Banketbakkersroom is één van de meest klassieke basisrecepten in de keuken van een bakker. Het is heel erg makkelijk om zelf te maken en ook veel lekkerder dan uit een pakje.
Banketbakkersroom hoort goed romig te zijn en heeft een volle vanille smaak. Het gebruik van een vanillestokje/boon is dus essentieel. Je kunt er een heerlijke vulling mee maken voor een aardbeienslof, voor kleine soesjes of als een laagje tussen een biscuitbodem.
Dit is absoluut de allerlekkerste banketbakkersroom die je je kunt bedenken, afgeleid van een recept van Adriano Zumbo, de koning van de Australische bakwereld. Het geheim zit in de boter die er op het laatste moment nog aan toegevoegd wordt, waardoor de banketbakkersroom nog zachter van smaak én structuur wordt.
breng de melk aan de kook met wat suiker om geen vel te krijgen.
Plastic folie erover heen leggen geeft ook geen vel….suiker trekt weer in de room !
Dat ga ik proberen!
Ik kan ’n beetje van de suiker af nemen wat bij het eiermengsel gaat lijkt me .
Altijd vervelend zo’n vel!
Super al die tips 🙂
Veel beter om maizena te gebruiken i.p.v. bloe. Probeer het zelf ook eens uit.
Ik gebruik tegenwoordig inderdaad maizena! Dat is beter voor de structuur van de room dan bloem. Maar als je geen maizena in huis hebt, is bloem een goede tweede optie 🙂
Hoe weet je of de banketbakkersroom is afgekoeld tot 50 graden? En kan ik wat over is toevallig ook invriezen?
Dat is lastig om precies te zeggen, ik heb daar een temperatuurmetertje voor. Maar ga er vanuit dat de room dan nog een slag warmer is dan je lichaamstemperatuur, maar zeker niet zo warm meer dat de damp er nog vanaf komt.
Ik lees online regelmatig dat men banketbakkersroom gerust invriest, maar heb er zelf geen ervaring mee.
Hallo, ik wil graag een botercreme maken met banketbakkersroom (de gewone botercreme vind ik te zoet). Nu is mijn vraag, is deze creme stevig genoeg om een taart mee te bestrijken en om bloemen mee op te spuiten ? Niet dat de opgespoten bloemen inzakken ! Alvast bedankt !
PS, ik gebruik russian tips voor de bloemen.
Hi Diandra, je kunt de taart er wel mee besmeren, maar je kunt er geen bloemen mee op spuiten. Daar is deze room niet geschikt voor.
In de bakkerij gaan we met een klont roomboter lichtjes over de warme room dan krijg je ook geen vel
Wat een goeie tip! Recht uit de bakkerij, superleuk, bedankt 🙂
Klinkt erg lekker deze banketbakkersroom, mag ik vragen welke melk je gebruikt of maakt dat niks uit. Ik bedoel volle halvolle of magere melk?
Het kan allemaal, mager, halfvol en vol. Ik gebruik meestal volle voor een goede romige banketbakkersroom 😉
Je zegt roer de boter erdoor heen. Dus je moet de boter eerst smelten neem ik aan anders wordt het niet opgenomen ? Ik kan nergens terugvinden dat je gesmolten boter moet gebruiken.
Dat klopt, deze hoeft niet gesmolten te zijn, maar wel op kamertemperatuur. Doordat je room nog op 50 graden is, smelt deze er vanzelf mooi doorheen.
hallo
ik heb de taart gemaakt en ziet er heerlijk uit, de losse onderdelen apart ook dus nu wachten tot die aangesneden wordt. mijn banketbakkersroom was een beetje korrelig hoe kan dat en hoe kan ik dat voorkomen?
Hi bakkertje, in welke stap ontstonden de korrels? Was de bloem wel goed opgelost in de melk of was je crème misschien geschift?
Dit is voor mij echt het beste recept:
500 ml melk
100 gram suiker
180 gram eidooier
40 gram bloem
1 vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
Het geheim zit hem in de fikse hoeveelheid eierdooiers. Als het aan de kook is een paar ” blubjes” afwachten en het is klaar. Het klontert niet, bindt goed en is echt heel erg lekker.
Ga ik dan ook zeker eens proberen! Liefs Mariette