Basisrecept: vegan cake

Vegan cake

Het is gelukt! Een superlekkere vegan cake, zonder eieren of boter.

Het maken van een lekkere ei-vrije cake leek me één van de lastigste dingen op het gebied van vegan bakrecepten. Een cake zonder ei was geen cake in mijn beleving, want eieren spelen een belangrijke rol voor de textuur en luchtigheid van de cake. Je moet de receptuur flink omgooien om tot een fijne cake te komen. Hoe dan? De baking soda (in combinatie met het limoensap) zorgt voor een goede rijzing van het cakebeslag. De amandelmelk maakt het lekker smeuïg en de boter wordt vervangen door olie. Tada! Piece of cake, oh yes.

Als extraatje maakte ik later nog een limoenglazuur die ik over de cake heen goot. Zo lekker! Maakt het helemaal af.

Vegan cake

Zoetrecepten

Basisrecept: vegan cake

Door | 15 minuten | 12 personen

Dit heb je nodig

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • Snuf zout
  • 200 gram suiker
  • 1 limoen
  • 90 milliliter olie
  • 200 milliliter amandelmelk

Glazuur

  • 1,5 eetlepel limoensap
  • 150 gram poedersuiker

En zo doe je het

  1. Vet een cakevorm (25 cm doorsnee) in en verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zeef de bloem in een kom en meng hier baking soda, zout en fijne kristalsuiker doorheen.
  3. Rasp de schil van de limoen en pers het sap uit. Voeg dit samen met de olie (ik gebruikte zonnebloemolie) en de amandelmelk toe aan de droge ingrediënten en meng dit met de garde door elkaar.
  4. Giet in de bakvorm en bak goudbruin in 60 minuten. Check met een caketester of de cake gaar is. Is je vegan cakeje ready, haal dan uit de oven en laat een uur afkoelen in de vorm.

Enjoy zoetjes! Heb jij deze vegan cake gemaakt? Laat hieronder weten wat je ervan vond of show ‘m via Instagram of mijn Facebookpagina met de hashtag #zoetrecepten! Elke week deel ik het mooiste plaatje op Instagram. LIKE! X Mariette

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: vegan cake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

35 antwoorden op “Basisrecept: vegan cake

  1. ik heb ‘m vanmiddag gemaakt. met iets minder suiker en ook met zonnebloemolie. op zich is de cake lekker en goed gelukt, persoonlijk vind ik de zonnebloemolie smaak heel overheersend. de volgende keer misschien met kokosolie?!

  2. Beste Mariette,
    Heb de cake deze week gemaakt met rijstolie en berkensuiker, heel goed gelukt en heel lekker se; bedankt
    liefs Dirk

      1. Beste Mariette,
        Die berkensuiker komt van Finland en schijnt minder kaloriën te bevatten, en minder zoet te zijn bij het verwarmen

  3. Ik maakte deze cake gisteren voor mijn moeders’ verjaardag samen met de glazuur en de limoensmaak die erin zat was echt wel lekker.
    Zullen we zeker een volgende keer maken…🍰 🎂

  4. Heyhey! Ik heb deze cake geprobeerd als eerste ‘vegan-bak-ervaring’ maar helaas is hij niet gelukt, of misschien verwachtte ik iets anders? Ten eerste dacht ik dat hij niet lang genoeg gebakken was, maar heb hem nadien nog een hele tijd in de oven gezet, en bleef hetzelfde. De structuur was nogal kleverig, dik en niet luchtig. Had ook het gevoel dat de limoen een iets te uitgesproken smaak had. Denk door de kleverige en zware (niet luchtige) textuur had hij een te zoete/limoen smaak. Wat kan ik fout gedaan hebben? want op de foto ziet hij er heerlijk uit! xx

    1. Wat jammer Isabeau! Heb je voldoende baking soda gebruikt (of bakpoeder gebruikt in plaats van baking soda?) , het zou daarnaast kunnen dat de cake wat langer in de oven had gemoeten zodat ze beter gaar had kunnen bakken en kon rijzen. Let me know! 🙂

  5. mijn eerste poging was superlekker. heb soyamelk gebruikt. de cake was binnen no time op.
    net heb ik er eentje gemaakt met kokosmeel ipv bloem en kala namak zout (dat smaakt naar ei) dat werkt dus niet bij mij. kwa smaak is ie lekker. het is gewoon n plat ding geworden.
    heb de cake op nieuw gemaakt met bloem, nu is ie weer aan het rijzen.
    heeft iemand ervaring met n ander soort meel/bloem?

    1. Ik raad het niet aan, maar het kan wel. In plaats van baking soda moet je dan bakpoeder gebruikt (de baking soda reageert op het limoensap voor de rijzing). Ik gok dat je zeker 2 – 3 theelepels nodig hebt in dat geval.

  6. Ik heb deze cake gemaakt met sojamelk in plaats van Amandelmelk.
    Mijn normale non-vegan cake recept gebruikt baking soda + citroensap en ook gewone bakpoeder. Gewone bakpoeder heeft een ander rijsgedrag.
    Het duurde zeker 15 minuten langer dan normaal voordat de cake gaar was. Verder een nogal vaste, kleffe hap vergeleken bij cake met eieren.
    De cake was niet ingezakt zoals je wel krijgt bij teveel bakpoeder. Eerlijk gezegd kan ik met niet voorstellen dat zonder eieren en 1 tl baking soda de cake genoeg rijst.
    Kortom, in afwijking van dit recept alleen sojamelk gebruikt in plaats van amandelmelk. Kan dat het verschil maken?

    1. Hi Hans, ik kan me niet voorstellen dat het gebruik van sojamelk het verschil zou hebben gemaakt. Baking soda werkt veel krachtiger dan bakpoeder, juist in combinatie met het limoensap, dus dit zou voldoende z’n werk moeten doen. Heb je een ‘officiële’ theelepel gebruikt om de baking soda af te meten?

    1. Dat kun je niet gebruiken in plaats van bloem + baking soda als je dat bedoelt. Baking soda heeft een veel sterkere werking en moet het ‘gebrek’ van eieren in deze cake opvangen wat betreft de luchtigheid.

  7. Ik ga ipv olie santen (crème kokosmelk) gebruiken. Enig idee over de hoeveelheid? Leuk recept en helder over het verscil tussen baking poule en zelfrijzend bakmeel!

  8. Wat een fijn recept! Ik heb de cake inmiddels al meerdere keren gemaakt ook met verschillende ingrediënten. Een versie met banaan, een met koekkruiden en vandaag met rozijnen. Ik gebruik 7 grote dadels (dan is de cake een beetje zoet) in plaats van suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *