Basisrecept: banketbakkersroom

Zoetrecepten

Banketbakkersroom is één van de meest klassieke basisrecepten in de keuken van een bakker. Het is heel erg makkelijk om zelf te maken en ook veel lekkerder dan uit een pakje.

Banketbakkersroom hoort goed romig te zijn en heeft een volle vanille smaak. Het gebruik van een vanillestokje/boon is dus essentieel. Je kunt er een heerlijke vulling mee maken voor een aardbeienslof, voor kleine soesjes of als een laagje tussen een biscuitbodem.

Dit is absoluut de allerlekkerste banketbakkersroom die je je kunt bedenken, afgeleid van een recept van Adriano Zumbo, de koning van de Australische bakwereld. Het geheim zit in de boter die er op het laatste moment nog aan toegevoegd wordt, waardoor de banketbakkersroom nog zachter van smaak én structuur wordt.

Zoetrecepten

Basisrecept: banketbakkersroom

Door | 20 minuten

Dit heb je nodig

Voor 350 gram banketbakkersroom:

 • 1 vanille stokje
 • 250 ml melk
 • 2 eidooiers
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 20 gram maizena
 • 40 gram ongezouten roomboter

En zo doe je het

 1. Snijd de vanilleboon open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met 200 ml melk in een steelpan en breng aan de kook.
 2. Meng de overgebleven 50 ml melk, eidooiers en de suiker in een kom met een garde. Klop als laatste de maïzena erdoor en klop tot het glad is.
 3. Kookt de melk? Haal dan de vanilleboon uit de steelpan. Neem de pan van het vuur en giet de helft van de melk, terwijl je goed blijft roeren, over het maïzena-mengsel en roer stevig door.
 4. Zet de steelpan weer op laag vuur en giet het maïzena-mengsel terug in de pan. Breng het weer aan de kook en blijf roeren. Het zal nu gaan indikken, wat een paar minuten duurt. Continu blijven roeren is belangrijk om klonten te voorkomen!
 5. Is de room lekker dik? Giet het dan in een lage schaal, zodat het snel afkoelt. Dek af met vershoudfolie en laat dit de room raken, zo ontstaat er geen vel op de room.
 6. Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden (het voelt dan warm aan voor je handen, maar is niet heet), roer je de boter er doorheen tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken.

BEWAREN: goed afgedekt 4-5 dagen houdbaar in de koelkast.

KLEURSTOF: het is mogelijk om banketbakkersroom een kleurtje te geven met een kleurstof. Let dan goed op dat de kleurstof die je gebruikt samengaat met vet (en niet alleen met water), anders zal de kleur zich scheiden.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: banketbakkersroom" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

21 antwoorden op “Basisrecept: banketbakkersroom

  1. Dat ga ik proberen!
   Ik kan ’n beetje van de suiker af nemen wat bij het eiermengsel gaat lijkt me .
   Altijd vervelend zo’n vel!

  1. Dat is lastig om precies te zeggen, ik heb daar een temperatuurmetertje voor. Maar ga er vanuit dat de room dan nog een slag warmer is dan je lichaamstemperatuur, maar zeker niet zo warm meer dat de damp er nog vanaf komt.

   Ik lees online regelmatig dat men banketbakkersroom gerust invriest, maar heb er zelf geen ervaring mee.

 1. Hallo, ik wil graag een botercreme maken met banketbakkersroom (de gewone botercreme vind ik te zoet). Nu is mijn vraag, is deze creme stevig genoeg om een taart mee te bestrijken en om bloemen mee op te spuiten ? Niet dat de opgespoten bloemen inzakken ! Alvast bedankt !

 2. Je zegt roer de boter erdoor heen. Dus je moet de boter eerst smelten neem ik aan anders wordt het niet opgenomen ? Ik kan nergens terugvinden dat je gesmolten boter moet gebruiken.

 3. hallo
  ik heb de taart gemaakt en ziet er heerlijk uit, de losse onderdelen apart ook dus nu wachten tot die aangesneden wordt. mijn banketbakkersroom was een beetje korrelig hoe kan dat en hoe kan ik dat voorkomen?

 4. Dit is voor mij echt het beste recept:
  500 ml melk
  100 gram suiker
  180 gram eidooier
  40 gram bloem
  1 vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
  Het geheim zit hem in de fikse hoeveelheid eierdooiers. Als het aan de kook is een paar ” blubjes” afwachten en het is klaar. Het klontert niet, bindt goed en is echt heel erg lekker.