Vegan meringue taartjes, perfect voor Pasen! De meringues zijn gemaakt met aquafaba (kikkererwtenvocht), dus helemaal eivrij en vegan. Hoe awesome?
Een jaar geleden probeerde ik het al: vegan meringues maken. Maar ik fotografeerde het niet en deelde het niet op de blog. Voor een nieuw Paasrecept voor Hero Jam leek het me supertof om er een vegan traktatie van te maken. Zo eentje waarvan niemand proeft dat het vegan is, want er wordt niet bezuinigd op suiker. Vegan meringues maak je namelijk nét zoals gewone meringue, met een hele hoop suiker. Zoetstof of ahornsiroop zullen niet werken. Alleen gebruik je geen eiwit, maar het vocht uit je potje kikkererwten. Aquafaba noemen ze dat. Dit klop je op zoals je normaal met eiwit zou doen (alleen mix je nog wat langer) en uiteindelijk krijg je net zo’n prachtig schuim dat je op de kop boven je hoofd kunt houden om te testen of het stijf genoeg is. Ik vind het nog steeds mind blowing dat je meringue schuimpjes kunt maken met het sap uit een potje kikkererwten. Magie.
Voordat ik de meringues afbakte, swirlde ik er nog wat Hero Jam Minder Zoet doorheen. De ‘gewone’ jam volstaat ook, alleen heb ik altijd de Minder Zoet in huis. De jammetjes van Hero zijn namelijk ook allemaal vegan! De swirl op de meringue wordt het mooist van kleur met de frambozenjam of een donkerdere smaak. Vervolgens bakte ik ze op een hele lage temperatuur af. Dat is belangrijk, anders kleuren de jam en de meringues bruin.
Op het laatste moment besloot ik niet alleen swirled meringues te maken, maar ze af te toppen met aardbeien-kokosslagroom. Ik mixte wat aardbeienjam door de kokosslagroom en combineerde dat als topping met vers fruit, zoals frambozen of aardbeien. Gegarandeerd de lekkerste vegan meringue taartjes! Thomas at meteen vier stuks op één avond. Gelukkig is dit recept meteen genoeg voor een huis vol mensen.
TIPS VOOR DE MOOISTE VEGAN MERINGUES
Ik schreef al eerder dat vegan meringues bijna net zo gemaakt worden als gewone meringues. Maar een paar dingen verschillen alsnog. Lees ze daarom allemaal even door voor je begint en dan kan er niks misgaan:
- Vet is funest voor je meringue. Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij met citroensap.
- Tijdens het kloppen voeg je de suiker geleidelijk toe, zodat je het schuim de tijd geeft om de suiker volledig op te nemen. Voel tussendoor maar eens met je vingertoppen of je de suikerkorrels nog voelt!
- Oven. Zorg dat de temperatuur precies goed is en zeker niet te hoog, want dan zullen de meringues bruin kleuren. En open de oven nooit tijdens het bakken.
- Ook vocht is funest voor je meringues. Ga dus niet tegelijkertijd je groentes stomen of pasta koken, het kookvocht zal je meringues verpesten.
- Het schuim van vegan meringues moet extra lang geklopt worden, dus wees geduldig. Het komt goed.
- Het citroensap is essentieel om de vegan meringues te stabiliseren, let erop dat je het echt op het juiste moment toevoegt.
Dit artikel is gesponsord door Hero. Ik schrijf alleen over producten waar ik volledig achtersta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.