Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Cranberry meringue cheesecake

Zoetrecepten

Met mijn oneindige liefde voor cheesecake kon een echte Kerstcheesecake niet uitblijven. Tadaaa: de cranberry meringue cheesecake.

What to expect? Een lichtkruidige bodem van kaneelbiscuitjes, een romige cheesecakevulling met een friszoete cranberry lemon curd daar bovenop en een feestelijke krans van Italiaanse meringue en gesuikerde cranberry’s. Dat klinkt niet alleen reuze interessant, het is goddelijk. Echt. Zo lekker. Gegarandeerd heel veel oeee’s en aaa’s als je deze met Kerst op tafel zet. Zowel voor als na het proeven.

Have yourself a very cheesy Christmas!

Cranberry meringue cheesecake

Cranberry meringue cheesecake
Cranberry meringue cheesecake

Zoetrecepten

Cranberry meringue cheesecake

Door | 120 minuten + opstijftijd | 12 personen

Dit heb je nodig

  • 1 pak kaneel biscuits (240 gram)
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 250 gram sour cream
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren

TOPPINGS

En zo doe je het

  1. Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
  2. Maal de koekjes fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden) en doe het koekjespoeder in een kommetje. Herhaal tot je alle koekjes hebt fijngemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suikertot een zacht en glad geheel. Voeg dan de sour cream en het vanille extract toe en meng goed. Zet de mixer weg en spatel n voor n de drie eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
  4. Giet het mengsel in de bakvorm. Zet de taart voor 65 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Zet de cheesecake wanneer hij op kamertemperatuuris voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.Soms ontstaat er een omhoogstaand randje tijdens het afkoelen van de cheesecake. Die snijd ik er vanaf zodat de cheesecake overal even hoog is.
  5. TOPPINGS. Bereid ondertussen de cranberry lemon curd volgens dit recept en de gesuikerde cranberry’s volgens dit recept . Dit kan ook prima een dag van tevoren.
  6. ITALIAANSE MERINGUE. Zorg er bij het scheiden van de eieren voor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij en wrijf deze in met een partje citroen of met een in citroensap gedrenkt doekje.
  7. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de suiker in. Zet op laag vuur en hou een nat kwastje bij de hand waarmee je de gekristalliseerdesuiker van de zijkant van de pan kunt wegvegen. Als de suikersiroop 121 graden heeft bereikt kun je het toevoegen aan het opgeklopte eiwitmengsel.
  8. Zet ondertussen de mixer op medium speed om de eiwitten stijf te kloppen. Als je de kom op zn kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er in een dun straaltje aan toevoegen (terwijl je blijft mixen). Blijf mixen tot het schuim afgekoeld is naar 50 graden Celsius.Je schuim is nu klaar! Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt.
  9. Smeer een goede laag cranberry lemon curd boven op de cheesecake. Zo dik als je wilt!Gebruik een spuitzak met een mooie kartelspuitmond en spuit de meringue in een kransvorm erop. Met een gasbrandertje kun je de meringue toefjes geleidelijkdichtschroeien en een mooie bruine kleur geven.
  10. Versier het midden van de taart met de gesuikerde cranberry’s en je Kerstspektakel is klaar!

TIP: H eb je nog wat meringue over? Gebruik dit dan om schuimpjes van te bakken!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Cranberry meringue cheesecake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *