Ga naar de inhoud
Zo maak je Italiaanse meringue (kookschuim)
Basisrecepten 05 augustus 2015

Zo maak je Italiaanse meringue (kookschuim)

Zo maak je Italiaanse meringue (kookschuim)

Waarom Italiaanse meringue zo ideaal is? Voornamelijk omdat het veilig is om ‘rauw’ te eten. Je bakt de meringue als het ware gaar door er kokende suikersiroop doorheen te mengen. In dit basisrecept vertel ik je alle geheimen om perfecte Italiaanse meringue te maken.

 1. De hete suikersiroop maakt de meringue niet alleen veilig om te eten, maar het maakt de meringue ook stevig en stabiel.
 2. Door het toevoegen van een zuur, zoals citroensap of cream of tartar, wordt het opgeklopte eiwit stabieler en zal het minder snel inzakken. Wrijf je kom dus in met een citroenpartje (dit ontvet de kom ook meteen) of voeg het los toe.
 3. Gebruik verse eieren, op kamertemperatuur. Oude eiwitten zijn dunner en zullen sneller tot een groot volume opkloppen, maar schijn bedriegt: het volume ontstaat door (te)veel luchtbubbeltjes en deze meringue zal daardoor sneller instorten. Verse eitjes it is!
 4. Klop de eieren niet te lang op, want dan zal ze inzakken en haar volume weer kwijtraken.

Als je deze stappen volgt, krijg je gemakkelijk een perfecte, glanzende en stevige Italiaanse meringue. Gebruik de meringue als topping op je meringue pie, voor een Italiaanse meringue botercrème of bak de Italiaanse meringue af in de oven! Gebruik hiervoor dezelfde baktijd als voor gewone schuimpjes.

Zo maak je Italiaanse meringue (kookschuim)

recept
Zo maak je Italiaanse meringue (kookschuim)

Waarom Italiaanse meringue zo ideaal is? Voornamelijk omdat het veilig is om ‘rauw’ te eten. Je bakt de meringue als…

20
12

Ingrediënten

 • 1 partje citroen
 • 125 gram eiwit
 • 75 milliliter water
 • 200 gram suiker

Bereiding

 1. Scheid de eieren en zorg ervoor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Maak je beslagkom en mixer vetvrij en wrijf deze in met een partje citroen of met een in citroensap gedrenkt doekje.
 2. Neem een pan met een dikke bodem en meng hier het water en de suiker in. Plaats het pannetje op laag vuur en roer in het mengsel totdat de suiker is opgenomen. Je mag niet meer roeren als het mengsel kookt. Hou een nat kwastje bij de hand, waarmee je de gekristaliseerde suiker van de zijkant van de pan kunt vegen. Plaats een temperatuurmeter in de suikersiroop: we willen dat de suikersiroop 121 graden Celsius bereikt voordat we het toevoegen aan het eiwitmengsel.
 3. Zet ondertussen de mixer aan op medium speed om de eiwitten op te kloppen. Als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat je hoofd onder het eiwit zit, kun je de suikersiroop er aan toevoegen. Giet de suikersiroop in een dun straaltje toe aan het schuim, terwijl je blijft mixen. Blijf mixen tot het schuim afgekoeld is naar 50 graden Celsius (stop tussendoor dus even met mixen om de temperatuur van het schuim op te meten).
 4. Je schuim is nu klaar! Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt. Deze hoeveelheid is precies genoeg voor een 24 cm doorsnee lemon meringue taart.

Voor welk baksel heb jij deze Italiaanse meringue gemaakt? Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via Instagram of mijn Facebookpagina met de #zoetrecepten of tag me erin! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. XO Mariette

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Zo maak je Italiaanse meringue (kookschuim)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

9 berichten over “Zo maak je Italiaanse meringue (kookschuim)

 1. Ik vraag me nog steeds af, hoe je meringue kunt maken als je geen suikerthermometer hebt…. is daar een trucje voor? 😀

  1. Meringue kan prima zonder, maar Italiaanse meringue is wel een stuk meer tricky. Ik heb gelezen dat je zo kunt controleren of je suikersiroop goed is:

   Doop af en toe een lepeltje in de suikersiroop en daarna meteen in een glas water. Als je het lepeltje eruit haalt moet je een dunne draad kunnen trekken van de siroop. Let wel heel goed op, want de suikersiroop moet helder van kleur blijven en dus niet gaan karameliseren. Het komt nauw 🙂 Succes!!

  1. In principe wordt dit afgeraden (i.v.m. het inzakken), maar bij mij is het tot nog toe prima gegaan voor een dag of 1-2. De taart wel in een goed afgesloten bak in de koeling zetten, het vocht uit de koelkast tast het schuim nl aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *