Ga naar de inhoud
Hoe decoreer ik een taart met fondant?
Basisrecepten 11 maart 2014

Hoe decoreer ik een taart met fondant?

Hoe decoreer ik een taart met fondant?

Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd bij Taart je Taart in Amsterdam om een workshop van Dr. Oetker te volgen. Een superleuke workshop waar ik precies heb geleerd hoe ik een taart moet bekleden met fondant en alle tips en tricks die daarbij horen.

In dit artikel wil ik jullie de fijne kneepjes van het taart decoreren uitleggen. De foto’s in het verslag heb ik zelf gemaakt tijdens de workshop, terwijl instructrice Diana ons voordeed hoe het moest. Ik had het nog nooit eerder gedaan, maar het viel reuze mee. Deze workshop heeft me laten zien dat elke thuisbakker zulke mooie taarten thuis kan maken! Mijn uiteindelijke taartje zie je op de foto bovenaan dit artikel.

Wat heb je nodig?
Om een taartje met een doorsnee van 20 cm te bekleden, gebruik je 600 gram fondant. Op die manier heb je voldoende om je taart te bekleden en om er daarna eventueel nog een paar decoraties van te maken. Wanneer je met andere kleuren of versiersels wilt decoreren, moet je die ook in huis halen. Voor andere afmetingen kijk je hier.

Tips voor je begint:

 • Het is belangrijk om te onthouden dat je fondant snel uitdroogt. Het is dus zaak om je fondant niet te lang te kneden en niet te lang buiten het plastic te laten liggen. Wanneer je fondant uitdroogt, wordt het harder en gaat het scheuren. En dat is het laatste dat je wilt!
 • Gebruik altijd poedersuiker om je werkblad of aanrecht te bestuiven, van bloem droogt de fondant uit.
 • Gebruik je volledige armen bij het uitrollen van de fondant. Wanneer je de keukenroller tussendoor overpakt, heb je kans dat er een deuk ontstaat op die plek. Rol de deegroller dus door over je armen, tot je de hele lap hebt gehad.
 • Vind je een gewone deegroller niet goed werken, maar vind je een professionele (zie onderstaande foto’s) te duur? Koop dan voor 25 cent een PVC buisje bij de Praxis of de Gamma!
 • Wanneer er luchtbubbels ontstaan bij het uitrollen van de fondant, moet je deze zo snel mogelijk doorprikken met een naald of prikker. Hoe langer je wacht, hoe beter je het blijft zien in je uiteindelijke fondantlaag.
 • Als je een fruitjamlaagje tussen je taart wilt aanbrengen, moet je eerst een randje van botercrème om je taartbodem trekken. Binnen dit randje kun je je taart beleggen met de fruitjam en aftoppen met botercrème. Dit doe je zodat de jam niet in aanraking kan komen met het fondant aan de buitenkant. Wanneer je dit niet doet zal de fondant oplossen.
 • Heb je de taart die je net met botercrème hebt ingesmeerd te lang laten opstijven in de koelkast? Maak de taart dan weer een beetje vochtig d.m.v. een paar sprays met een plantenspuitje.
 • Wanneer je een taart met witte fondant wilt bekleden, kun je de taart het beste met een flinke laag botercrème insmeren. Anders bestaat de kans dat door het witte fondant nog een beetje cake doorschemert.

Zo ga je te werk:

 1. Bak de het biscuit af, laat voldoende afkoelen, bereid de botercrème en snijd de taart hierna doormidden.
 2. Beleg de onderste kant van je taart nu op de bovenzijde met botercrème. Dit kun je zo dik doen als je zelf lekker vindt. Je kunt ook nog een jamlaagje toevoegen. Denk er hierbij aan om eerst een randje botercrème aan de rand van de taart te spuiten, zodat de jam de fondant niet zal raken, hierna kun je op de jam ook nog botercrème smeren. Leg de bovenkant van de taart hier weer bovenop.
 3. De zijkant en bovenkant van de taart is nu waarschijnlijk nog niet glad. Daarom ga je dit opvullen met botercrème. Met de spatel smeer je de botercrème op de zijkant en bovenkant tot de randen mooi glad zijn. Zet je taart nu even in de koelkast om op te stijven.
 1. Kneed je fondant totdat het zacht genoeg is om uit te rollen.
 2. Bestuif je werkblad of aanrecht met poedersuiker. Leg de geknede fondant hier op en rol het uit met een deegroller tot ongeveer 3 mm dikte. Let op dat tot je twee keer de hoogte van je taart én de bovenkant kunt bekleden met je lap fondant.
 3. Pak je lap fondant en leg deze over je taart. Je kunt hem met je handen pakken, maar ook over je deegroller heen vouwen.
 1. Maak nu meteen de bovenste randen van het fondant vast op de taart. Druk dit met je handen voorzichtig vast. Hierdoor voorkom je dat randen scheuren.
 2. Nu ga je per gedeelte van de taart de fondant vastplakken aan de zijkanten. Maak de plooien onderaan de taart per stukje alvast een beetje glad, onderaan is de fondant iets flexibeler. Gebruik nu de zijkant van je hand om de fondant rustig vast te drukken. Wees wel voorzichtig met de bovenste randen. Op deze manier ga je de hele taart af.
 3. Zet nu je pink tegen de onderste rand en kerf alvast een duidelijke rand, zodat je dit zo dadelijk netjes kunt afsnijden. Neem nu een mesje, zet deze in een hoek van 90 graden van de taart en snijd zo gelijkmatig mogelijk de overige fondant eraf. Zet het mesje niet te strak tegen de taart aan, je kunt er altijd nog een beetje extra fondant vanaf halen.
 4. Neem nu een smoother en strijk hiermee de bovenkant en de zijkanten van de taart glad en strak. De taart is nu klaar om versierd te worden!
 1. Nu kun je losgaan met allerlei decoraties. Wanneer je iets maakt van fondant of marsepein om op je taart te plakken, kun je de plek waarop het op de taart moet komen het beste vochtig maken met een kwastje. Hier kun je je kleine creatie dan opplakken.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Aantal stemmen: 5

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

6 berichten over “Hoe decoreer ik een taart met fondant?

 1. Thanks voor de tips en de goede uitleg Mariette! Na de lemon bars ben ik verder gegaan met een hartjescake, die nu klaarstaat voor decoratie 🙂 Via Googelen op ‘rolfondant uitrollen tips’ kwam ik weer op je site, grappig. Fingers crossed, dit wordt m’n eerste fondanttaartje 🙂

 2. Hoi!
  Kan ik een taart die ik bekleed en versier met fondant op vrijdag mooi en goed houden tot de zaterdag?
  Dan is t pas feest nl.
  Ik wil m buiten de koelkast bewaren ( koele schuur) in een taart doos.
  Alvast bedankt!😊

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *