Ga naar de inhoud
Basisrecept: macarons
Basisrecepten 11 mei 2018

Basisrecept: macarons

Basisrecept: macarons

Het beste basisrecept voor de lekkerste en mooiste macarons vind je hier. Ik heb er d expert uit bloggersland voor ingeschakeld.

Macarons, ik ben er GEK op. Een delicaat Frans koekje bestaande uit twee meringue-achtige schelpen (met amandelmeel) en een giga lekkere vulling naar keuze. Ik proefde ze voor het eerst in Parijs, waar ik ze uiteraard bij Ladureé scoorde. Daarna haalde ik ze regelmatig bij de macaronkoning van Amsterdam, Poptasi, maar hij is er helaas mee gestopt. En dan? Ja, dan moet je toch echt weer zelf de keuken in. Maar de macaron en ik hebben nogal een haat-liefde relatie in de keuken, dus schakelde ik iemand in die een kei is in het maken van de prachtigste macarons.

Meet Suikerjunkie, macaronkoningin in bloggersland. Zij tovert niet alleen met gemak de mooiste macarons tevoorschijn, ze maakt er ook de meest waanzinnige foto’s van. Check haar Instagram-pagina of blog daarom ook zeker eens. Vandaag deelt ze haar basisrecept voor macarons met jullie hier op Zoetrecepten. Ze maakte er zelfs een handig filmpje van, die check je onder onderstaande foto’s.

Basisrecept macarons

Basisrecept macarons

Basisrecept: macarons

recept
Basisrecept: macarons

Het beste basisrecept voor de lekkerste en mooiste macarons vind je hier. Ik heb er d expert uit bloggersland voor…

60 minuten + baktijd
12

Ingrediënten

 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram poedersuiker
 • 38 ml water
 • 100 gram kristalsuiker
 • 2x 40 gram eiwit (ongeveer 4 eieren)
 • Paar druppelskleurstof (Americolors/Wilton)

VULLING:

Bereiding

 1. Vermaal het amandelmeel en de poedersuiker even in de blender of keukenmachine.Het is belangrijk dat dit mengsel zo fijn mogelijk is, hoe fijner hoe egaler de schelpen.Zeef het vervolgens nog twee keer en zet dit mengsel apart.
 2. Gebruik een steelpannetje en breng hierin het water met de suiker aan de kook. BELANGRIJK: je mag dit mengsel absoluut niet aanraken of roeren. Zet een keukenthermometer op 119 graden zodat je er op tijd bij bent als hij de 121 graden aantikt.
 3. Wanneer de suiker aan het opwarmen is kun je de 40 gram eiwit opkloppen tot een luchtig schuim. Zorg hierbij dat je niet te lang door klopt, wanneer het schuim blijft zitten als je de kom op z’n kop houdt is hij klaar! Je kunt eventueel een paar scheppen poedersuiker toevoegen een mee mixen zodat het eiwit stevig blijft en niet inzakt.
 4. Als de suiker 121 graden is haal je deze van het vuur. Zet de keukenmachine aan op een lage stand en giet de siroop met een dunne consistente straal bij het eiwitschuim. Als al het suikerwater is toegevoegd zet je de mixer op een hoge stand. Klop de meringue nog ongeveer 10 minuten, tot het grotendeels afgekoeld is.Dit is ook het moment om de eventuele kleurstof toe te voegen, zorg dat de kom nog warm aanvoelt. Zorg dat je kleurstof van het merk Americolor of Wilton hebt, deze zijn in gelvorm waardoor de consistentie van je mengsel niet veel verandert.
 5. Meng het poedersuiker/amandelmengsel van stap 1 met de andere 40 gram eiwit tot een soort pasta.
 6. Nu kom het belangrijkste en moeilijkste gedeelte! Je hebt hierbij een spatel nodig om de meringue in delen door het pastabeslag te vouwen. Vouw als eerste 1/3 van de meringue door het pastabeslag en daarna pas de rest. Het is belangrijk dat je de meringue niet mengt maar echt door het beslag vouwt. Hierbij draai je met de spatel om de randen van het beslag en vouw je het als ware naar binnen.
 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 155 graden.
 8. Gebruik een stevige spuitzak met ronde spuitmond en spuit het beslag op de bakplaat. Beweeg de spuitmond niet wanneer je ze erop spuit, wanneer volling de juiste grootte bereikt heeft verminder je de druk op de spuitzak en draai je hem van het beslag af. Tik als laatste met de bakplaat een aantal keer op het aanrecht. Hierdoor zullen de mogelijke luchtbelletjes in je macarons verdwijnen.
 9. Bak de schelpen 14 – 18 minuten. Wanneer ze klaar zijn haal je ze van de bakplaat en laat je ze op een koele en vochtige ondergrond afkoelen. Zo laten ze makkelijker los!
 10. Laat de schelpen afkoelen en maak ondertussen een vulling naar keuze. Vul een spuitzak met een ronde spuitmond met de vulling en spuit dit op de helft van de schelpen. Leg de andere schelpen er bovenop en druk deze zachtjes aan.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Basisrecept: macarons" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *