Ga naar de inhoud
In welke alcoholische dranken zitten geen toegevoegde suikers?
Suikervrij 06 januari 2018

In welke alcoholische dranken zitten geen toegevoegde suikers?

In welke alcoholische dranken zitten geen toegevoegde suikers?

Ik zit middenin een suikervrije maand en zoek daarom alles uit rondom dit onderwerp. In welke alcoholische dranken zitten geen toegevoegde suikers? Bestaat suikervrije alcohol? Ik zocht het voor je uit en geef je de antwoorden!

Welke alcohol bevat geen suiker?

Eén van de eerste onderwerpen waar ik meteen aan moest denken voorafgaand aan mijn suikervrije challenge: hoe zit dat dan met alcohol?

Dat blijkt nog niet zo makkelijk te beantwoorden, maar ik doe een poging. Allereerst is er met alcohol iets geks aan de hand. Het is namelijk niet verplicht om de ingrediënten en voedingswaarde op het etiket te plaatsen, terwijl dit wel het geval is bij levensmiddelen. Daarom ben ik voor het achterhalen van het antwoord gekropen in de bereidingswijze en voedingswaarde van de verschillende alcoholsoorten.

Het maken van alcohol komt voort uit een fermentatie (vergistingsproces). In mijn vorige artikel over gist lazen jullie al dat tijdens deze fermentatie, suiker omgezet wordt in alcohol en koolzuur. Voor de verschillende soorten alcohol werkt dit op een andere manier. In het geval van wijn worden de suikers uit het fruit omgezet en bij bier is dit het zetmeel uit de granen. Bij sterke dranken zoals jenever en whisky wordt de alcohol gedestilleerd, dat wil zeggen dat het wordt geconcentreerd tijdens verhitting.

Dat klinkt redelijk vrij van toegevoegde suikers tot dusver, nietwaar? We gaan even verder per soort alcoholische versnapering.

Is bier suikervrij?

De basisingrediënten voor bier zijn gerst, water, hop en gist. In gerst zit weinig suiker, waardoor het eerst omgezet wordt naar mout. Hierbij zetten de enzymen in de gerst zich om in suiker. Hoe meer mout, des te intenser het bier. Hierna start het volgende proces (maischen) waarbij de mout ongezet wordt in een suikerrijke, waterige vloeistof: wort. De wort wordt tijdens het gistingsproces weer omgezet in alcohol, koolzuur en eventuele aroma’s. 

Maar is bier nu suikervrij of niet? Misschien is het beter om deze vraag te stellen: wordt er suiker toegevoegd aan bier? In principe niet, maar het hangt er vanaf of er smaakmakers zijn toegevoegd aan het bier, en welke dan. 

Voor een kriek biertje worden kersen toegevoegd die (deels) vergist worden en omgezet in alcohol. Voor een Desperados biertje wordt er blauwe agave siroop toegevoegd, voor de meeste witbiertjes wordt er bijvoorbeeld koriander toegevoegd en ga zo maar door. Wel heeft bier een vrij hoge glycemische index (66), waardoor het je bloedsuikerspiegel snel gaat schommelen.

Is wijn suikervrij?

De betere (duurdere) wijnen bevatten per liter wijn niet meer dan 1 gram fructose. Deze fructose komt van nature voor in de druiven die verwerkt zijn in de wijn en tijdens de fermentatie worden omgezet in alcohol.

De druiven in wijnen uit koudere gebieden bevatten over het algemeen minder suiker, omdat deze minder hebben kunnen rijpen in de zon. In Italië, Spanje en Australië zou een wet bestaan die verbied om suiker toe te voegen aan wijn zonder dat te vermelden op het etiket. Met een rode of droge witte wijn van goede kwaliteit (eventueel uit één van deze drie landen) zou je safe moeten zitten in het geval van toegevoegde suikers.

Zoete wijnen, dessertwijnen en bruisende wijnen (prosecco, champagne) kun je beter niet drinken als je suikervrij wil leven of als je zoals ik met een challenge bezig bent. Ze bevatten zowel fructose als glucose en het is meestal niet te achterhalen of deze in grote mate na de fermentatie zijn achtergebleven (omdat er teveel suiker aanwezig was of de fermentatie kunstmatig is gestopt), of naderhand nog zijn toegevoegd.

Wist je dat met enkel gisting het alcoholpercentage nooit hoger dan 15% kan worden?

Is wijn alcoholvrij is bier alcoholvrij is sterke drank alcohol vrij

Zijn sterke dranken suikervrij?

Sterke drank bevat in de meeste gevallen weinig tot geen toegevoegde suiker. Denk hierbij aan wodka, rum, whisky of gin. Dit komt met name doordat het gedistilleerde dranken zijn.

Het distillatieproces begint bij elke sterke drank met suiker. Bij rum komt dit van suikerriet af, bij tequila van agave en bij cognac van druivensap. Deze suikers worden gefermenteerd, waarna de overblijvende drank gedistilleerd worden. Dat betekent dat de gegiste drank meerdere malen verhit wordt zodat de vluchtige alcohol (ethanol) vrijkomt. Aan het einde van de destillatie-rit is er dus niks meer over van de suiker.

Let wel op, niet alle sterkere dranken zijn vrij van suiker. Likeuren zitten bijvoorbeeld vol met suiker, dat wordt later in het proces (samen met aromatische kruiden) weer toegevoegd om de likeur de gewenste smaak te geven. Een absolute no-go binnen een suikervrij voedingspatroon.

Zijn mixdrankjes of cocktails suikervrij?

Het lijkt misschien een open deur, maar over het algemeen zijn mixdrankjes of cocktails verre van suikervrij. Dat komt vaak door de frisdrank waarmee de sterke drank gemixt wordt, maar ook de sterke drank kan een lading suiker bevatten. Wil je toch voor een mixdrankje gaan? Kies dan voor mijn recept voor skinny bitch, een suikervrije cocktail.

DUS: WELKE ALCOHOL IS SUIKERVRIJ?

Het antwoord waar jullie allemaal op zitten te wachten. In principe kun je het beste kiezen voor een sterke drank zoals wodka, rum, whisky of gin. Daarmee laat ik even los of er toegevoegde suikers in verwerkt zijn of niet, maar ik kijk vooral naar het aantal aanwezige suikers in het eindproduct. Om je hier een beter gevoel bij te geven heb ik in onderstaande tabel de voedingswaardes uitgelicht van de bovengenoemde dranken.

Máár, als je suikervrij eet of wilt gaan eten omdat je zo gezond mogelijk wilt leven, dan past alcohol daar sowieso niet bij. Doe je het toch, geniet er dan met mate van en niet onder de 18 jaar. 

ALCOHOLISCHE DRANK PER PORTIE SUIKER IN GRAMMEN KCAL
Bier (250 ml) 7,5 110
Rode wijn (100 ml) 3,0 82
Droge witte wijn (100 ml) 0,6 67
Zoete witte wijn (100 ml) 5,9 96
Likeur (35 ml) 10 85
Whisky (35 ml) 0 85
Rum (35 ml) 0 80

 

BRONNENVoedingscentrum over alcohol – Wikipedia brouwen van bier – Nederlandse brouwers over bier – Why you can still drink wine after quitting sugar– I quit sugar – Blij suikervrij – Etikettering van alcohol – Wet voedselinformatie – Miss Natural 40 dagen suikervrij – Alcoholinfo.nl – Drinkwijzer – Clubrum

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *