Basisrecept: schuimpjes (meringue)

Zoetrecepten

Met het maken van schuimpjes kun je heel makkelijk de mist in gaan. Dat is mij ook vaak genoeg gebeurd! Daardoor kan ik jou nu haarfijn uitleggen waar je op moet letten. Lees onderstaande tips goed door en jouw schuimpjes worden perfect!

Vet verpest je meringue. Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij door hem in te wrijven een partje citroen, of met een doekje dat je hebt gedrenkt in citroensap. Het zuur helpt tegelijkertijd om je schuim stabiel en stevig te maken. Ook eigeel is vet en zal ervoor zorgen dat je eiwit niet goed stijf te kloppen valt. Het scheiden van het eiwit en -geel is dus een belangrijk en secuur taakje!

Gebruik verse eieren; het liefst op kamertemperatuur. Oud eiwit is dunner en resulteert in een minder goed schuim. Klop die verse eitjes niet te lang, want dan zal het schuim weer inzakken. Tijdens het kloppen voeg je de suiker geleidelijk toe. Je moet het schuim de tijd geven om de suiker volledig op te nemen. Tussendoor kun je tussen je vingers voelen of je nog suikerkorrels voelt. Tot slot spatel je rustig de poedersuiker er doorheen.

En dan de laatste tip: zorg dat je oven de juiste temperatuur heeft. De schuimpjes moeten op een lage temperatuur drogen en niet van kleur veranderen in de oven. Het perfecte schuimpje laat gemakkelijk los van het bakpapier als ze klaar is.

Wat je kunt maken met deze schuimpjes? Wat dacht je van deze awesome ijsjestaart?

Zoetrecepten

Basisrecept: schuimpjes (meringue)

Door | 15 minuten | 20 personen

Dit heb je nodig

 • 2 eiwitten
 • 60 gram fijne kristalsuiker
 • 60 gram poedersuiker
 • snufje zout
 • Partje citroen

En zo doe je het

 1. Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Doe de eiwitten, het snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je in een heel klein stroompje de kristalsuiker toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken en de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. De suiker moet volledig opgelost zijn in het eiwit. Als je met je vingers aan het schuim voelt, moet je geen korreltjes suiker meer voelen.
 3. Spatel rustig de poedersuiker door het stijfgeklopte eiwit heen, doe dit in vormen van achtjes. Een kleurstof kun je in deze stap het beste toevoegen. Ik heb de roze kleurstof gebruikt en deze er half doorheen gespateld, zodat je een verloopje krijgt.
 4. Beleg een bakplaat met bakpapier en vul de spuitzak met het schuim. Spuit in gewenste vormpjes op de bakplaat. Bak de schuimpjes in maximaal twee uur af. Wanneer je grotere schuimpjes maakt zul je een langere baktijd aan moeten houden. Probeer de schuimpjes tussendoor uit: als je ze iets korter bakt heb je een meringue die wat zachter is aan de binnenkant. Als je ze langer doorbakt, droog je ze ook volledig aan de binnenkant en krijg je echte schuimpjes.

Bewaar de schuimpjes niet luchtdicht, maar laat ze een een beetje luchten. De binnenkant van een meringue of schuimpje is vaak nog wat vochtiger en dit kan in een luchtdichte bak ervoor zorgen dat de rest helemaal sticky wordt. Zonde! Enjoy zoetjes!

Heb jij dit recept voor meringue gemaakt? Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via Instagram of mijn Facebookpagina met de #zoetrecepten of tag me erin! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. XO Mariette

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: schuimpjes (meringue)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

68 antwoorden op “Basisrecept: schuimpjes (meringue)

 1. Nog heel erg zacht na 50 min op 100 graden misschien komt het door het citroensap dat ik erin heb gedaan. Ze zitten nu nog in de oven. En heel toevallig precies hetzelfde recept op een andere website ( kan ook door de andere site gekopieerd zijn) maar voor de rest prima recept. Mijn beoordeling zou Een 7 zijn

  1. Hi Vera, dit is altijd afhankelijk van de grootte van je schuimpjes en je daadwerkelijke oventemperatuur. Een paar testexemplaren achter de hand houden is altijd een goed idee en teveel citroensap toevoegen is niet aan te raden. Het is een basisrecept dus veel van dit soort recepten lijken op elkaar.

 2. Hi Youssra, ik zou juist adviseren om deze op kamertemperatuur te hebben. Heb je de kom goed ontvet ook? Soms is het een raadsel met meringues..

 3. Hoi Mariette, ik lees nergens dat de schuimpjes eigenlijk niet gebakken maar gedroogd worden.
  De ovendeur moet altijd op een kier staan, (houten lepel ertussen) en dan zijn ze op 100 graden met 45 min. klaar.
  Zo doe ik het altijd, succes gegarandeerd!

 4. Supergoed gelukt! Ik had er fijngemalen pistache noten doorheen gespateld, erg lekker! En je gereedschap even schoonmaken met wat citroensap is een goede tip!

   1. Umm ik heb net schuimpjes gemaakt ze zitten nu in de oven maar toen ik de suiker er bij de was het gelijk heel slap is dit erg?

 5. Echt perfect schuim dit!! Ze zitten nog wel in de oven, dus eindresultaat weet ik nog niet.
  Ik heb 1 lading schuimpjes met de keukenmachine gedaan. Suiker is hier dan nog veel beter opgelost dan met een handmixer. Duurt dan wel erg lang voordat je goed schuim heb, maar het schuim van de keukenmachine is echt SUPER luchtig!!
  Alleen nog vraagje.. zodra ik dan de poedersuiker erdoorheen doe, slaat het een soort van in. Het blijft nog wel goed schuim, maar wat minder luchtig. Gebeurd dit altijd?

  1. nou.. ze zijn echt heeerlijk! Ik had verschillende grotes gemaakt. De kleinste schuimpjes waren met 40 min. al goed, de grotere met zo’n 1,5 uur. TIP: maak het schuim in de keukenmachine. Deze schuimpjes zijn namelijk nog beter dan die ik met de handmixer heb gemaakt. Zijn ook precies in vorm gebleven! jummie….

   1. Dank voor je leuke berichtje Marie-Anne! Ik mix het inderdaad ook het liefst met de keukenmachine, dan hoef je ook niet zo lang met de handmixer in je hand te blijven staan haha. Het schuim wordt inderdaad iets minder luchtig en daardoor iets steviger door het toevoegen van de poedersuiker (waardoor het haar vorm tijdens het bakken goed behoudt). Probeer dit wel altijd zo voorzichtig mogelijk te doen, zodat er niet teveel lucht verloren gaat.

 6. Hoi Mariette, ben een absolute beginner qua taarten bakken, maar met jouw recept heb ik vandaag gewoon heerlijke meringue schuimpjes gebakken. Zeer bedankt! (1,5 uur, 100 graden, hete lucht)

     1. Je kunt dan het beste met een potloodje de omtrek van je 24 cm doorsnee bakvorm uittekenen op een stuk bakpapier. Hier schep of spuit je de meringue dan op, mooi binnen de lijntjes. Als het past op je bakplaat, dan zou je er twee naast elkaar kunnen tekenen.

 7. Het eiwit opkloppen ging erg goed, was een dik en stevig schuim. Ze staan nu in de oven op 100gtaden, maar er loopt allemaal vocht (of wat het ook is) onder uit de schuimpjes. Is dat normaal?

 8. Ik heb de meringue gemaakt en in hoge toefjes gespoten moeten eruit zien als een softijsje. Maar nu komt er allemaal gesmolten suiker bubbels door. Heb jij hier een oplossing voor?

 9. Ik ben ook heel erg blij met dit recept, het schuim is sneller stijf dan bij andere recepten. Ik heb al honderden schuimpjes en meringues gemaakt maar deze waren het lekkerst. De buitekant lekker crispy en de binnenkant soft. Mijn tip, citroen/limoen rasp is er heel lekker bij. Dankjewel