Ga naar de inhoud
Crème caramel (flan caramel)
Basisrecepten 28 augustus 2023

Crème caramel (flan caramel)

Crème caramel (flan caramel)

Flan, crème caramel, karamel pudding, flan caramel of gewoon een flannetje, dat laatste is hier thuis de meest gebruikelijke naam voor dit goddelijke Franse dessert bestaande uit een romige pudding met een laagje karamel.

Flan maken

Thomas en ik zijn samen vaak naar Frankrijk gereisd en al snel werd mij duidelijk gemaakt dat de flan een belangrijk onderdeel was van Thomas’ vakantiegevoel. Het verzoek voor het thuis namaken van zijn geliefde flannetje keert zo ongeveer elke zomer terug en een paar jaar geleden heb ik mij er eindelijk aan gewaagd. Dat heeft toch belachelijk lang op zich laten wachten moet ik toegeven.

Máár, op dat moment heb ik het recept niet op foto vastgelegd of hier gedeeld. Tijd voor een rematch! Daarom vandaag dit super makkelijke recept voor een crème caramel, oftewel een kleine Franse flan.

Over mijn fascinatie voor de variëteit aan titels voor dit dessert schrijf ik later in dit artikel overigens meer. 😉

BAKTIP: Je hebt 6 kleine ovenschaaltjes of ramekins met een inhoud van minimaal 125 ml voor dit recept nodig. Ik gebruikte ramekins van Ø 8 cm

Flan maken

Flan of crème caramel?

Oké, laten we het direct even hebben over de verwarrende benamingen voor dit Franse karamel pudding recept. De benaming ‘crème caramel’ is de officiële naam voor dit klassieke, Franse toetje. Toch vind je in koelvakken van de de meeste Franse supermarkten verpakkingen vol met dit toetje genaamd “flan”.

Na wat online research kwam ik erachter dat er een Spaanse flan en een Mexicaanse flan bestaat. In beide landen is de flan een geliefd dessert en zo ook in Frankrijk, maar dan onder de naam crème caramel. Die recepten lijken in eindresultaat veel op elkaar, ook al zijn de Spaanse flan en Mexicaanse flan net even anders in receptuur en over het algemeen in groot taartformaat en niet gemaakt in kleinere ramekins.

Toch bestaat er in de Franse patisserie ook een officiële flan, maar dat is meer een grote crème carameltaart met een laagje deeg. Het is mij dan ook een raadsel waarom er in het toetjesvak van Franse supermarkten zoveel verpakkingen met kleine flans te vinden zijn, maar Thomas heeft er in ieder geval goede jeugd nostalgie aan overgehouden. En wij hebben het nog altijd over ordinaire ‘flannetjes’.

Mocht je een toevoeging hebben op dit verhaal, dan lees ik dat graag met bronnen terug in de reacties onder dit artikel. Vind ik heel-erg interessant!

Flan caramel

Franse desserts: crème caramel en crème brûlée

Een crème caramel is niet te verwarren met een crème brûlée, desalniettemin hebben de twee Franse desserts erg veel van elkaar weg. Deze omschrijving dekt de lading voor beide toetjes: een romige pudding die je in de oven gaar bakt in een waterbad, met een laagje karamel. 

Een crème brûlée krijgt die karamellaag pas ná het bakken, middels een laagje suiker dat je knapperig bakt met een brandertje. De flan karamel (van een crème caramel) bereid je vooraf en verdeel je over de ramekins voordat de roomvulling erin gaat. De karamel hard direct uit op het moment dat het in de ramekins terecht komt, maar dat komt tijdens de garing van de crème in de oven helemaal goed.

Crème caramel

Beide desserts bestaan uit een romige pudding of crème, die je maakt basis van melk en/of room (natuurlijk wil je room gebruiken!), suiker, eieren en vanille. Laat nooit de echte vanilleboon achterwege, want dan mis je die prachtige zwarte spikkels in je crème caramel. 

Eenmaal gaar gebakken en afgekoeld is het moment daar, je moet de ramekins op het dessertbordje storten. Omkieperen die hap! Daarvoor maak ik de randen altijd heel voorzichtig los met een dun scherp mes, in een vloeiende beweging.

Flan recept

Flan recept

Ik zei het al eerder, wij blijven dit toetje hier thuis toch stug een flan noemen. Ook al klinkt crème caramel wel veel fancier, hier zit het woord flan te diep geworteld om nog uit ons vocabulaire te krijgen. Hoe dan ook: maak dit flan recept alsjeblieft eens voor een etentje. Het is zo ongelofelijk makkelijk en snel gemaakt, plus, je kunt het goed voorbereiden.

Smaak variaties

Wil je het recept toch nog een beetje opfleuren of personaliseren zodat het beter bij jouw etentje of diner past? Maak dan eens een mokka flan, met een koffie karamel. Of meng wat sinaasappelrasp, oranjebloesem, cognac of en andere likeur door de pudding voordat het de oven ingaat. En wat denk je van een flan met citroen en lavendel? 

Nog veel om uit te proberen! Maar deze klassieke flan caramel gaat niet snel vervelen.

Crème caramel (flan caramel)

recept
Crème caramel (flan caramel)

Flan, crème caramel, karamel pudding, flan caramel of gewoon een flannetje, dat laatste is hier thuis de meest gebruikelijke naam voor dit goddelijke Franse dessert bestaande uit een romige pudding met een laagje karamel.

20 minuten bereiding + 45 minuten bakken + een nacht opstijven
6

Ingrediënten

Karamel

  • 100 ml water
  • 50 gram suiker

Crème

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 1 vanilleboon
  • 2 dooiers
  • 2 eieren

Bereiding

Voorbereiding flan caramel

  1. Verwarm de oven voor  op 160°C en zet het rooster alvast in het midden van de oven.
  2. Zet 6 kleine ovenschaaltjes of ramekins met een inhoud van minimaal 125 ml (ik gebruikte ramekins van Ø 8 cm) op je aanrecht klaar in een grote ovenschaal. Je gaat de crème caramel straks au bain-marie in de oven laten garen.

Karamel maken

  1. Zet een steelpan op middelhoog vuur en verwarm de suiker en het water hierin, zonder te roeren. Het is klaar zodra er een amberkleurige karamel is ontstaan.
  2. Haal direct van het vuur en verdeel over de schaaltjes. Laat volledig afkoelen, de karamel zal vrijwel direct uitharden. Het maakt niet uit als het niet perfect over de bodem verdeeld is.

Crème maken

  1. Breng in een (schone) steelpan de melk, slagroom, suiker en het merg van de vanilleboon aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
  2. Neem een beslagkom en klop hierin de eieren en de dooiers los. Voeg in een dunne straal het warme melkmengsel hieraan toe terwijl je blijft kloppen. Dit gaat het makkelijkst met een staande mixer.
  3. Als het goed gemengd is kun je het mengsel over de 6 schaaltjes verdelen. Zet de ovenschaal met de 6 schaaltjes op het ovenrooster en giet de ovenschaal voorzichtig vol met kokendheet water, tot net onder de rand van de schaaltjes.
  4. Je crème caramelletjes zijn nu klaar om 45 minuten garen in de oven, haal ze hierna voorzichtig uit de oven en laat afkoelen. Ze garen nog een beetje door vanwege het hete water.
  5. Zodra het water voldoende is afgekoeld haal je de ramekins uit de ovenschaal en laat je ze volledig afkoelen. Dek hierna af met vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast.
  6. De volgende dag zijn je flannetjes klaar om te serveren. Ga voorzichtig met een mesje langs de randen van je ramekins en stort elke flan op een bordje. De karamel zal er automatisch als laatste overheen vloeien.

CRÈME CARAMEL BEWAREN

Je kunt de flan / crème caramel maximaal 2 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren. Ik heb nog niet geprobeerd of je ze ook kunt invriezen. Jij wel? Laat het dan even weten in de reacties onder dit recept.

BAKTIPS FLAN CARAMEL

  • Kijk voor lekkere smaak variaties ook eens tussen de tips boven dit recept.
  • Na het maken van dit recept heb je twee eiwitten over, daar kun je perfect meringues mee maken.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Crème caramel (flan caramel)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal stemmen: 17

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *