Mini cranberry meringue taartjes

Zoetrecepten

Deze taartjes hebben alles. Een krokante tartelette bodem, een zoetzure vulling van cranberry lemon curd en een romige, zachte topping van Italiaanse meringue. Ze schreeuwen Kerst! Is het al zo ver?

Ik haal altijd een klein trucje uit als ik tartelettes maak. Je behoort ze eigenlijk in bakringen in de oven af te bakken. Zo krijg je de mooiste vorm, zoals je in Franse patisserieën altijd ziet. Niet iedereen heeft zulke bakringen, laat staan dat je er voldoende hebt voor al je tartelettes. Ik maakt ze daarom gewoon in een muffin bakvorm! Zo heb je maar 1 bakring nodig (om het deeg uit te steken) en zelfs dat kun je nog met een groot genoeg glas doen. Easy toch?

Mini cranberry meringue taartjes

Mini cranberry meringue taartjes

Zoetrecepten

Mini cranberry meringue taartjes

Door | 60 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

ZANDDEEGBODEM

 • 100 gram bloem
 • 15 gram amandelmeel
 • 80 gram poedersuiker
 • Flinke snuf zout
 • 120 gram koude boter (in blokjes)
 • 2/3e losgeklopt ei

TOPPING

En zo doe je het

 1. ZANDDEEGBODEMPJES. Doe alle ingrediënten (behalve het ei) in een kom en kneed door elkaar tot er een zanderig deeg ontstaat. Dit kun je ook doen met de bisschopshaak van je keukenmachine. Voeg dan het losgeklopte ei toe en kneed tot je een samenhangende deegbal hebt. Laat het deeg een half uur tot een uur opstijven in de koelkast.
 2. Vet een muffin bakvorm in, hier zul je de bodempjes van de tartelettes in maken.
 3. Bestuif je werkblad / aanrecht met wat bloem en bestuif je deegroller hier ook een beetje mee. Plaats de bal hierop en rol uit tot een passende plak uitgerold deeg.Steek met een ronde uitsteker (10 cm doorsnee) 12 rondjes uit het deeg en verdeel over de muffinvormpjes. Zo ontstaat automatisch een opstaand randje. Werk deze eventueel nog bij met een mesje, zodat de rand mooi recht is. Prik in elk bodempje twee gaatjes en zet de vorm een half uur in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak de tartelettes in ongeveer 10 minuten goudbruin en laat volledig afkoelen.
 4. Bereid de cranberry lemon curd voor volgens dit recept.
 5. ITALIAANS SCHUIM. Zorg er bij het scheiden van de eieren voor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij en wrijf deze in met een partje citroen of met een in citroensap gedrenkt doekje.
 6. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de suiker in. Zet op laag vuur en hou een nat kwastje bij de hand waarmee je de gekristalliseerde suiker van de zijkant van de pan kunt wegvegen. Als de suikersiroop 121 graden heeft bereikt kun je het toevoegen aan het opgeklopte eiwitmengsel.
 7. Zet ondertussen de mixer op medium speed om de eiwitten stijf te kloppen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er in een dun straaltje aan toevoegen (terwijl je blijft mixen). Blijf mixen tot het schuim afgekoeld is naar 50 graden Celsius.Je schuim is nu klaar! Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt.
 8. Vul elk tartelette bodempje met cranberry lemon curd. Vul een spuitzak met de Italiaanse meringue en spuit mooie toeven op de cranberry curd. Werk de meringue af met een brandertje.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Mini cranberry meringue taartjes" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook