Wat een ontdekking: pistachespijs. Een smeuïge vulling op basis van niets meer dan pistachenoten, suiker, ei en citroenrasp. Dat is dus eenzelfde recept als amandelspijs, maar dan gemaakt op basis van pistachenoten. Echt een feestje om in gebak, koek of croissants te verwerken. Ongelofelijk lekker en o zo simpel om te maken.
Amandelspijs vervangen
Ik wist al langer dat je in principe van elke noot een spijs kunt maken; voor Laura’s Bakery heb ik enkele jaren terug een recept voor kokosspijs ontwikkeld. Een pistachespijs had ik daarentegen niet eerder voorbij zien komen. En dat terwijl pistachenoten ongelofelijk lekker smaken in bakrecepten. Na de eerste poging wist ik direct, dit is een grandioos succes. Ook ideaal voor wie allergisch is voor amandelen en om die reden amandelspijs in recepten wil vervangen.
Recepten met pistachespijs
In principe kun je in elk recept waar amandelspijs in wordt verwerkt, dit 1:1 vervangen door pistachespijs. De werking is exact hetzelfde, maar de smaak natuurlijk niet. Een gevuld speculaas met een vulling van een spijs op basis van pistachenoten is een complete mismatch qua smaken. Niet doen dus. Hoe je het dan wel kunt combineren? Ik ga je een aantal heerlijke voorbeelden geven van recepten die ik al heb geprobeerd met deze spijs:
Hoog op mijn baklijst staat het maken van mini lemon tartelettes, waarbij je het tartelettedeeg afbakt met een laagje pistachespijs onderin. Dat kan toch niet anders dan fantastisch smaken?
Recept
Pistachespijs
Wat een ontdekking: pistachespijs. Een smeuïge vulling op basis van niets meer dan pistachenoten, suiker, ei en citroenrasp. Dat is dus eenzelfde recept als amandelspijs, maar dan gemaakt op basis van pistachenoten. Echt een feestje om in gebak, koek of croissants te verwerken. Ongelofelijk lekker en o zo simpel om te maken.
Tijd
5 minuten
Porties
—
Niveau
1 ster
Ingrediënten
150grampistaches
150gramfijne kristalsuiker
citroenrasp van 0,5 citroen
0,5 ei
Bereiding
Pistachespijs maken
Doe de pistachenoten, de suiker en de citroenrasp in de foodprocessor of blender en maal het geheel fijn.
Voeg het ei toe en maal nogmaals tot er een samenhangend geheel ontstaat.
Je pistachespijs is nu klaar! Wikkel in plastic folie en laat minimaal een nacht rusten in de koelkast.
Pistachespijs bewaren
Pistachespijs bewaar je goed afgedekt max. enkele dagen in de koelkast. In de vriezer is de spijs van pistachenoten maximaal drie maanden te bewaren, luchtdicht verpakt.
Als je de pistachespijs niet een nacht laat rusten, maar direct gebruikt, dan hoef je er geen extra ei doorheen te kneden (zoals dit waarschijnlijk wel in het recept staat aangegeven).
Bakmodus
Pistachespijs
5 minuten
Ingrediënten
150grampistaches
150gramfijne kristalsuiker
citroenrasp van 0,5 citroen
0,5 ei
Bereiding
Pistachespijs maken
Doe de pistachenoten, de suiker en de citroenrasp in de foodprocessor of blender en maal het geheel fijn.
Voeg het ei toe en maal nogmaals tot er een samenhangend geheel ontstaat.
Je pistachespijs is nu klaar! Wikkel in plastic folie en laat minimaal een nacht rusten in de koelkast.
Pistachespijs bewaren
Pistachespijs bewaar je goed afgedekt max. enkele dagen in de koelkast. In de vriezer is de spijs van pistachenoten maximaal drie maanden te bewaren, luchtdicht verpakt.
Als je de pistachespijs niet een nacht laat rusten, maar direct gebruikt, dan hoef je er geen extra ei doorheen te kneden (zoals dit waarschijnlijk wel in het recept staat aangegeven).
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
Doe de pistachenoten, de suiker en de citroenrasp in de foodprocessor of blender en maal het geheel fijn.
Voeg het ei toe en maal nogmaals tot er een samenhangend geheel ontstaat.
Je pistachespijs is nu klaar! Wikkel in plastic folie en laat minimaal een nacht rusten in de koelkast.
Pistachespijs bewaren
Pistachespijs bewaar je goed afgedekt max. enkele dagen in de koelkast. In de vriezer is de spijs van pistachenoten maximaal drie maanden te bewaren, luchtdicht verpakt.
Als je de pistachespijs niet een nacht laat rusten, maar direct gebruikt, dan hoef je er geen extra ei doorheen te kneden (zoals dit waarschijnlijk wel in het recept staat aangegeven).