Ga naar de inhoud
Pruimencake
Cake 22 juli 2023

Pruimencake

Pruimencake

Een makkelijk recept voor een snelle pruimencake. Ik vond de pruimen onwaarschijnlijk lekker smaken in deze cake, echt een aanrader!

Pruimencake maken

Het is volle bak pruimenseizoen, dus tijd om een lekkere cake met pruimen te bakken. En dat is echt heel erg simpel, want je doet niks meer dan het maken van een cakebeslag waar je vervolgens wat stukken pruimen over verdeeld. Ik topte de cake ook nog af met wat geschaafde amandelen, dat staat zo lekker charmant.

Je kunt ervoor kiezen om deze cake in een klassieke cakevorm te maken. Ik had zin om een plaatcake te bakken, dus dat deed ik dan ook. Het voordeel daarvan is dat je extra veel pruimen op je cake kwijt kunt en die pruimen zijn wel echt wat deze cake zo ontzettend lekker en bijzonder laten smaken. Achteraf had ik de pruimen nog best iets grover willen snijden, hoe meer pruim hoe beter.

Pruimenseizoen

De pruim is een steenvrucht, net zoals nectarines, perziken en abrikozen. Ze zijn een groot deel van het jaar in de supermarkt te vinden, maar dat geldt niet voor de Nederlandse pruim en die is natuurlijk het lekkerst.

Het pruimenseizoen loopt in Nederland van juli t/m oktober, waarbij het hoogtepunt toch wel in augustus ligt. Elke maand is het weer een ander soort pruim die op dat moment rijp is, dus ook binnen het seizoen kun je lekker variëren in smaak en kleur! 

Cake met pruimen

Welke pruimen heb ik nodig?

In principe kun je alle soorten pruimen gebruiken om een zalige pruimencake bakken. De pruimen die ik gebruikte gaven door de rood-paarse kleur een mooi contrasterend effect, maar misschien zit jij daar totaal niet op te wachten. Nou, dan kun je dus lekker gele pruimen gebruiken, smaakt allemaal goed.

Ik gebruikte dus rood-paarse pruimen, zie onderstaande foto. Ik heb niet de luxe van een pruimenboom in de achtertuin, dus ik kocht ze gewoon in de supermarkt. Daar stond op het bordje dat het Pluot pruimen zijn (een kruising tussen een Japanse pruim en een abrikoos), maar ik twijfel of dat klopt. Erg lekker waren ze wel.

Zoals te zien is was het de hoogste tijd dat ze eens opgegeten gingen worden. Omdat ze zo rijp waren kregen de pruimen een extra zoete, zwoele smaak na het bakken in de oven. Heer-lijk. Maar als je pruimen minder rijp zijn, dan zullen ze door het met de cake meebakken ook een meer zoete en intense smaak krijgen in de oven. Ideaal dus!

Cake bakken met pruimen

Snelle pruimencake recept

Ik heb dit recept ontwikkeld zodat je een snelle pruimencake kunt maken. Ik stelde me zo voor dat je net een uur in de tuin pruimen hebt lopen rapen en daarom niet al te lang meer in de keuken wil staan. Dan zit je dus goed met deze vooral lekkere, maar ook snelle cake!

Toch heb ik een tip voor iedereen die wel wat extra tijd overheeft om deze cake een speciaal randje te geven. Maak een kruimeldeeg en top de cake hiermee af! Om je een idee te geven, ik deed dat al eens eerder bij mijn recept voor rabarber-aardbeientaart. De crumble topping smaakt ongelofelijk lekker op een cake, zelfs de allerlekkerste cake wordt hier nog lekkerder van.

Voor onderstaand recept is het voldoende als je mijn recept voor kruimeldeeg 1x maakt. Strooi dit dan in plaats van de geschaafde amandelen over de cake en schuif dan in de oven.

Snelle pruimencake maken

PRUIMEN RECEPTEN! Na het maken van deze pruimencake nog steeds heel veel pruimen over die je wel in een recept wil verwerken? Maak dan eens zelf pruimenjam!

Pruimencake

recept
Pruimencake

Joehoe het pruimenseizoen is begonnen! Tijd om een lekkere en snelle pruimencake te bakken. Met dit recept voor pruimencake ga je iedereen heel blij mee maken.

35 minuten bereiding + 40 minuten baktijd
12

Ingrediënten

Pruimencake

  • 100 gram roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • Flinke snuf zout
  • Pruimen*
  • Geschaafde amandelen (optioneel)

*Ik gebruikte 4-5 pruimen, maar dat hangt helemaal van de grootte van de pruimen af en van hoeveel pruimen je in je cake terug wil laten komen.

Bereiding

  1. Verwarm de oven alvast voor op 160 graden en bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
  2. Neem een beslagkom en mix de boter en de basterdsuiker tot een romig geheel. Klop daarna op een lage stand één voor één de eieren door het mengsel, tot ze zijn opgenomen.
  3. Spatel het zelfrijzend bakmeel en zout door het beslag. Wanneer het gemengd is, giet je het beslag in de vorm; verdeel gelijkmatig.
  4. Maak de pruimen schoon en snijd in dikke plakken of kwartjes. Druk ze licht in het beslag en verdeel over de gehele bovenkant van de cake. Bestrooi met geschaafde amandelen of eventueel met de crumble (lees mijn tips bij de kop ‘snelle pruimencake’ boven het recept).
  5. Bak de pruimencake in 40 minuten gaar in de oven, tot de cake lichtbruin kleurt en een caketester er schoon uitkomt. Is de cake nog niet gaar? Dan zet je deze nog 5 minuten in de oven en daarna test je het opnieuw.
  6. De pruimencake smaakt ook heel erg goed met een schepje frisse crème fraiche of als toetje met een bolletje ijs!

Pruimencake bewaren

Bewaar de cake goed verpakt in vershoud- of aluminiumfolie buiten de koeling. Op deze manier kun je de pruimencake 4 dagen bewaren. Je kunt de cake ook luchtdicht verpakt invriezen, dan blijft het tot 3 maanden goed.

Pruimencake tips

  • Je kunt bovenstaand recept ook in een klassieke cakevorm maken. Verdubbel het recept, gebruik een cakeblik van 25 cm lengte en bak de cake in 60 minuten gaar (altijd even testen met een caketester).
  • Grote plaatcake bakken? Als je bovenstaand recept verdubbeld, kun je ervoor kiezen om een pruimencake op je gehele ovenbakplaat te bakken. Die zijn meestal zo’n 45 cm bij 35 cm groot en dat past perfect. Met zo’n grote plaatcake heb je direct voldoende voor een verjaardag of heel weeshuis. 😉

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Pruimencake" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 8

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

1 bericht over “Pruimencake

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *