Ga naar de inhoud
Bakken met gelatine
Glutenvrij 04 maart 2018

Bakken met gelatine

Bakken met gelatine

Wat is gelatine? Waarom zou je ermee bakken? Of niet? En wat moet je gebruiken als je geen gelatine wilt eten? Ik ga het je allemaal uitleggen!

Gelatine is een geleermiddel, ofwel een soort bindmiddel dat resulteert in een gel-achtige structuur. Het is een eiwit dat wordt gehaald uit slachtafval, met name uit de botten en huiden van runderen en varkens. Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals pudding of kwarktaart, maar ook aan winegums of drop.

HOE GEBRUIK JE GELATINE?
Dit kun je altijd het beste lezen op de achterkant van de  verpakking, omdat er gelatinepoeders en verschillende groottes van gelatineblaadjes bestaan. Over het algemeen moet je de gelatineblaadjes eerst vijf minuten weken in koud water, daarna héél goed uitknijpen en oplossen in een lauw-warme vloeistof. Let erop dat je vloeistof niet te heet is, want dan zal de gelatine minder goed werken. Hetgeen je op wil laten stijven met de gelatine zet je in de koelkast. Na 16 uur is het maximale geleereffect bereikt, maar meestal kun je al wel wat eerder aanvallen.

Het meest bekend zijn de pakjes van Dr. Oetker, waarop staat dat je 12 blaadjes per liter nodig hebt. Het gewicht van deze blaadjes is net iets meer dan 1,5 gram per stuk. Zelf hou ik niet van een enorme drilpudding, dus gebruik ik eerder 10 blaadjes per liter, zeker in het geval van een kwarktaart. Let daarbij goed op de soort vloeistof. Een hele vloeibare substantie (melk/water) vraagt om meer geleermiddel dan een iets stevigere (yoghurt of kwark) of een van zichzelf al best stevige substantie (roomkaas). Hoe dikker de vloeistof, des te minder gelatineblaadjes heb je dus nodig. In diezelfde volgorde kun je deze voorbeelden bekijken: panna cottakwarktaart of een no-bake cheesecake.

WAAROM ZOU JE (NIET) BAKKEN MET GELATINE?
Je zult geen gelatine willen gebruiken wanneer je vegetarisch of vegan eet of het idee van een geleermiddel dat is gemaakt van de botten van dieren je gewoon niet aanstaat. Ook wanneer je vanuit je geloof geen varkens of runderen wilt eten of als je allergisch bent, is gelatine off-limit. Ik probeer sinds een week vegetarisch te eten en realiseerde me plotseling dat gelatine dan ook afvalt. En drop. Geen drama natuurlijk (de zoektocht naar vegetarische drop is al gestart), maar het leek me daarom extra goed om er een artikel aan te wijden.

WAT IS HET ALTERNATIEF VOOR GELATINE?
Voor maken van kwarktaart, panna cotta of pudding is dat antwoord heel simpel: agar-agar. Dat is een vegetarisch én vegan geleermiddel dat wordt gemaakt van algen. Daar kan ik nog heel veel meer over vertellen, maar dat doe ik 
in dit artikel dat speciaal over agar-agar. Daarnaast wordt Arabische gom veel gebruikt in (vegetarisch) snoep en pectine om bijvoorbeeld jam wat dikker te maken.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *