Ga naar de inhoud
Romige ijskoffie (koffie met ijs!)
Drankjes & ijs(jes) 15 juni 2023

Romige ijskoffie (koffie met ijs!)

Romige ijskoffie (koffie met ijs!)

Een romige ijskoffie is de lekkerste in z’n soort. Vind ik dan tenminste. Helaas kun je zo’n koffie met ijs beter niet elke dag naar binnen slurpen, maar na een etentje of op een warme zomerdag is er niks lekkerder dan jezelf op een ijskoffie met vanille ijs of kokosijs te trakteren. En dat kan met onderstaand recept!

Romige ijskoffie maken

Deze romige ijskoffie maak je met ijs. Vanille ijs bijvoorbeeld, of in mijn geval: kokosijs. Och, wat ontzettend lekker. Het concept hiervan ken je vast wel uit Italië, waar ze een koffie met ijs een “affogato” noemen. Affogato betekent ‘verdronken’, oftewel het verdrinken van zo’n heerlijke bol ijs in een bakkie pleur.

Het is dan ook doodeenvoudig om een romige ijskoffie te maken. Je giet je favoriete koffie in een glas (espresso of americano, dat mag je allemaal zelf weten) en je schept er een bolletje ijs bovenop. Of andersom: je serveert de glazen met alleen een bol ijs erin en vervolgens kan iedereen er zelf de koffie bovenop gieten. Je zult het ijs voor je ogen weg zien smelten. 

Eventueel kun je nog ijsklontjes in je koffie met ijs doen, maar daardoor verdun je de romigheid. En je leest (neem ik aan) dit recept omdat je een zo romig mogelijke ijskoffie wil maken. Als je vindt dat het ijs te snel wegsmelt door de warme koffie, dan laat je deze gewoon iets verder afkoelen voordat je het samenvoegt.

Ijskoffie met vanille ijs

Koffie met ijs

Tijd om de backstory van dit recept voor koffie met ijs te vertellen. Vrienden van ons gingen op reis naar Vietnam. Eén van de vrienden is m’n bestie en ook grootste mede-kokosliefhebber. En dus was ze vrij fanatiek op zoek geweest naar de allerlekkerste Vietnamese ijskoffie. Haar favoriet was een hele romige koffie met ijs, ze vermoedde kokosijs. Ik hing dagelijks aan haar lippen om de culinaire zoektocht naar de perfecte ijskoffie te volgen en smeekte of ze de perfecte variant eenmaal thuis voor mij zou reconstrueren.

Na de reis dook haar vriend de keuken in om die perfecte kokos ijskoffie na te maken. Bij ons thuis! Met zelfgemaakt kokosijs met een vleugje kaneel (zijn geheime ingrediënt). Oei oei, blije vrouw hier. De helft van het geweldig lekkere kokosijs bleef achter en dus kon ik in alle rust nog een aantal glazen ijskoffie met kokosijs maken en vastleggen op video.

Maar waarom heb ik het dan geen Vietnamese ijskoffie genoemd? Voordat ik een recept deel op Zoetrecepten doe ik flink wat online research over de achtergrond van een recept, zeker wanneer ik er zelf niet bekend mee ben. Blijkt een traditioneel Vietnamese ijskoffie met enkel een beetje gecondenseerde melk, een bakkie Vietnamese pleur en (heel) veel ijsklontjes te worden gemaakt. Die houden jullie dus nog van mij te goed. 😉

Maar deze waanzinnig lekkere ijskoffie met kokosijs moest en zou ik met jullie delen (en dat mocht gelukkig).

Romige ijskoffie maken

Ijskoffie met vanille-ijs

Een simpele ijskoffie maak je normaal gesproken met je favoriete (barista) melk, je favoriete koffie en een flinke lading ijsklontjes. Maar in een koffie met ijs hoort natuurlijk een bolletje roomijs. Meestal wordt zo’n romige ijskoffie met vanille-ijs gemaakt. Je kunt het jezelf makkelijk maken en gewoon kant-en-klaar ijs kopen, maar je kan het uiteraard ook zelf maken.

Zoals je al gelezen hebt maakt ik deze ijskoffie met kokosijs. Lekkerder dan dat wordt het niet in mijn optiek. Maar dat zegt degene die altijd dezelfde soorten schepijs kiest bij de Italiaan: kokosijs en hazelnoot ijs. Die laatste lijkt me trouwens ook wel geweldig in een ijskoffie. Wat ik nog kwijt wilde over het gebruik van kokosijs: zorg dat je een variant koopt of maakt zónder geraspte kokos. De structuur van kokosrasp is niet fijn in je ijskoffie.

Bedenk dus vooral wat jij lekker vindt én wat lekker smaakt bij koffie. Dat bolletje aardbeienijs of citroenijs kun je er beter gewoon naast eten. 😉

Koffie met ijs
Romige ijskoffie (koffie met ijs!)

recept
Romige ijskoffie (koffie met ijs!)

Een romige ijskoffie is de lekkerste in z'n soort. Zeker op een warme zomerdag of na een etentje, dan slurp je die ijskoffie met vanille ijs zo naar binnen. Met dit recept maak je makkelijk jouw eigen koffie met ijs!

5 minuten
2

Ingrediënten

  • 2 kopjes koffie*
  • 2 bolletjes roomijs, zoals vanille-ijs of kokosijs
  • Optioneel: ijsklontjes

*Ik gebruikte twee reguliere koppen koffie, van 110 ml per stuk, maar je kunt ook kiezen voor espresso.

Bereiding

  1. Bedenk van tevoren of je wil dat het ijs direct wegsmelt in de hete koffie, of dat je de koffie liever wat verder wil laten afkoelen.
  2. Zet twee glazen klaar en leg er twee rietjes bij.
  3. Maak de koffie en doe in elk glas alvast een bolletje ijs.
  4. Giet de koffie er overheen. Roer maar met je rietje en geniet!

ROMIGE IJSKOFFIE TIPS

  • Het is een optie om ook nog losse ijsklontjes toe te voegen aan je koffie met ijs, maar hiermee verdun je de koffie (zodra de ijsklontjes smelten) en daardoor wordt je ijskoffie iets minder romig.
  • Ijskoffie met zelfgemaakt kokosijs maken? Ik doe mijn best om binnen enkele dagen het kokosijs ook met jullie te delen.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Romige ijskoffie (koffie met ijs!)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 16

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *