Ga naar de inhoud
Wat te doen met overgebleven eigelen?
Zoete praatjes 19 november 2019

Wat te doen met overgebleven eigelen?

Wat te doen met overgebleven eigelen?

Je hebt heerlijke Italiaanse meringue of schuimpjes gemaakt, maar vervolgens heb je een lading aan eidooiers over. Er zijn genoeg lekkere dingen die je daarmee kunt maken, dus gooi ze niet weg!

Overgebleven eigeel: recepten

Eten weggooien vind ik echt dood- en doodzonde. Als ik tijdens het bakken kleine restjes ingrediënten over heb, ga ik tot het extreme om er nieuwe recepten mee te bedenken. Meringue is typisch zo’n recept waarbij je zoveel van één ingrediënt overhoudt (eigeel dus), dat ik vaak de vraag krijg wat je met de overgebleven eigelen kunt doen. Daarom vandaag een handig lijstje ter inspiratie:

Je kunt een aantal eigelen ook goed mengen met een paar volledige eieren om ze vervolgens door een quiche of in een omelet te verwerken (lekker met extra groentes).

Eigeel oven: baksels bestrijken

Je kunt eigeel ultiem goed gebruiken om je baksels een likje te geven voor ze de oven in gaan. Quiches, koekjes, croissants en bladerdeeg komen allemaal een stuk mooier (bruin) de oven uit als ze ingesmeerd zijn met een beetje eigeel.

Eigeel invriezen

Tot slot kun je eidooiers ook invriezen.  Omdat de structuur van een eidooier niet goed tegen het invriezen kan, wordt er aangeraden om per 100 gram losgeklopte dooier 6 gram zout of suiker toe te voegen. Ik raad je aan om dit wel op het doosje te zetten waarin je ze invriest anders kun je voor een verrassing komen te staan. Ingevroren zijn ze max. 3 maanden te bewaren.

In de koelkast blijven ze twee tot drie dagen goed, maar bewaar ze wel goed afgesloten want ze drogen snel uit.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *