Ga naar de inhoud
Zo voorkom je scheuren in je cheesecake
Facts & Food 08 augustus 2015

Zo voorkom je scheuren in je cheesecake

Zo voorkom je scheuren in je cheesecake

Een cheesecake die scheurt nadat je hem uit de oven haalt is een veel voorkomend probleem. Ik krijg hier regelmatig vragen over en daarom besloot ik er een artikel aan te wijden. Omdat ik iets te vaak cheesecake maak weet ik genoeg manieren waarop je deze scheuren kunt voorkomen en de lekkerste én mooiste cheesecakes zult bakken. Hier komen ze:

KAMERTEMPERATUUR
Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Op deze manier mengen de ingrediënten het beste en krijg je geen klontjes van de roomkaas in je beslag.

EIEREN
Eieren zorgen ervoor dat het cheesecakebeslag wat luchtiger wordt dan de vaste structuur van de roomkaas. Het is van belang dat je de eieren er rustig door heen spatelt en er niet doorheen mixt. Wanneer je het mixt, wordt het beslag superluchtig en zal het flink rijzen in de oven, met als gevolg dat de cheesecake vervolgens inzakt (en scheurt).

Spontaan zin gekregen om een lekkere cheesecake te bakken? Kijk dan eens tussen al mijn favo cheesecake recepten.

WARM WATERBAD
Één van de beste manieren om safe je cheesecake te bakken is in een warm waterbad (au bain-marie). Zo bak je de cheesecake heel geleidelijk en vooral gelijkmatig gaar. Hoe je dat doet? Bedek de buitenkant van je springvorm stevig met aluminiumfolie en plaats de gevulde springvorm in een grotere ovenschaal. Zet dit geheel alvast in de oven en vul vervolgens met kokend water. Op deze manier bak je de cheesecake af. De stoom uit het bad zal er tegelijkertijd voor zorgen dat de bovenkant van de cheesecake niet uitdroogt.

TEMPERATUUR
Mijn allerbelangrijkste tip: bak je cheesecake op een lage temperatuur, ongeveer tussen de 140 en 150 graden. Laat je daarnaast niet verleiden om de oven tijdens het bakken te openen. Plotselinge temperatuurswisselingen kunnen ervoor zorgen dat er scheuren in je cheesecake ontstaan.

AFKOELEN
Is je cheesecake gaar? Zet de oven dan uit, zet de deur op een kiertje en laat de cheesecake nog een uur in de oven staan om geleidelijk af te koelen. Haal hem er vervolgens uit en laat volledig afkoelen. Ik haal de randjes dan altijd nog even los met een mesje.

Toch kan er soms alsnog een scheurtje ontstaan. Terwijl je alle tips braaf hebt opgevold. Dan heb ik nog een ultieme tip voor je: overlaad je cheesecake met een verhullende topping zoals deze cheesecake met blauwe bessen sausje, of deze met lemon curd. Megalekker en niemand zal dat scheurtje proeven!

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Zo voorkom je scheuren in je cheesecake

  1. Hoi Mariette,

    Goeie tips!
    Heb je ook een tip hoe de vorm in te pakken met folie? Er loopt bij mij toch altijd wat water in de vorm en een natte bodem is echt niet lekker.
    Alvast bedankt!

    Groetjes Joanita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *