Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Cranberryplaatcake met appel

Zoetrecepten

Deze lekkere cranberryplaatcake met appel stond Tweede Kerstdag bij ons op het menu: een plaatcake met cranberry’s, appel en witte chocola. Het is bij ons thuis altijd een pittig timemanagement met Kerst. Op Kerstavond en Eerste Kerstdag zijn we bij mijn ouders en Tweede Kerstdagochtend duiken we vroeg de auto in om naar Thomas’ vader in Enschede te crossen. Op beide plekken moet zoet lekkers gebakken worden, maar op Tweede Kerstdag wil dat tijdtechnisch nog wel eens een beetje in de knel komen.

Deze cranberryplaatkoek was supersnel en makkelijk gemaakt. Thomas en zijn vader knutselden het bakje van bakpapier in elkaar en ik maakte ondertussen het beslag. De finishing Kersttouch zijn natuurlijk de cranberries, die maken de zoete plaatcake heerlijk fris. Nog een voordeel: met zo’n plaatcake heb je meteen veel superveel porties. Ideaal voor grote families, een high tea of (in ons geval) ideaal voor het ontbijt op Derde Kerstdag. Je kunt de cranberry’s ook vervangen door andere frisse bessen.

Zoetrecepten

Cranberryplaatcake met appel

Door | 30 minuten | 20 personen

Dit heb je nodig

    • 300 gram verse cranberries
    • 5 bolletjes fijngehakte bakgember
    • 5 el gembersiroop (uit het potje)
    • Het sap van 1 sinaasappel
    • 5 grote appels

    CAKE BESLAG

    • 300 gram roomboter
    • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
    • Flinke snuf zout
    • 6 eieren
    • 300 gram zelfrijzend bakmeel

    EXTRA

    • Een lepel kristalsuiker
    • 100 gram witte chocolade

    En zo doe je het

     

    1. Meng in een kom de cranberry’s met de gembersiroop, het sinaasappelsap en de fijngehakte gember. Zet de kom nu even weg en snijd elke appel in partjes (ik snijd ze altijd eerst in kwarten en daarna nog in drie á vier partjes per kwart).
    2. Maak van een vel bakpapier een vorm ter grootte van je bakplaat, met een rand van 4 cm hoog. De hoekjes kun je vastmaken met een nietje of een paperclip. Zet de vorm op de bakplaat.
    3. Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.
    4. Neem een mengkom en mix de boter, de basterdsuiker en het zout tot een romig geheel. Klop daarna op een lage stand één voor één de eieren door het mengsel.
    5. Spatel nu het zelfrijzend bakmeel luchtig door het mengsel. Wanneer het goed gemengd is, giet je het beslag in de vorm. Verdeel het beslag gelijk over de vorm.
    6. Druk vervolgens de appelpartjes in het beslag, met de bolle kant naar boven. Neem het cranberrymengsel en verdeel dit over het beslag.
    7. Zet de plaatkoek nu 50 á 60 minuten in de oven, tot hij lichtbruin is. Haal de cranberryplaatkoek hierna uit de oven.
    8. Strooi de eetlepel fijne kristalsuiker over de plaatkoek. Smelt de witte chocolade au-bain marie en streep deze er ook overheen. Zo compenseer je de zuurheid van de cranberry’s weer. En witte chocolade is wat mij betreft altijd welkom 🙂
    9. Warm het lekkerst!
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Cranberryplaatcake met appel" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    6 antwoorden op “Cranberryplaatcake met appel

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.