Ga naar de inhoud
Vegan wafels (glutenvrij)
Gezonde bakrecepten 16 oktober 2017

Vegan wafels (glutenvrij)

Vegan wafels (glutenvrij)

Glutenvrije, vegan wafels. Heerlijk zacht en smaakvol. Het allerlekkerst met een schep romige kokosyoghurt en vers fruit. In mijn geval waren de passievruchten een enorme aanrader.

Glutenvrije wafels maken

Deze wafels zijn gemaakt zonder boter, eieren en gluten – heel wat anders dan mijn basisrecept voor ontbijtwafels. Met dit makkelijke recept combineer je havervlokken en boekweitmeel, beiden glutenvrij, waardoor de structuur anders is dan je misschien gewend bent. De glutenvrije wafels doen me het meest denken aan zachte, lichtzoete broodjes. Maar dan in wafelvorm. Onwijs lekker!

Volkoren ontbijtwafels

De vegan wafels zijn volkoren en daardoor vullen ze goed. Waarschijnlijk heb je zelfs al voldoende aan één wafel bij je ontbijt. Je kunt er nog steeds prima meerdere maken en bijvoorbeeld invriezen voor een later moment. Er is niks fijners dan op een doordeweekse ochtend zo’n heerlijke zelfgemaakte vegan wafel uit de vriezer te trekken. Is het plotseling feest aan de ontbijttafel.

Let op: als je echt glutenvrij moet eten, check dan altijd de verpakking van de havermout of deze glutenvrij gecertificeerd is.

glutenvrije wafels vegan

Vegan wafels

Doordat er geen eieren in het wafelbeslag zitten én ik aan de slag ben gegaan met een zelf samengestelde glutenvrije melenmix, zijn ze niet super fluffy en luchtig. De banaan in combinatie met het bakpoeder zorgt in dit recept voor de juiste binding en rijzing van de ingrediënten tijdens het bakproces. Ik vergeleek de structuur al eerder met zachte broodjes, maar dan wel heerlijk zacht. Ik vond ze echt ongelofelijk lekker en ik kan me niet voorstellen wie dit nu niet elke ochtend zou willen eten!

Baktips: vegan wafels maken

Als je aan de slag gaat met het maken van wafels, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Verwarm je wafelijzer voldoende voor en vet goed in voordat je het beslag erin doet.
  • Elk wafelijzer is anders; test hoelang de wafels moeten bakken in jouw ijzer en noteer dit voor een volgende keer. Het kan ook nog wisselen per soort recept, om het makkelijk te maken. 😉
  • Idealiter maak je het wafelijzer tijdens het bakken niet open, pas als de wafel klaar is.
  • Voeg een extra theelepel bakpoeder toe aan het beslag voor meer luchtige vegan wafels.
  • Meng eens wat kaneel, speculaaskruiden of cacaopoeder door het beslag.

Als je overweegt om een wafelijzer aan te schaffen, dan kan ik een wafelijzer met verwisselbare platen aanraden. Een voordeel is dat je de ijzers dan veel makkelijker kunt schoonmaken en nog een voordeel is dat je er dan ook andere ijzers (voor tosti’s bijvoorbeeld) in kunt doen, waardoor je minder apparaten nodigt hebt.

vegan wafels maken

Vegan ontbijt recepten

Yes, ik ben echt een ‘ontbijter’. Er is een fase geweest waarin ik dat totaal niet was en nu zit ik in een fase waarin ik dat heel erg wel ben. En dus vliegen de ontbijtrecepten je om de oren bij ons thuis, want ik ben snel verveeld als het op eten aankomt. Dat is ook terug te zien op Zoetrecepten, waar ik inmiddels een hele fijne verzameling ontbijtrecepten online heb staan. Speciaal voor in dit artikel koos ik mijn favoriete vegan ontbijt recepten uit:

In mijn boek PUUR ZOET vind je nog veel meer lekkere en gezonde ontbijtrecepten, verantwoorde tussendoortjes en desserts om mee te “gezondigen”. In totaal staan er 65 vegan recepten in PUUR ZOET. 🙂

Vegan wafels (glutenvrij)

recept
Vegan wafels (glutenvrij)

Weer zo'n heerlijk en makkelijk ontbijtrecept: vegan wafels. Je maakt deze glutenvrije wafels met havermout en boekweitmeel.

20 minuten
4

Ingrediënten

  • 50 gram fijne havervlokken
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 ml (amandel)melk
  • 1 flinke, rijpe banaan
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract

Bereiding

Vegan wafels maken

  1. Meng de droge ingrediënten door elkaar en zet even opzij.
  2. Pureer de banaan en meng met de vochtige ingrediënten.
  3. Meng droge en natte ingrediënten door elkaar en laat 5 – 10 minuten staan. Op deze manier weekt de havermout en wordt ze wat zachter.
  4. Vet je wafelijzer goed in en bak de wafels mooi bruin. Afhankelijk van de grootte van je wafelijzer kun je 3 – 4 wafels maken met dit beslag.
  5. Serveer met een lekkere klodder dikke (kokos)yoghurt en vers fruit.

Vegan wafels bewaren

Je kunt de wafels twee dagen in de koelkast bewaren, luchtdicht verpakt. Op deze manier kun je de wafels ook maximaal drie maanden in de vriezer bewaren. Ik raad aan om dan een stukje bakpapier tussen de wafels te leggen, dat voorkomt dat ze aan elkaar plakken.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Vegan wafels (glutenvrij)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 27

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *