Ga naar de inhoud
Kokosijs
Drankjes & ijs(jes) 18 juni 2023

Kokosijs

Kokosijs

Zelf kokosijs maken is makkelijker dan ik ooit had durven dromen. Zo makkelijk dat ik nu enkele liters kokosijs in de koelkast heb staan. Maar die komen wel op hoor, geen zorgen.

Kokosijs maken zonder ijsmachine

Je kunt zonder problemen kokosijs maken zonder ijsmachine, maar daarvoor moeten je basisingrediënten niet teveel vocht bevatten. Hoe meer vet er in de basis van je ijs zit, hoe minder kans je hebt op ijskristallen.

In de ingrediëntenlijst vind je daarom kokosmelk (met minimaal 18% vet) en gecondenseerde kokosmelk terug. De kokosmelk zet je eerst een nacht in de koelkast, zodat het vet -de kokosroom- zich van het kokoswater kan scheiden. Die kokosroom gebruik je uiteindelijk voor je kokosijs.

Beslis zelf of je kokosrasp door het ijs wil mengen. De 100 gram geraspte kokos die ik in het recept heb gezet vonden wij zelf erg lekker, maar ik zou niet nog meer toevoegen dan dat. Als je er wat chocolade aan toevoegt of ze in magnum vorm invriest, dan heb je echte bounty ijsjes. Ga ik binnenkort maar eens doen denk ik. 😉

Mét ijsmachine maken

Je kunt dit kokosijs natuurlijk ook in een ijsmachine maken. Dan kun je zelfs de gehele kokosmelk gebruiken, in plaats van enkel de room uit het blik. Doordat een ijsmachine ervoor zorgt dat het ijs in beweging blijft terwijl het bevriest, voorkomt dit proces dat er ijskristallen ontstaan. Je hebt in dat geval 600 ml kokosmelk nodig.

Ik maakte ook al eens kokosijs met de zoku.

Kokosijs recept

Kokosijs maken

Het heeft nog lang op zich laten wachten voordat dit eindelijk op m’n agenda stond: zelf kokosijs maken. Gek eigenlijk, want als we een ijsje gaan halen dan is kokosijs altijd van de partij op mijn hoorntje. Meestal vergezeld door hazelnootijs. Twee smaken die mijns inziens nooit tegenvallen. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n ijs-eter, vandaar dat ik het graag safe speel op m’n twee favoriete smaken. 

Het allerlekkerste kokosijs dat ik ooit at, haalde ik bij Massimo Gelato Amsterdam (ze hebben inmiddels meerdere locaties – hopelijk ooit ook in Amersfoort!). Er staat altijd een rij, maar die is terecht. Dit is simpelweg het beste Italiaanse ijs van Amsterdam, dat nog op traditionele wijze wordt gemaakt. Ga het dus alsjeblieft een keer proeven daar!

IJSKOFFIE TIP! Ga je mijn romige ijskoffie met kokosijs maken? Zorg er dan voor dat je geen kokosrasp door het kokosijs mengt, die structuur voelt niet lekker als je de ijskoffie naar binnenslurpt.

Kokosijs zonder ijsmachine

Vegan kokosijs

Yes, dit is een recept voor vegan kokosijs! De basis van slagroomijs/schepijs wordt oorspronkelijk gemaakt met slagroom, melk, eidooiers en suiker. Een snellere manier om dat te bereiken is de combinatie van slagroom en gecondenseerde melk (=ingedikte melk met suiker). Een beetje vanille erbij en het makkelijkste vanille-ijs is geboren.

Dit vegan kokosijs maak je dus op dezelfde manier, maar dan met kokosslagroom en gecondenseerde kokosmelk! Wat een goddelijk goedje is dat trouwens, gecondenseerde kokosmelk. Niet gek dus dat dit vegan ijs ook fantastisch smaakt.

Kokosijs maken

Kokosijs

recept
Kokosijs

Zelf kokosijs maken is makkelijker dan ik ooit had durven dromen. Zo makkelijk dat ik nu enkele liters kokosijs in de koelkast heb staan. Maar die komen wel op hoor, geen zorgen.

10 minuten
10

Ingrediënten

Voor 1 liter kokosijs:

  • 3 blikken kokosmelk 18% vet (1200 ml totaal)
  • 400 ml gecondenseerde kokosmelk
  • 1 tl vanille-extract

Optioneel

  • 100 gram geraspte kokos

Bereiding

Voorbereiding kokosijs

  1. Zet de blikken kokosmelk de avond voordat je met het recept voor kokosijs aan de slag gaat in de koelkast. De volgende dag zijn de kokosroom en het kokoswater van elkaar gescheiden en kun je de kokosroom er met een lepel gemakkelijk van afscheppen. Let wel op dat je de blikken niet schudt!

Kokosijs maken

  1. Maak de blikken kokosmelk open en schep met een lepel de kokosroom eruit. Doe de room in een beslagkom en mix 5 minuten op de hoogste stand met de mixer.
  2. Voeg de gecondenseerde kokosmelk eraan toe en zo ook het vanille-extract. Spatel er doorheen tot het één geheel is. Spatel hierna eventueel de geraspte kokos er ook nog doorheen.
  3. Stort in een lage diepvriesbak of afsluitbare ovenschaal en zet minimaal een nacht opstijven in de koelkast.
  4. Haal het kokosijs iets eerder uit de vriezer voordat je het wil eten of serveren. Het ijs kan op de manier op temperatuur komen en zo wordt het kokosijs beter schepbaar.

BAKTIPS KOKOSIJS

Kokosijs bewaren

Je kunt je zelfgemaakte ijs tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Kokosijs" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 9

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *