren pakje)
  • 1 tl vanille extract
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • Twee blikken kersen vlaaifruit (van Hak)

En zo doe je het

  1. SLOFJES. Vet twee mini muffin bakvormen van 24 stuks in. Neem een kom en kneed hierin bloem, bakpoeder, 145 gram boter (leg de overige 30 gram opzij), basterdsuiker, 1 eigeel, kruiden en zout tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
  2. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap. Steek met een ronde uitsteker lapjes deeg uit die je in de muffinvormpjes legt. Kneed het amandelspijs los met het eiwit en de resterende boter. Daardoor wordt het amandelspijs smaakvol en blijft het smeuïg tijdens het bakken.
  3. Schep met een theelepel een schepje spijs op elk sloffenbodempje en druk een beetje aan. Zet de muffinbakvorm 30-60 minuten in de koelkast om het deeg te laten rusten.
  4. Warm de oven voor op 200 graden en bak de mini slofjes in ongeveer 10 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Haal daarna onmiddellijk uit de oven en zet op een koud oppervlak (een stenen vloer bijvoorbeeld. Laat volledig afkoelen voor je verder gaat met de vulling.
  5. VULLING. Neem een kom en mix hierin de monchou zacht en romig, mix ook het vanille extract mee. Terwijl je de mixer laat draaien giet je in een kleine stroom de slagroom bij het roomkaas mengsel. Blijf goed en stevig doormixen tot het een gladde massa is en voeg tot slot ook de poedersuiker toe tot dit volledig is opgenomen. Je zou nu een stevige, gladde room moeten hebben.
  6. Vul een spuitzak met een gladde spuitmond met de room en spuit van bovenaf een mooie toef in elk sloffen bodempje. Je kunt de sloffenbodempjes nu meteen afwerken met één – twee kersen en serveren!

BEWAREN: bewaar de mini monchou-slofjes met kersen tot vier dagen in de koelkast, in een goed afsluitende koelkastdoos. De bodems kun je (als je de room er nog niet op hebt gespoten) ook tot drie maanden luchtdicht invriezen. Maak de vulling altijd pas op het laatste moment.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Mini MonChou-slofjes met kersen" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook