Sinaasappel kruidkoek Yaaaay, there’s a new gastblogger in town! Of nou.. Op Zoetrecepten. Melissa! Ze trapt meteen af met een heerlijk recept van haar (en haar oma’s) sinaasappel kruidkoek. Yum! Melissa is 23 jaar en heeft volle bak passie en liefde voor gezond bakken, schrijven en verhalen creëren. Ze is dan ook content creator van beroep en heeft haar eigen Instagram kanaal Your Sunday Brunch, waar je nog veel meer lekkers van haar kan vinden. Ze is een held in het maken van gezondere varianten van ‘not so healthy’ lekkere baksels en op Zoetrecepten gaat ze zich focussen op gezonde ontbijtjes. Elke maand gaan jullie een recept van haar zien. Ik weet zeker dat jullie net zo vrolijk van haar zullen worden als ik! Lees hieronder maar eens hoe ze tot dit fijne sinaasappel kruidkoek recept is gekomen: Één van mijn eerste baksels is zonder twijfel de kruidkoek geweest. Volledig geïnspireerd op het lekkere tussendoortje dat ik vroeger van mijn moeder meekreeg naar de basisschool. Hoewel er al veel varianten te vinden zijn, wilde ik er net een andere twist aan geven. Kruidkoek is over het algemeen een iets zwaardere cake vol met suiker. Ik vind het heerlijk als een cake lekker smeuïg is, maar bakken met geraffineerde suiker is bij mij over het algemeen een no-go. Omdat we nu richting de zomer gaan wilde ik een kruidkoek maken met zijn ouderwetse structuur, maar met een fris en zomers tintje. Mijn oma kwam jaren geleden met het idee om hier een sinaasappel aan toe te voegen. Nadat dit originele familierecept jarenlang is voortgezet, werd het voor mij tijd om hier een gezonde versie van te maken. Zo gezegd, zo gedaan! Deze kruidkoek is door de stevige vulling van havermout ideaal voor zowel het ontbijt als een tussendoortje. Een tip die ik je nog wil meegeven: als je de verleiding kan weerstaan, laat het nog een dag goed afgesloten staan. De tweede dag is de kruidkoek nóg lekkerder! Foto van Melissa door Lynn Fay Photography. recept Sinaasappel kruidkoek Omdat we nu richting de zomer gaan wilde ik een kruidkoek maken met zijn ouderwetse structuur, maar met een fris en zomers tintje: sinaasappel kruidkoek. Printen 30 minuten + baktijd 12 Ingrediënten 250 gram havermout 2 tl koekkruiden 1 el kaneel 1 el bakpoeder 150 ml amandelmelk 1 sinaasappel 200 gram dadels 125 gram rozijnen el appelstroop (zonder toegevoegde suiker) Bereiding Verwarm de oven voor op 160 graden. Week de ontpitte dadels en rozijnen (apart van elkaar) 10 minuten in kokend heet water. Was de sinaasappel goed, rasp de schil en pers de rest van de sinaasappel uit. Giet de rozijnen en dadels apart van elkaar af en laat ze goed uitlekken. Mix de dadels en de amandelmelk in de staafmixer of blender. Doe alle ingrediënten (behalve de rozijnen en de appelstroop) in de keukenmachine en mix het tot een stevig beslag. Voeg de rozijnen, appelstroop en een mespunt zout toe aan het beslag en spatel dit door het beslag tot het goed gemengd is. Bedek het cakeblik met bakpapier of vet het goed in.Giet het beslag in het cakeblik en verdeel dit goed. Bak de sinaasappel kruidkoek in 4045 minuten gaar in de voorverwarmde oven en test met een caketester of de kruidkoek gaar is.