Ga naar de inhoud
Sinaasappel madeleines
Cupcakes en muffins 22 augustus 2015

Sinaasappel madeleines

Sinaasappel madeleines

Na onze vakantie in Frankrijk was ik vastberaden om madeleines te gaan maken. Dat was ik op vakantie eigenlijk al van plan, maar ik was even vergeten dat er geen volledige bak-uitrusting voor me klaar zou liggen in de Air-bnb. Wel kocht ik alvast een madeleine-vorm bij mijn favo Franse supermarkt: de Carrefour. Eenmaal thuis kon ik meteen aan de slag en besloot ik sinaasappel madeleines te maken.

Een Madeleine is een mix tussen een koekje en een klein cakeje. Ze hoort daarom een beetje krokant te zijn van buiten en zacht van binnen. Daarnaast moet ze een mooi bol buikje hebben. En dat, zonder dat je bakpoeder gebruikt. Want bakpoeder en Madeleines zijn twee woorden die je niet in één zin mag uitspreken. Oeps. I just did. Daarnaast geef je een extra volle smaak aan de Madeleines door het gebruiken van een beurre noisette, in plaats van ‘gewoon boter’. Boter die je op deze wijze bereid heeft namelijk een heerlijke nootachtige smaak en voegt echt wat toe aan je madeleines. In dit artikel (klik!) leg ik je uit hoe je dat gemakkelijk maakt.

Sinaasappel madeleines

 

Terug naar de madeleines. Hoe kom je dan tot het perfecte buikje, die zachte binnenkant en harde buitenkant? Ik heb verschillende tactieken voor je getest en ben tot een aantal makkelijke tips gekomen, die je weer een stapje dichter naar de madeleine hemel brengen:

1. Vries je bakblik in voordat je het beslag erin doet (dit gaat alleen op in het geval van een aluminium vorm, niet voor een siliconen vorm) of zet de bakvorm met het beslag en al voor ongeveer een kwartiertje in de vriezer. Wanneer de madeleines de oven in gaan ‘schrikken’ ze van het temperatuurverschil, waardoor het mooie buikje ontstaat.

2. Gebruik deels amandelmeel. Dit geeft net even die extra smeuïge en zachte structuur mee aan de binnenkant en laat de buitenkant licht krokant worden. Maar geen zorgen: het gebruik van amandelmeel is geen vereiste voor lekkere madeleines!

3. Eet ze als ze net uit de oven komen. Dan hebben ze nog het licht krokante laagje van buiten en zijn ze onweerstaandbaar zacht en warm van binnen. Het is algemeen bekend dat het ontzettend moeilijk is om de madeleines te bewaren terwijl hun krokante buitenkant gespaard blijft. Meteen opeten is dus de ultieme tip! Zo vervelend..

 

Sinaasappel madeleines

Sinaasappel madeleines

recept
Sinaasappel madeleines

Na onze vakantie in Frankrijk was ik vastberaden om madeleines te gaan maken. Dat was ik op vakantie eigenlijk al van…

Ingrediënten

 • 130 gram fijne kristalsuiker
 • 3 grote eieren
 • Snuf zout
 • 120 gram boter
 • 80 gram bloem
 • 80 gram amandelmeel
 • Schil van twee medium sinaasappels

Bereiding

 1. Lees alle bovenstaande tips eerst goed door!
 2. Gebruik de boter om er volgens dit recept (klik!) beurre noisette van te maken. Laat dit afkoelen.
 3. Vet de madeleine vorm in en bestuif met bloem. Zet de vorm in de vriezer (in het geval van een aluminium vorm, in het geval van een silicone vorm zet je de vorm zo dadelijk met beslag en al kort in de vriezer. Dit kan overigens ook met een aluminium vorm).
 4. Neem twee kommen. Meng in de ene kom alle droge ingrediënten door elkaar (de suiker, bloem, het amandelmeel en het zout) en in de andere kom alle natte ingrediënten (de eieren en de sinaasappelschil).
 5. Voeg de natte ingrediënten nu toe aan de droge ingrediënten en meng kort met een spatel. Voeg vervolgens de beurre noisette toe en meng nogmaals kort tot het net goed gemengd is. Dek de kom nu af met vershoudfolie en zet minstens een uur (een hele nacht kan ook) in de koelkast.
 6. Als het deeg goed gekoeld is vul je de vormpjes met het beslag. Zet de silicone vorm nu eventueel nog 10 minuutjes in de vriezer en warm de oven voor op 180 graden. Zet de madeleines vervolgens 10 – 12 minuten in de oven. Hou ze goed in de gaten! De randen moeten mooi bruin worden en het buikje gebold.

madeleines

 1. Eet ze als ze nog warm zijn en geniet!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Sinaasappel madeleines" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

1 bericht over “Sinaasappel madeleines

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *