Dit is één van mijn favoriete recepten die ik gebruik voor mijn epic bakingprojecten. Een basisrecept voor witte cake.
En met epic baking doel ik natuurlijk op de laagjestaarten, met crazy veel botercrème, ganache en toppings. Het is een vrij simpel recept voor witte cake, die lekker smeuïg is en licht van smaak. Het doet haast een beetje denken aan een lekkere botercake, maar dan net even wat luchtiger. Ben ik gek op, trouwens.
BASISRECEPT WITTE CAKE VOOR LAAGJESTAARTEN
De basis van het recept komt uit het boek Taarten in stijl, maar ik heb het recept aangepast door er minder suiker in te gebruiken en het recept te versimpelen. Ik hou nu eenmaal niet van recepten met teveel ingrediënten en vaak kan het ook net even makkelijker. Je kunt zelf ook gemakkelijk smaakjes toevoegen aan het beslag, maar frisse en lichte smaken passen er het beste bij.
Laagjestaarten recepten
Ik heb natuurlijk al de nodige laagjestaarten voor jullie gemaakt over de jaren heen. Hier een paar voorbeelden:
Dit is één van mijn favoriete recepten die ik gebruik voor mijn epic bakingprojecten. Een basisrecept voor witte cake.
Tijd
30 minuten
Porties
25
Niveau
1 ster
Ingrediënten
500 gram bloem
80 gram maizena
450 gram witte basterdsuiker
2 el bakpoeder
1/2 theelepel zout
350 gram boter
10 eieren
2 tl vanille extract
500 ml yoghurt
Bakvormen 20∅
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het gewenste aantal bakvormen met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.*
Zeef bloem, maïzena, bakpoeder en zout en meng door elkaar. Voeg de suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat.
Scheid acht eieren en voeg de eiwitten stuk voor stuk toe aan het beslag, waar je na elk eiwit blijft mixen. Voeg dan ook twee hele eieren en vanille extract toe.
Voeg de yoghurt in delen toe aan het beslag. Voeg eerste 1/3e deel toe en mix 2 minuten, herhaal dit voor elk 1/3e deel tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel dan over de bakvormen en bak af in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Test met een caketester of de cake gaar is, zet ze anders nog even terug. De cake moet terugveren als je er op drukt. Laat even afkoelen in de vormen en haal ze er vervolgens uit om af te koelen op een rooster.
*Ik gebruik meestal drie bakvormen. De cakes kun je eventueel nog doorsnijden, maar je kunt het deeg ook over meer/minder bakvormen verdelen. Als je bijvoorbeeld maar twee bakvormen gebruikt dan zal het beslag minder rijzen.
BEWAREN
Je houdt de cakes het lekkerst vers door ze lauwwarm in vershoudfolie te verpakken en in een luchtdichte bak te leggen. Moniek Rump van Taarten in Stijl adviseert zelfs om de cakes zo een nacht te laten rusten in de koelkast. Je kunt de cakes ook prima een paar maanden invriezen.
Bakmodus
Basisrecept: witte cake
30 minuten
25
Ingrediënten
500 gram bloem
80 gram maizena
450 gram witte basterdsuiker
2 el bakpoeder
1/2 theelepel zout
350 gram boter
10 eieren
2 tl vanille extract
500 ml yoghurt
Bakvormen 20∅
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het gewenste aantal bakvormen met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.*
Zeef bloem, maïzena, bakpoeder en zout en meng door elkaar. Voeg de suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat.
Scheid acht eieren en voeg de eiwitten stuk voor stuk toe aan het beslag, waar je na elk eiwit blijft mixen. Voeg dan ook twee hele eieren en vanille extract toe.
Voeg de yoghurt in delen toe aan het beslag. Voeg eerste 1/3e deel toe en mix 2 minuten, herhaal dit voor elk 1/3e deel tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel dan over de bakvormen en bak af in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Test met een caketester of de cake gaar is, zet ze anders nog even terug. De cake moet terugveren als je er op drukt. Laat even afkoelen in de vormen en haal ze er vervolgens uit om af te koelen op een rooster.
*Ik gebruik meestal drie bakvormen. De cakes kun je eventueel nog doorsnijden, maar je kunt het deeg ook over meer/minder bakvormen verdelen. Als je bijvoorbeeld maar twee bakvormen gebruikt dan zal het beslag minder rijzen.
BEWAREN
Je houdt de cakes het lekkerst vers door ze lauwwarm in vershoudfolie te verpakken en in een luchtdichte bak te leggen. Moniek Rump van Taarten in Stijl adviseert zelfs om de cakes zo een nacht te laten rusten in de koelkast. Je kunt de cakes ook prima een paar maanden invriezen.
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
14 reacties
Hallo, Mariëtte,
Als je drie vormen gebruikt, bak je ze dan na elkaar (past niet in tegelijk in mijn oven)?
Hoe bewaar je tijdens het bakken de overige gevulde vormen?
Tot nu toe bakte ik feesttaarten met biscuit en maakte ik het beslag per taartlaag.
Gisteren herontdekte ik je site en was ik enthousiast over de gezondere recepten. Omdat ik daarvoor nog niet alle ingrediënten heb, keek ik ook nog even op de site van Laura. Toen ontdekte ik de Epic feesttaart uit 2015! Toen ze schreef dat ze deze taart o.a. samen met een Mariëtte had gemaakt, was ik nieuwsgierig of jij dat was en kwam ik via de mini cupcakes weer bij jou uit. 😄
Sorry voor de late reactie! Beter laat dan nooit. Maar wat leuk om te lezen hoe jij tussen onze websites heen en weer hebt geklikt. Ik dek het beslag tussendoor af, maar laat het wel gewoon op het aanrecht staan. Even in de koeling kan ook. Bij mij pasten er altijd twee tegelijk in de oven .
hallo, het lukt mij helaas niet om met succes deze taart te maken. terwijl hij wel heerlijk smaakt stort hij altijd in. Ik volg het recept nauwkeurig. Wat voor yoghurt gebruik je? misschien dat daar het probleem zit?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het gewenste aantal bakvormen met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.*
Zeef bloem, maïzena, bakpoeder en zout en meng door elkaar. Voeg de suiker en de boter eraan toe en mix op lage snelheid tot er een korrelig deeg ontstaat.
Scheid acht eieren en voeg de eiwitten stuk voor stuk toe aan het beslag, waar je na elk eiwit blijft mixen. Voeg dan ook twee hele eieren en vanille extract toe.
Voeg de yoghurt in delen toe aan het beslag. Voeg eerste 1/3e deel toe en mix 2 minuten, herhaal dit voor elk 1/3e deel tot het beslag lekker luchtig is. Verdeel dan over de bakvormen en bak af in ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Test met een caketester of de cake gaar is, zet ze anders nog even terug. De cake moet terugveren als je er op drukt. Laat even afkoelen in de vormen en haal ze er vervolgens uit om af te koelen op een rooster.
*Ik gebruik meestal drie bakvormen. De cakes kun je eventueel nog doorsnijden, maar je kunt het deeg ook over meer/minder bakvormen verdelen. Als je bijvoorbeeld maar twee bakvormen gebruikt dan zal het beslag minder rijzen.
BEWAREN
Je houdt de cakes het lekkerst vers door ze lauwwarm in vershoudfolie te verpakken en in een luchtdichte bak te leggen. Moniek Rump van Taarten in Stijl adviseert zelfs om de cakes zo een nacht te laten rusten in de koelkast. Je kunt de cakes ook prima een paar maanden invriezen.
Hallo, Mariëtte,
Als je drie vormen gebruikt, bak je ze dan na elkaar (past niet in tegelijk in mijn oven)?
Hoe bewaar je tijdens het bakken de overige gevulde vormen?
Tot nu toe bakte ik feesttaarten met biscuit en maakte ik het beslag per taartlaag.
Gisteren herontdekte ik je site en was ik enthousiast over de gezondere recepten. Omdat ik daarvoor nog niet alle ingrediënten heb, keek ik ook nog even op de site van Laura. Toen ontdekte ik de Epic feesttaart uit 2015! Toen ze schreef dat ze deze taart o.a. samen met een Mariëtte had gemaakt, was ik nieuwsgierig of jij dat was en kwam ik via de mini cupcakes weer bij jou uit. 😄
Sorry voor de late reactie! Beter laat dan nooit. Maar wat leuk om te lezen hoe jij tussen onze websites heen en weer hebt geklikt. Ik dek het beslag tussendoor af, maar laat het wel gewoon op het aanrecht staan. Even in de koeling kan ook. Bij mij pasten er altijd twee tegelijk in de oven .
Kan ik dit ook in een bakplaat bakken?
In plaats van een ronde bakvorm?
Dat kan zeker, maar het zal wel zoeken zijn naar de afmeting en de baktijd. Dat durf ik zonder te testen niet te zeggen.
wat voor yoghurt gebruik je hiervoor??
Ik gebruik graag halfvolle of volle yoghurt.
hallo, het lukt mij helaas niet om met succes deze taart te maken. terwijl hij wel heerlijk smaakt stort hij altijd in. Ik volg het recept nauwkeurig. Wat voor yoghurt gebruik je? misschien dat daar het probleem zit?
Wat bedoel je met instorten? Inzakken na het bakken?
Kan ik dit recept ook gebruiken voor een regenboogcake?
Dat kan zeker! Kijk maar eens hier:
http://www.zoetrecepten.nl/recepten/regenboog-paastaart/
Kan ik bij dit recept ook cacao toevoegen om chocolade cake te krijgen? Bedankt!
Dat zou ik niet doen! Mijn favoriete chocoladecake recept is de basis voor deze taart: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/de-ultieme-snoepwinkeltaart/
Bakse! Liefs Mariette
Heb ik de overige eidooiers niet nodig ?
Klopt..