Appel plaatkoek maken is een stuk makkelijker en sneller gepiept dan het maken van appeltaart, maar het is zeker zo lekker. Alleen maar winnaars als je dit recept besluit te maken!
Na mijn vele eerdere appel plaatkoek recepten (ik deel er een aantal met je verderop in deze blogpost) besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe. Want appel plaatkoek gaat nooit vervelen. Als je naar beneden scrollt dan tip ik ook gelijk welke appels je het beste kunt gebruiken en welke vooral niet.
Zelf appel plaatkoek maken
Jongens, geen zorgen. Het is reuze makkelijk om zelf deze appel plaatkoek te maken. De basis van dit recept is een appeltaartdeeg, want appels en appeltaartdeeg zijn nu eenmaal beste vrienden. Maar in tegenstelling tot bij appeltaart hoef je voor deze appelplaatkoek het deeg alleen maar recht uit te rollen en op een met bakpapier beklede oven bakplaat te leggen. Hats! Dat is een lekkere meevaller.
Ik heb in het verleden veel gehoord dat sommigen van jullie het maar een gedoe vinden om het deeg netjes in de springvorm te krijgen. Of dat de moed al in de schoenen zakt bij de gedachte dat je de klassieke deegrepen die bovenop een appeltaart hóren moet maken en vlechten. Dat hoeft dus allemaal niet voor deze appel plaatkoek (of eigenlijk: appeltaart plaatkoek). Want appeltaart is veel te lekker om je om dat soort redenen tegen te laten houden!
Welke appels om plaatkoek te maken?
Gezien dit recept voor plaatkoek eigenlijk een veredelde appeltaart is, zal ik meteen de meest gestelde vraag bij mijn appeltaart recept direct tackelen: Welke appels heb je nodig om appelplaatkoek of appeltaart te maken? Een stevige, zoetzure appel. De sappige appels laat je liggen, of die eet je lekker uit de hand terwijl je bezig bent met het maken van dit recept.
Bij het maken van dit recept heb ik Goudreinet appels gebruikt, maar ook Jonagold of Elstar appels werken uitstekend bij het maken van appeltaart, appelcake of appel plaatkoek.
Recepten: plaatkoek met appel
Er zijn verschillende manieren om een plaatkoek met appel te maken en ze zijn stuk voor stuk niet te versmaden. Ik heb er al een aantal geprobeerd, dus die zal ik ui-te-raard met je delen.
In dit recept gebruikte ik appeltaartdeeg voor de bodem, maar je kunt bijvoorbeeld ook zandkoekjesdeeg gebruiken voor de bodem. Dit doet mijn nichtje vaak en het is onwijs simpel EN LEKKER! Leuke tip dus.
Binnenkort ga ik nog eens aan de slag met een sloffenbodem in combinatie met een warme appeltjesvulling, maar voor nu kan ik je deze lekkere en makkelijke plaatkoek recepten met appel alvast tippen:
- Appelplaatkoek met havermout
- Speculaas appelplaatkoek met een vulling van spijs
- Cranberry-appel plaatcake (ok ok, geen koek maar wel gruwelijk lekker)