It’s
sweet friday
again! Elke vrijdag trakteer ik jullie op een extra lekker, zondig, zonder grenzen zoet recept. Voor in het weekend, want dan mag je los gaan vind ik. Deze week: chewy karamelmoppen.
Eigenlijk heb ik geen idee of je deze koekjes wel ‘moppen’ mag noemen. Ik heb ze namelijk zelf bedacht en vond ze wel
moppig
, maar een echte mop is meestal knapperig. Deze karamelmoppen zijn
lekker chewy
, zoals de bodem van een sloffen taart. En er zit dus karamel in, met een
snufje zout
.
Ook zo gek op taarten met een sloffen bodem? Dan wil je hier snel een kijkje nemen.
Had ik al gezegd hoe god-de-lijk lekker ik ze vind?
Ingrediënten
-
Karamelspread
of
dulce de leche
- 200 gramzelfrijzend bakmeel
- 150 gram boter, kamertemperatuur
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1/2 theelepel vanilleextract
- 1/4 theelepel zout
Bereiding
-
Bereid de
karamelspread
of
dulce de leche
voor (yes, je mag zelf kiezen welk recept je fijner vindt). Doe dit zeker een (halve) dag voordat je de koekjes wilt maken. - Neem een kom en meng hier alle overige ingredinten voor het deeg in. Kneed tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal.
- Beleg een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes van het deeg met een doorsnee van ongeveer een 2-euro-munt en leg deze op de bakplaat. Dek af met folie en zet de bakplaat een uurtje in de koelkast zodat het deeg kan rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de balletjes in 15 – 20 minuten gaar. Haal ze uit de oven en neem een voorwerp (een pollepel of spatel) met een bolle achterkant. Druk hiermee een kuiltje in de nog warme koekjesen laat de koekjes vervolgens afkoelen.
- Vul elk koekje met een schepje karamel en bestrooi eventueel met wat grove zoutvlokken. Als de karamel te vloeibaar is, moet je het eerst even in de koelkast laten opstijven voor je de koekjes vult.