Ga naar de inhoud
Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm)
Gezonde bakrecepten 19 november 2018

Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm)

Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm)

Het is me gelukt! Vandaag deel ik HET recept voor suikervrije en koolhydraatarme kruidnoten met jullie. Kom maar door met Sinterklaas!

Oef, wat was dit een bevalling. Jullie hebben er allemaal van mee kunnen genieten via Instagram Stories. Mislukking na mislukking kwam mijn oventje uit. Ik had niet alleen bedacht suikervrije kruidnoten te willen bakken, maar ook nog eens koolhydraatarm. Dat betekent dat je geen suiker/honing/stroop/agave/fruit of bloem/boekweitmeel etc. tot je beschikking hebt. Maar wel zoetstof. En notenmeel of kokosmeel. Maar de aanhouder wint!

Na alle uitprobeersels is dit recept het uiteindelijk geworden. Zo knapperig als een ‘echte’ kruidnoot is simpelweg niet mogelijk en daarnaast geeft amandelmeel nu eenmaal ook een iets andere smaak. Daarom heb ik het nog een beetje met kokosmeel gemengd, maar dit kun je eventueel ook door 20 gram amandelmeel vervangen. Verwacht dus geen replica van Bolletje’s kruidnoten, want dat gaat gewoon niet met deze middelen, daar wil ik voordat je begint met bakken eerlijk over zijn. Desalniettemin is het een heel fijn alternatief binnen een suikervrij en/of koolhydraatarm dieet!

Nog een paar tips voor je begint:

 • Sla het rusten van het beslag nooit over, dat maakt de smaak van de speculaaskruiden sterker
 • Maak kleine balletjes van het beslag, niet groter dan een 10 cent-muntje.
 • Let tijdens het bakproces (eerst op lage temperatuur en daarna op hoge) GOED op dat ze niet verbranden. Als je ze net wat kleiner hebt gemaakt dan ik, is de tijd alweer anders.
 • Als je de boter vervangt door kokosolie, voeg dan 1/2 tl vanille extract toe.
 • Haal na het bakken meteen uit de oven en leg het bakpapier op de koude vloer, zo harden ze extract uit.
 • Steviala kristal sweet kun je ook vervangen door 60 gram zusto, dit zou volgens een tip van een lezer minstens zo goed werken.

Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm)

Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm)

recept
Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm)

Het is me gelukt! Vandaag deel ik HET recept voor suikervrije en koolhydraatarme kruidnoten met jullie. Kom maar door met…

30 minuten + baktijd
4

Ingrediënten

 • 100 gram amandelmeel
 • 10 gram kokosmeel
 • 1 el speculaaskruiden
 • 1 mespunt zout
 • 1/8e tl baking soda
 • 30 gram steviala kristal sweet
 • 1 eiwit
 • 60 gram boter/kokosolie

Bereiding

 1. Klop het eiwit stijf met het zout. Voeg hier de zoetstof aan toe en mix mee. Vervang het opzetstuk van je keukenmachine door een deeghaak (of gebruik je handen).
 2. Voeg alle andere droge ingredinten toe en mix tot een deeg.Smelt de boter/kokosolie een beetje en kneed deze tot slot ook mee. Rol het deeg in aluminiumfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
 3. Beleg een bakplaat met bakpapier en rol kleine balletjes van het deeg, ter grootte van een 10-cent-muntje. Leg ze met voldoende ruimte uit elkaar op de bakplaat. Je krijgt een volle bakplaat. Zet daarna nog een kwartier in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bak de nootjes max. 10 minuten in de voorverwarmde oven op 150 graden. Verhoog de temperatuur vervolgens naar 200 graden en bak nog 5 minuten zodat ze bruin en knapperig worden.
 5. Haal het bakpapier met de kruidnoten meteen van de bakplaat af en leg op een koud oppervlak, zodat ze beter kunnen uitharden. Als ze volledig afgekoeld zijn moet je ze in een goed afgesloten bakje bewaren.

Pssst. ben jij wel in voor een experimentje? Van een lezer hoorde ik dat het zou helpen voor de knapperigheid om de pepernoten met melk of eiwit te besmeren voor ze de oven ingaan. Wil jij dit met een paar pepernoten testen en hieronder laten weten hoe het resultaat was? THANKS! X Mariette

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Suikervrije kruidnoten (koolhydraatarm)" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *