Ga naar de inhoud
Griekse pita maken: makkelijk pita recept
Brood 20 mei 2024

Griekse pita maken: makkelijk pita recept

Griekse pita maken: makkelijk pita recept

Yes, de zomer komt eraan! Dus tijd om jullie te voorzien van een foolproof recept om zelf pita te maken. Griekse pita zijn heerlijke ronde broodjes die je in de pan, oven of op de bbq kunt bakken. Ik loop alle opties met je door, want dit recept kan voor elke toepassing gebruikt worden.

Wat is een (Griekse) pita?

Pita’s zijn platte, zachte broodjes, meestal gemaakt van bloem maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker volkoren pita’s. Het broodje is rond en wordt vaak aan één kant opengesneden om met iets lekkers te vullen. Denk bijvoorbeeld aan een pita shoarma (met oesterzwam, mm!) of aan een pita falafel.

Pitabroodje of pita?

In Nederland hoor je de term pitabroodje vaker dan enkel ‘pita’, maar wat is het nu eigenlijk? Letterlijk vertaald betekent pita ‘brood’ betekent. Pitabroodje is dus lekker dubbelop, maar ach, kniesoor daarop let (- ik dus). maakt het uit. Het woord ‘pita’ is afkomstig uit het (Oud-)Grieks en verwant aan pizza. Het soort broodjes wordt al heel lang en in vele landen gebakken, zoals in Saudi-Arabië, Jordanië, Syrië, Turkije en Griekenland.

Dikke pita maken

Griekse pita maken

Voor ik tot dit fijne recept kwam, had ik meerdere pita recepten getest. De meeste recepten gaven mij een te plakkerig deeg en dat werd één groot drama om op de bbq te krijgen. Dankzij dit recept kan ik echt heel gemakkelijk zelf Griekse pita maken, te danken aan het boek GREEK van George Colombaris (en aan mijn zus, die me dit recept tipte). Een extreem goede tip die in dit recept staat, is het gebruik van griesmeel. Laat dit alsjeblieft niet achterwege, want het voorkomt dat je pita overal aan vastplakt.

Bbq pita

Je kunt pita’s in de pan bakken, in de oven, maar ook op de bbq. Ik heb ze op de bbq gebakken, of eigenlijk ín de bbq. Doordat het deksel van de bbq dicht zat, kon de temperatuur goed gecontroleerd worden en fungeerde de bbq als oven. Deze methode is vergelijkbaar met wanneer je de pita’s in de oven zou bakken. De broodjes lagen wel op de grill, maar in mijn bbq is geen direct vuur (kolen) onder de grill en dus hebben de broodjes niet de klassieke grillstrepen. Lees verder bij het kopje ‘pita in de pan bakken’, als je benieuwd bent naar het verschil met op de (bbq) grill.

Pitabroodjes recept

Dikke pitabroodjes

Wanneer je pitadeeg in de oven afbakt (of in de bbq die als oven fungeert) krijg je heerlijke dikke pitabroodjes. Het pitadeeg krijgt in de oven de kans om lekker te rijzen en luchtig te bakken. Dat maakt ze zacht en fluffy van binnen, zoals te zien op de foto. Het enige dat ontbreekt zijn de charmante grillstrepen, daarvoor moet je toch echt een grillpan of een bbq-grill op direct vuur gebruiken.

Pita in de pan bakken

Als je pita in de pan bakt, zal het deeg minder dik en luchtig bakken dan in de oven. Desalniettemin bak je nog steeds pita’s die prima opengesneden kunnen worden en om te vullen met een vulling naar keuze. Je kunt een koekenpan gebruiken, waarbij het hele oppervlak van de pita een bruin gebakken patroon krijgt. Alleen bij het gebruik van een bbq-grill op direct vuur óf een grillpan krijg je mooie strepen op je pita waar iedere thuisbakker stiekem van droomt. Wil je de pita niet opensnijden om te vullen, maar dubbelklappen? Rol de porties pitadeeg dan vlak voor het bakken nog een keer tot dunnere pita’s uit.

Griekse pita maken: makkelijk pita recept

recept
Griekse pita maken: makkelijk pita recept

Een ontzettend makkelijk recept om zelf Griekse pita's te maken. Dat kan in de pan, op de bbq of in de oven. Ik geef je alle tips!

20 minuten + rijzen en bakken
8

Ingrediënten

 • 600 gram bloem
 • 1 el instant gist
 • 300 ml handwarm water
 • 1 el Griekse yoghurt
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl ahornsiroop of honing
 • 0,5 tl zout

Bereiding

Griekse pita’s maken

 1. Doe alle ingrediënten samen in een kom en kneed in enkele minuten tot een samenhangend deeg. Ik deed dit met de deeghaken van mijn staande mixer. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een droge theedoek. Laat 45 – 60 minuten rijzen op een warme plek, of tot het deeg is verdubbeld in omvang.*
 2. Zet ondertussen een bakplaat met bakpapier klaar en bestrooi deze met wat griesmeel. Dit voorkomt dat de pita’s aan je bakpapier vastplakken. Strooi ook wat griesmeel op je werkblad, hier ga je zometeen het deeg op uitrollen.
 3. Gebruik een deegsteker om het deeg in 8 stukken te verdelen. Maak van elk stuk deeg een balletje en rol deze uit tot een pita van 0,5 mm dikte. Leg op de bakplaat en herhaal tot alle pita’s gevormd zijn. Dek wederom af met de theedoek en laat nog 30 minuten rijzen op een warme plek.
 4. Hierna zijn de Griekse pita’s klaar om de oven in te gaan, of in de grillpan, koekenpan of op de bbq gebakken te worden. Kies jouw optie hieronder en volg de instructies bij dat punt op.

* Je kunt het deeg ook de avond of ochtend van tevoren maken en na 30 minuten rijzen in de koelkast zetten (goed afgedekt met vershoudfolie).

Griekse pita’s bakken

 1. Pita’s bakken in de oven of dichte bbq op indirect vuur. Verwarm de oven op 220 graden (onder- en bovenwarmte), de bbq heb ik op 250 graden voorverwarmd voor het bakken van de pita’s – dit kan per bbq verschillen. Bak je broodjes in 10 – 12 minuten lichtbruin. In de bbq draai je ze halverwege nog even om.
 2. Pita’s bakken in de koekenpan, grillpan of op de bbq-grill. Verhit een pan met gelijkmatig verdeelde olijfolie. Als de pan goed warm is, bak je de pita’s hier één voor één in, ongeveer 2 á 3 minuten aan beide kanten. De pita’s zijn klaar als ze een mooie goudbruine tekening hebben aan beide kanten.
 3. Pita’s bakken op de bbq-grill. Voor het bakken op de bbq zorg je ervoor dat de bbq goed voorverwarmd is voordat je de pita’s erop legt. De pita’s hebben aan beide kanten 1 á 2 minuten nodig, afhankelijk van hoe heet je bbq op dat moment is, dus hou ze goed in de gaten. Je kunt de pita omdraaien zodra er een (goud)bruine grillstrepen te zien zijn.

Griekse pita’s bewaren

Ze zijn absoluut het meest lekker direct uit de oven, grill of pan. Enkele uren later vond ik ze ook nog lekker. Je kunt ze ongeveer twee dagen goed afgesloten bewaren, maar bak ze dan wel opnieuw even op in de oven (enkele minuten op 220 graden).

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Griekse pita maken: makkelijk pita recept" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *