Ga naar de inhoud
Hoe schrijf je een (bak)boek? (deel 2)
Zoete praatjes 16 februari 2018

Hoe schrijf je een (bak)boek? (deel 2)

Hoe schrijf je een (bak)boek? (deel 2)

In deel 1 van ‘Hoe schrijf je een (bak)boek?’ vertelde ik jullie over hoe dit proces op gang kwam. Nu is het tijd om volle bak over de receptontwikkeling, fotografie, styling, vormgeving en de lancering te babbelen.

PERSOONLIJKE FOTOGRAFIE
Terwijl alle recepturen en tekst bij de redactrice in de week lagen, was het tijd voor de fotografie. Allereerst stond er een persoonlijke fotoshoot op de planning. Van mij dus. Daar zag ik als een BERG tegenop. Foto’s maken van baksels kon ik wel en daar had ik gevoelsmatig controle over, maar foto’s van mijzelf? Wat als mijn gezicht die dag niet mee zou werken of ik een afgrijselijke puistenaanval zou krijgen?

De fotoshoot was in Soest, in de studio van fotografe Hadewych Veys. Weken van tevoren was ik op de achtergrond bezig met de outfits die ik wilde dragen (alles moest perfect passen bij de stijl van het boek), dagen van tevoren was ik al bezig met het inpakken van props als accessoires voor op de foto’s én ik had een aantal recepten voorbereid. Zoals de epic roze pannenkoekentaart die op de voorkant van de cover te zien is. Ik werd die dag gelukkig wakker zonder puisten, dus dat viel weer mee. Om 7 uur ’s ochtends stond mijn topper van een visagiste voor de deur, Hanan Chahid, die mijn make-up perfect aanbracht. Even wennen wel, want ik had in mijn leven nog niet zoveel make-up opgehad. Ik kreeg zelfs een netje mee dat eruit zag als een héél fijn haarnetje, die ik over mijn gezicht moest doen als ik van outfit zou wisselen om te voorkomen dat de make-up af zou geven. Alles voor de perfecte foto. Een aantal kratten vol met props en kleding werden de auto ingeschoven, chauffeur Thomas reed en entertainster Marieke (mijn bestie) zat ergens tussen al die kratten op de achterbank geperst, onderweg naar Soest.

Heel gek eigenlijk hoe zo’n dag verloopt. Je moet ergens beginnen. Met een bepaalde outfit, met een bepaalde foto die je in je hoofd hebt. Maar uiteindelijk gaat alles een beetje vanzelf. De vibe tussen iedereen die aanwezig was klopte helemaal en er werd aan de lopende band gegrapt waardoor ik continu moest schateren van het lachen. Dit pakte ook op de foto’s goed uit en ik vond bijna elke foto geslaagd. Tegen alle verwachtingen in was het zó een leuke dag. En dikke props voor Hadewych, want ik ben echt verliefd op de foto’s! Onderaan dit artikel deel ik alvast twee persoonlijke kiekjes uit de shoot.

Zie hier ons dreamteam, uiteraard met kat:

FOODFOTOGRAFIE
Ik had besloten dat ik dit zelf wilde doen en dus kreeg mijn spiegelreflex een vette upgrade. Mijn Canon EOS 550D werd een Canon 6D (met full frame sensor) en voor mijn verjaardag kreeg ik van Thomas een fantastische macro lens. Man, wat ben ik hier nog steeds gelukkig mee. Ik bestelde daarnaast wat nieuwe serviesjes in de stijl van mijn boek en ik was ready to rumble.

Ik gaf mezelf één maand de tijd om alle definitieve recepten voor het echie te maken. Dat betekende dat ik de ene dag 6 – 8 recepten maakte en de volgende dag (of dezelfde dag nog) deze recepten op de foto zette. Ik had een scherpe planning en veel meer rust, omdat ik er niet meer continu over na hoefde te denken of de recepten wel goed genoeg waren en precies wist hoeveel tijd alles me zou kosten. ’s Avonds kon ik het niet laten en ging ik meteen aan de slag met de fotobewerking. Dit weten jullie misschien niet van mij, maar foodfotografie is iets waar ik gigantisch veel energie van krijg. Van de styling en de fotografie zelf, tot de nabewerking in Photoshop Lightroom. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Toen ik net over de helft was kregen we privé een onbeschrijfelijke klap te verduren. Thomas’ vader overleed onverwachts. Ons leven stond stil en het boek ook. Hierdoor liep alles logischerwijs vertraging op, waardoor PUUR ZOET nu een maand later uitkomt dan in eerste instantie gepland was.

VORMGEVING
De vormgeving begon al in de conceptfase. Ik maakte een moodboard waarin ik de vibe van het boek en de themakleuren vastlegde. Ik had een vrij scherp idee hoe het eruit moest komen te zien, dus maakte ik ook gelijk een aantal voorbeeldpagina’s op om de vormgeefster met een zo goed mogelijk beeld op pad te sturen. Ik kan alvast een klein tipje van de sluier oplichten: het is niet voor niets geweest dat mijn blog eind vorig jaar in een volledig nieuw jasje is gestoken. Check hier 
de rondleiding nog eens als je benieuwd bent.

Aan de hand van mijn moodboard, de voorbeeldpagina’s en meerdere gesprekken ging mijn vormgeefster aan de slag. Pas op het moment dat je al je artikelen, recepten en foto’s voor het eerst als één geheel ziet begint het een beetje werkelijkheid te voelen. Er volgden een aantal correctierondes waarin ik mijn feedback kon geven en me als een draak heb gedragen richting mijn arme vormgeefster. Van creatieve vrijheid blijft vrij weinig over als iemand zo duidelijk voor ogen heeft hoe ze het wil hebben, maar ze heeft er werkelijk een pareltje van gemaakt. Kan niet wachten om het jullie te laten zien!

Wil jij dat PUUR ZOET als eerste bij jou op de mat valt? Reserveer jouw exemplaar dan alvast via deze link.

LANCERING
Dat was het dan. Na de laatste proef gaat het geheel richting de drukker en is het aftellen geblazen. Aftellen tot de lancering op 21 maart. Op de mooiste dag van het jaar (de start van de lente!) mag ik vieren dat mijn boek gelanceerd wordt. Zo bijzonder! Ik ben op het moment rete druk om alles hieromheen te organiseren, dus ik zit zeker niet stil. Wel is het heel fijn dat ik sinds een paar maanden weer meer tijd in Zoetrecepten kan steken. Blogje, I missed you!

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *