Failproof scones met clotted cream Ik kan altijd moeilijk kiezen als er lekker eten in het spel is. De ideale oplossing: een high tea! Allerlei kleine zoete en hartige hapjes en overal mag je van snoepen. En dan komt dit recept voor failproof scones met clotted cream goed van pas. Wanneer je zelf zo’n high tea gaat organiseren, is er één ding dat niet mag ontbreken: scones met clotted cream. Ik heb zelf al meerdere keren een high tea bereid, bijvoorbeeld met met onder andere deze luchtige scones met clotted cream en lemon curd, chocolade roomkaas toffeetaart en mini kokosmuffins met blauwe bessen en havermout. De originele manier is natuurlijk om scones met jam en lemon curd te serveren, dat is mijn favoriete combinatie en ook de meest klassieke. Maar je kunt er ook voor kiezen om er vers fruit, zoals aardbeien of frambozen, bij te serveren. Ook een hele lekkere combi, alleen moet je dan iets meer zoetstof aan je clotted cream toevoegen. Hoe dan ook: geen high tea zonder scones! Het recept voor deze scones is heel makkelijk en de meeste ingrediënten heb je vaak al in huis. Ik hoor vaak dat mensen moeite hebben met recepten voor scones en dat het nog al eens mislukt, maar met het recept van deze failproof scones met clotted cream is succes gegarandeerd, beloofd. ZO MAAK JE ECHTE CLOTTED CREAM Let wel: de manier waarop ik clotted cream maak in dit recept is een ‘shortcut’, dit is niet zoals echte clotted cream gemaakt hoort te worden. Die maak je namelijk door maar één ingrediënt te gebruiken, slagroom. Deze zet je voor een etmaal in de oven op ongeveer 75 graden. Daarna moet de slagroom afkoelen en nogmaals een lange nacht in de koelkast opstijven en dán heb je officiële clotted cream. Ik heb hier het geduld niet voor en ik vind onderstaande versie misschien nog wel lekkerder. recept Failproof scones met clotted cream Ik kan altijd moeilijk kiezen als er lekker eten in het spel is. De ideale oplossing: een high tea! Allerlei… Printen Ingrediënten Sconesbeslag 250 gram zelfrijzend bakmeel 10 gram bakpoeder 75 gram roomboter 50 gram fijne kristalsuiker 1 ei 100 milliliter melk Clotted cream 200 gram mascarpone 125 milliliter slagroom Zakje vanillesuiker lemon curd Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een nieuwe kom en zeef hier het bakpoeder en zelfrijzend bakmeel in en voeg daarna de boter in blokjes toe. Meng dit met een mixer met deeghaken op een lage stand. Klop vervolgens het ei los. Voeg het losgeklopte ei, de suiker en de melk toe aan het meelmengsel en mix met de deeghaken tot er een soepel deeg ontstaat. Het deeg zal vrij plakkerig zijn. Maak daarom met twee lepels bollen van het deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier. De scones moeten 10 à 15 minuten in de oven, op 200 graden, tot ze gerezen zijn en een mooie lichtbruine kleur hebben. De clotted cream: Neem een kom en klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Voeg ondertussen in kleine delen de mascarpone toe aan de slagroom en blijf mixen. Wanneer je de clotted cream met aardbeien eet is het lekker om een eetlepel honing of siroop door de clotted cream te mengen voor de zoetigheid. Met lemon curd of jam is dit absoluut niet nodig.
Bij mij ook. Ik heb absoluut de goede hoeveelheden gebruikt, maar het wordt eerder beslag dan deeg. Beantwoorden
Het komt door de gesmolten boter. Ik heb het deeg in de koelkast gezet en daarna was het uit te rollen. Beantwoorden
Hi Dorien en Mirjam, ik heb het recept weer eens opnieuw gemaakt en het recept iets aangepast. De boter hoeft niet gesmolten te worden en je kunt de vorm maken met twee lepels. Zo krijg je heerlijke luchtige scones! Beantwoorden
Goed gelukt en lekker luchtig. Want eerder kreeg ik wel eens bakstenen. Heerlijk met een beetje kaneel en citroenrasp erdoorheen. Wij genieten dit weekend! Beantwoorden