Appel havermout crumble

Zoetrecepten

Warme, knapperige appel havermout crumble met een frisse schep crème fraiche of een lekker bolletje ijs. Maar ook zonder iets erbij ontzettend lekker en echt comfort food. En verbazingwekkend makkelijk te maken! Een must voor in je collectie.

Appel crumble maken

Apple crumble blijft een tijdloos recept dat eigenlijk iedereen lekker vindt. Mijn nichtje Cato noemt het kruimel. Dat vind ik nog gezelliger klinken. Ze kwam laatst logeren en we zouden samen een taart gaan bakken. We werden het alleen niet eens welke taart dat dan moest worden. Er lagen zes bakboeken op tafel en we hadden uitgebreid plaatjes bekeken.

Uiteindelijk kwam alleen ‘kruimel’ door de selectie. En dan wel exact op de manier zoals ‘mama’ dat altijd maakt. En of ik mama anders maar even kon bellen om te vragen hoe zij dat precies deed. Gelukkig heeft die mama van haar (mijn zus) mij vroeger geleerd om de lekkerste appel-bramen crumble te maken, dus dat zat wel snor. Cato was gerustgesteld.

Recept: appel havermout crumble

Maar eigenwijs als ik ben, wil ik het liefst altijd iets nieuws uitproberen in de keuken. We sloten daarom het compromis om een appel havermout crumble te maken. Die zou nog knapperiger worden dan de kruimel van mama, beloofde ik haar. Dat komt namelijk door de havermout, die geeft een lekkere crunch als je het toevoegt aan je deeg. Nog een mooi voorbeeld daarvan is mijn appelplaatkoek met havermout.

En natuurlijk zouden we de appel havermout crumble in een grote ovenschaal maken, zodat we het de volgende dag als ik haar terug naar huis zou brengen aan de fam konden laten proeven.

Appel havermout crumble
Niets was gelogen! Direct na het bakken smulden we samen al van een stukje warme, knapperige appel havermout crumble. En de volgende dag namen we de rest van de kruimel mee naar mama, papa en zussen, die ons ook erg dankbaar waren. 😉

Knapperige apple crumble

De enorme knapperigheid dankt deze appel havermout crumble aan het gebruik van de grove havermout vlokken en de rietsuiker. Echt een heerlijk toetje met een beetje crème fraiche, slagroom of een bolletje ijs. En heel gezellig om samen te maken, dat vooral.

Wil je nog wel meer soorten apple crumble uitproberen? Dat kan! Ik heb inmiddels al flink wat lekkere varianten geprobeerd. Maar wel eerst aan de slag gaan met deze variant met appel en havermout hè? En daarna mag je deze aan je baklijst toevoegen:

Of maak je eigen fruit crumble met een basisrecept voor kruimeldeeg!

Appel havermoutcrumble

Zoetrecepten

Appel havermout crumble

Door | 30 minuten | 8 personen

Dit heb je nodig

  • 4 grote appels
  • 75 gram rozijnen
  • 125 gram rietsuiker + 1 eetlepel
  • 1 theelepel kaneel
  • 125 gram bloem
  • 125 gram havervlokken
  • 125 gram roomboter
  • Snuf zout

Verder nodig:

En zo doe je het

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Vul een bakje met kokend water en wel de rozijntjes hier 10 minuutjes in. Meng de appelblokjes, gewelde rozijntjes, het kaneel, een eetlepel suiker en eventueel een beetje citroensap met elkaar. Schep dit alvast in de ovenschaal.
  2. Neem een beslagkom. Mix hier de boter samen met de suiker en het snufje zout in zacht. Voeg dan de bloem al mixende toe en vervolgens ook de havermoutvlokken. Het beslag zal steeds kruimeliger worden. Stop met mixen wanneer je de kruimels van een mooie grootte vindt.
  3. Verdeel de kruimels over het appelmengsel in de bakvorm en zet de crumble 20 min in de oven op 180 graden. Check na 20 minuten of de crumble al een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
  4. Serveer de appel havermout crumble met een schepje crème fraiche voor de frisheid of met een bolletje ijs als toetje. Geniet ervan!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Appel havermout crumble" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0