Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: banketbakkersroom

Zoetrecepten

Banketbakkersroom is één van de meest klassieke basisrecepten in de keuken van een bakker. Het is heel erg makkelijk om zelf te maken en ook veel lekkerder dan uit een pakje. Banketbakkersroom hoort goed romig te zijn en heeft een volle vanille smaak. Het gebruik van een vanillestokje is dus essentieel. Je kunt er een heerlijke vulling mee maken voor een aardbeienslof, voor kleine soesjes of als een laagje tussen een biscuitbodem.

Dit is absoluut de allerlekkerste banketbakkersroom die je je kunt bedenken, afgeleid van een recept van Adriano Zumbo, de Australische bakkoning. Het geheim zit in de boter die er op het laatste moment nog aan toegevoegd wordt, waardoor de banketbakkersroom nog zachter van smaak én structuur wordt.

Zoetrecepten

Basisrecept: banketbakkersroom

Door | 20 minuten

Dit heb je nodig

Voor 350 gram banketbakkersroom:

 • 1 vanille stokje
 • 250 ml melk
 • 2 eidooiers
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 20 gram maizena
 • 40 gram ongezouten roomboter

En zo doe je het

 

 1. Neem een steelpan en giet hier 200 milliliter melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng aan de kook.
 2. Neem een kom en meng hier de overige 50 milliliter melk, de eidooiers en de suiker in door elkaar met een garde. Klop als laatste de maizena erdoor heen en meng tot het glad is
 3. Wanneer de melk kookt kun je het vanillestokje verwijderen. Neem het pannetje van het vuur en giet de helft (terwijl je blijft roeren) over het suiker-eimengsel en roer goed door.
 4. Zet het pannetje weer op laag vuur en giet het mengsel nu weer terug bij de resterende melk in het pannetje. Breng het weer aan de kook en blijf goed roeren, het mengsel zal nu in gaan dikken. Dit duurt een aantal minuten.
 5. Wanneer de room de juiste dikte heeft bereikt giet je de banketbakkersroom in een schaaltje die je vult tot aan de rand en laat je het afkoelen tot 50 graden. Dek af met vershoudfolie (die de room raakt), zo ontstaan er geen vellen op de room.
 6. Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden, roer je de boter er doorheen, tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken. Bewaar in de koelkast.

Waarvoor heb jij deze banketbakkersroom gemaakt? Let me know wat je ervan vond of hoe jouw baksel hiermee eruit zag. Tag me in jouw kiekje via Instagram of Facebook! Elke week deel ik de mooiste foto via mijn Instagram. Enjoy! X Mariette

 

 

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: banketbakkersroom" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

21 antwoorden op “Basisrecept: banketbakkersroom

  1. Dat ga ik proberen!
   Ik kan ‘n beetje van de suiker af nemen wat bij het eiermengsel gaat lijkt me .
   Altijd vervelend zo’n vel!

 1. Hoe weet je of de banketbakkersroom is afgekoeld tot 50 graden? En kan ik wat over is toevallig ook invriezen?

  1. Dat is lastig om precies te zeggen, ik heb daar een temperatuurmetertje voor. Maar ga er vanuit dat de room dan nog een slag warmer is dan je lichaamstemperatuur, maar zeker niet zo warm meer dat de damp er nog vanaf komt.

   Ik lees online regelmatig dat men banketbakkersroom gerust invriest, maar heb er zelf geen ervaring mee.

 2. Hallo, ik wil graag een botercreme maken met banketbakkersroom (de gewone botercreme vind ik te zoet). Nu is mijn vraag, is deze creme stevig genoeg om een taart mee te bestrijken en om bloemen mee op te spuiten ? Niet dat de opgespoten bloemen inzakken ! Alvast bedankt !

   1. Hi Diandra, je kunt de taart er wel mee besmeren, maar je kunt er geen bloemen mee op spuiten. Daar is deze room niet geschikt voor.

 3. Je zegt roer de boter erdoor heen. Dus je moet de boter eerst smelten neem ik aan anders wordt het niet opgenomen ? Ik kan nergens terugvinden dat je gesmolten boter moet gebruiken.

 4. hallo
  ik heb de taart gemaakt en ziet er heerlijk uit, de losse onderdelen apart ook dus nu wachten tot die aangesneden wordt. mijn banketbakkersroom was een beetje korrelig hoe kan dat en hoe kan ik dat voorkomen?

 5. Dit is voor mij echt het beste recept:
  500 ml melk
  100 gram suiker
  180 gram eidooier
  40 gram bloem
  1 vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
  Het geheim zit hem in de fikse hoeveelheid eierdooiers. Als het aan de kook is een paar ” blubjes” afwachten en het is klaar. Het klontert niet, bindt goed en is echt heel erg lekker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *