Ga naar de inhoud
Zo voorkom je schiften tijdens het bakken
Keukenhulpje 22 februari 2017

Zo voorkom je schiften tijdens het bakken

Zo voorkom je schiften tijdens het bakken

De irritatie van elke thuisbakker of -kok: je saus, botercrème of cakebeslag schiet in de schift. Dat betekent dat die ingrediënten die jij met liefde tot één geheel probeerde te mengen, uit elkaar vallen en zich van elkaar splitsen. De saus, crème of het beslag ziet er dan een beetje korrelig uit en de textuur is niet meer wat het moet zijn.

Ik leg je in dit artikel uit wat schiften is en hoe je voorkomt dat iets gaat schiften. Is het al te laat en is je botercrème al in de schift? Klik dan hier voor een goede truc om de crème weer uit de schift te krijgen.

WAT IS SCHIFTEN
Als iets gaat schiften, betekent het dat de ingrediënten zich van elkaar gaan scheiden. Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.

ZO VOORKOM JE SCHIFTING
Enig, die eiwitten, maar hoe voorkom je dat je ze gaat zien? Eén ding is heel belangrijk, ‘familie maken’. Zo wordt dat heel mooi genoemd in de kookwereld. Dat doe je op twee verschillende manieren. Als je deze twee tips volgt, zit je (bijna) altijd goed:

  • Zorg ervoor dat al je ingrediënten op dezelfde temperatuur zijn als je ze verwerkt. Idealiter verwerk je alle ingrediënten op kamertemperatuur.
  • Voeg de ingrediënten in kleine delen toe. Op die manier krijgt het mengsel waar je het nieuwe ingrediënt aan toevoegt niet zo’n grote klap en kan het makkelijker opgenomen worden.

Heb jij nou nog een vraag over bepaalde ingrediënten, bereidingswijzen, baktroubles of een bepaald baksel? Let me know en dan zoek ik het voor je uit.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

10 berichten over “Zo voorkom je schiften tijdens het bakken

  1. Tip:
    Als een beslag/mayonaise “in de schift schiet”kan het helpen om een of twee eetlepels heet water in een nieuwe kom te doen en dan dan vervolgens het beslag/mayonaise in porties erbij te doen terwijl je klopt/roert!

  2. Ik heb gelezen dat een beetje bindmiddel ook kan voorkomen dat iets schift (logisch, het bindt). Ik heb het alleen nooit geprobeerd en je gerecht moet natuurlijk niet een hele andere consistentie krijgen. Maar wie weet een keer een oplossing bij nood? 🙂

    1. Dat is zeker een goeie! Alleen in het geval van een botercrème wil je denk ik niet dat het ‘melig’ gaat smaken.. Maar in geval van nood ben je allang blij als het in de buurt komt haha! Thanks voor je tip! X Mariette

    1. Eigenlijk hetzelfde als bij botercrème, maar dan voorzichtiger. Dus rustig de kom verwarmen terwijl je door blijft mixen. Als dat niet helpt kun je 1-2 el bloem van de totale hoeveelheid toevoegen alvast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *