Ga naar de inhoud
Vegan gember-citroencheesecake (raw)
Cheesecake 28 maart 2020

Vegan gember-citroencheesecake (raw)

Vegan gember-citroencheesecake (raw)

We zijn er logischerwijs minder mee bezig dan normaal, maar het is bijna Pasen! Dat vraagt om een lekker taartje, dus maakte ik deze raw vegan gember-citroencheesecake.

Om eerlijk te zijn maakte ik deze cheesecake al meer dan driekwart jaar geleden. Zo liggen er nog veel meer lekkere recepten te wachten op mijn zin om ze uit te werken en online te zetten. Het leek me nú een mooi moment om ‘m te delen, want Pasen is in mijn hoofd onlosmakelijk verbonden met de kleur geel en hé, deze gember-citroencheesecake is dat ook.

De gele kleur is een mooie weergave van het immer succesvolle smaakcombinatie-duo gember en citroen, maar het verrassingselement zit ‘m in de kurkuma en het chiazaad. De kurkuma zorgt voor die mooie, vrolijke gele kleur en afhankelijk van hoeveel je erin doet, hoef je dit niet terug te proeven. (Tenzij je kurkuma net zo smerig vindt als een aantal bijzondere mensen op deze wereld die koriander naar zeepsop vinden smaken, dan proef je de ondertoon misschien wel). Het chiazaad heeft geen praktische functie, maar geeft wel een grappige textuurtoevoeging en daarnaast staan die stipjes vooral zo gezellig. De blauwe bessen voegde ik toe voor het contrast in de fotografie, maar smaken er ook top bij. Echt een fijne en speciale cheesecake, een eetbaar zonnetje op je paastafel.

Op zoek naar meer verantwoorde, lactosevrije, glutenvrije of vegan paasinspiratie? Ik som er een paar voor je op:

Vegan gember-citroencheesecake (raw)

recept
Vegan gember-citroencheesecake (raw)

We zijn er logischerwijs minder mee bezig dan normaal, maar het is bijna Pasen! Dat vraagt om een lekker taartje, dus maakte ik deze raw vegan gember-citroencheesecake.

45 minuten + opstijftijd
12

Ingrediënten

BODEM

  • 125 gram amandelen, geroosterd
  • 150 gram dadels
  • 30 gram geraspte kokos
  • 2 el kokosolie, gesmolten

VULLING

  • 175 gram geweekte cashews
  • 90 ml kokosmelk
  • 90 ml kokosolie, gesmolten
  • 75 ml ahornsiroop
  • 2 citroenen
  • Kurkuma, poeder
  • 30 gram verse gember
  • 2 el chiazaad
  • Blauwe bessen

Bereiding

  1. Laat de cashews 8 uur in een bak met koud water weken voor je met de vulling aan de slag gaat.*
  2. BODEM. Beleg de bodem van een 20 cm bakvorm met bakpapier. Week de dadels 5 minuten in kokendheet water, giet daarna het water af en pers het vocht er goed uit.
  3. Maal de amandelen grof in de keukenmachine. Zet even opzij in een bakje. Maal dan de dadels tot een fijne massa. Dit kan in de keukenmachine of door ze in een kom te doen en de staafmixer erop te zetten. Meng de amandelen, de geraspte kokos, de kokosolie en een flinke snuf zout door de gladde dadelmassa. Schep dit in de bakvorm, verdeel gelijkwaardig en druk plat op de bodem. Zet in de koelkast.
  4. VULLING. Giet het water van de cashews af en laat uitlekken. Rasp ondertussen de schil van de citroenen en zet apart. Pers dan het sap uit. Ik gebruikte maar de helft van het sap, maar dit kun je naar smaak doen. Schil de gember en weeg 30 gram af.
  5. Zorg dat alles minimaal op kamertemperatuur is (anders stijft de kokosolie te snel op). Doe de cashewnoten, de kokosmelk, kokosolie, ahornsiroop, rasp van de citroenen en de helft van het sap, 1 tl kurkuma en de gember in de schoongemaakte keukenmachine en maal fijn tot er een zijdezachte vulling ontstaat. Je blender of keukenmachine moet waarschijnlijk 5 – 10 minuten draaien voor dit resultaat.
  6. Proef nu of je het voldoende op smaak vindt en of het mooi geel is (dit verschilt per soort kurkuma). Ik voegde nog een 0,5 tl kurkuma toe. Eventueel kun je ook nog citroensap of gember toevoegen. Of misschien wat ahornsiroop? You choose!
  7. Meng als laatste het chiazaad erdoor met een spatel. Laat 10 minuutjes staan en roer dan nog eens om. Haal de bodem uit de koelkast en giet erop. De cheesecake is voldoende opgesteven na 1 – 2 uur in de vriezer (moet niet ijzig aanvoelen!) of een nacht in de koelkast.  Serveer met verse blauwe bessen.

*Ben je vergeten de cashewnoten te weken? Lees dan hier hoe je dat versneld kunt doen.

BEWAREN: Je kunt de gember-citroencheesecake tot drie maanden in de vriezer bewaren. Als de cheesecake uit de vriezer komt, moet ‘ie zeker een uur op temperatuur komen voordat je kunt aanvallen.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Vegan gember-citroencheesecake (raw)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Vegan gember-citroencheesecake (raw)

  1. Hallo Mariëtte,
    Ik wil graag de vegan gember citroencheescake maken voor Pasen.
    H
    Ik vroeg me af het heet cheesecake maar er zit geen cheese in.
    Klopt dat ?
    Grooetjes Els

    1. Het is een vegan cheesecake, dus er gaat inderdaad geen roomkaas in want dat is een dierlijk product. Een hele mooie manier om op plantaardige wijze een roomkaasvulling na te bootsen is door cashewnoten te gebruiken zoals ik in dit recept heb gedaan. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *