Zijn ongebrande noten gezonder dan gebrande noten?

Zoetrecepten

Ik heb altijd gedacht dat rauwe, ongebrande noten gezonder zijn dan gebrande noten.
Dat had ik dus mooi mis. 

Noten an sich passen in een gezond voedingspatroon. Ze zijn goede vervangers voor ongezonde snacks (chips, koek, snoep etc.), maar je moet er niet teveel van eten. Ondanks de gezondheidsvoordelen die aan het eten van noten zijn gekoppeld, bevatten ze alsnog een flinke portie calorieën. Gelukkig verzadigen ze de lekkere trek snel, dus zul je je er niet zo snel tonnetje rond aan eten. Maar hoe zit dat nou precies met gebrande en ongebrande noten? Zijn gebrande noten ongezond?

Nee, gebrande noten zijn niet ongezond. En nee, rauwe, ongebrande noten zijn niet gezonder dan gebrande noten. Er is weliswaar geen onderzoek naar gedaan, maar het verschil in voedingswaarden is minimaal. Ik vermoed dat deze misvatting is ontstaan door de lading zout die wij graag over onze gebrande nootjes strooien. Teveel zout is natuurlijk niet gezond. En gesuikerde noten of noten met een dikke laag chocolade ook niet, maar daar trap ik een flinke open deur in.

Eet dus met een gerust hart een handje gebrande noten als je dat lekkerder vindt dan ongebrande noten, maar laat idealiter het zout achterwege.

Op zoek naar een lekker receptje met noten? Kijk dan eens tussen al mijn recepten met nootjes. Of probeer mijn favorieten, easy en heerlijk:

Bron: Eet als een expert

2 antwoorden op “Zijn ongebrande noten gezonder dan gebrande noten?

  1. Het is voor mij heel simpel. Het eten van ongebrande noten is gezonder, omdat je er minder van eet. Na enkele handjes voel ik me direct verzadigd. Bij gebrande noten kan ik minder makkelijk stoppen. Het is gewoon té lekker.