Deze crumble is één van mijn favoriete toetjes; echt comfort food is het. Makkelijk, snel en heerlijk. Ik heb het al mijn vriendinnen al wel eens voorgeschoteld, want was vroeger mijn ‘signature dish‘. Het basisrecept voor crumble heeft mijn zus me geleerd. Zij maakt crumble vaak met rabarber, mmm! Mijn versie is met appel en bramen. Dankzij de grote groente- (en fruit)tuin van mijn ouders, kan ik deze crumble regelmatig met verse bramen bereiden. Ik ben dol op bramen en zeker in combinatie met appel en kaneel. Samen met de crumble is dit een heerlijk zoet gerechtje, waardoor een schepje frisse crème fraiche de nog warme appel- bramencrumble helemaal afmaakt.
Meestal maak ik de crumble uit de losse pols, maar nu heb ik alles een keer goed afgewogen om het recept met jullie te kunnen delen. Voor iedereen maak ik deze appel- en bramencrumble net iets anders. Mijn übergezonde vader krijgt wat minder crumble en wat meer fruit. Bepaalde vriendinnen worden juist extra blij van een dubbele crumble laag! Je kunt ze in kleine (portie)bakjes maken, zoals op de foto. Maar als er een stel vriendinnen komt eten, maak ik één of twee grote ovenschalen vol met deze crumble. Vorkjes erbij en gezellig uitlepelen. De volledige comfort food experience 😉
Stiekem wil ik deze vandaag nog een keer maken.. Wat kan ik gebruiken in plaats van de bramen, als ik die niet in huis heb?
Je kunt de bramen ook weglaten, dan is het een klein appelkruimeltaartje! Het is ook erg lekker met rabarber, maar dat is niet iets wat je vaak in huis hebt. Als je met ander rood fruit combineert, raad ik je frambozen in ieder geval af. Die worden een beetje slijmerig. Ik ben benieuwd hoe je ze gaat maken!
Ik hou van crumble! Maar ik heb vaak de neiging om telkens dezelfde fruitsoorten te gebruiken, appels en peren bijvoorbeeld. Deze versie met bramen ga ik zeker eens uitproberen 🙂
Ahh, dat is zo herkenbaar! Vasthouden aan een succesvol en vertrouwd recept. Ik heb een combi met peren dan weer nog nooit geprobeerd. Goed idee! 😉
Wat een heeeeeerlijk recept! Ik heb er nog blauwe bessen aan toegevoegd!
Ik heb verschillende porties in de diepvries gedaan! (zonder appel en kruimels natuurlijk)
Kunnen we in de winter nog af en toe genieten van het rode fruit! Bedankt!
Oja en de suiker vervangen door honing!
Smaakte heerlijk!
Ah dat is leuk om te horen Jettie! En een goed idee voor de variatie, ga ik ook eens proberen 🙂