Een makkelijk recept voor de ultieme guilty pleasure van elke zoete bakliefhebber: salted caramel, ofwel gezouten karamelsaus.
Eigenlijk kan ik maar weinig zoete baksels bedenken waar het niet goed bij smaakt. Doe een beetje salted caramel op een plak cake, op een pannenkoek, in een macaron, in de topping van een cupcake, tussen twee knapperige koekjes of dip er gewoon een stukje chocolade in. Alles smaakt heavenly met salted caramel! Daarom moet je gewoon zo’n potje salted caramel in de koelkast hebben staan. Moet.
Dit basisrecept voor salted caramel is ideaal, omdat je er maar vijf ingrediënten voor nodig hebt. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het maken van salted caramel, is dat je het vuur van je pannetje niet te hoog zet. Ook al ziet de suiker en nog onschuldig bruin uit, een licht verbrande salted caramel is onverbiddelijk. Niet lekker en niet meer te redden. Word je karamel maar niet bruin? Dan kun je het vuur voorzichtig wat hoger zetten, maar blijf erbij.
Wat je kunt maken met salted caramel? Wat dacht je van:
– Mini cheesecakes met een chocolate chip cookie bodem
– Karamel cheesecake
Je kunt deze salted caramel ook op lactosevrije wijze maken: gebruik dan plantaardige margarine en lactosevrije slagroom.
Vraagje: welk zout gebruik je voor de caramel? Ik maakte het vandaag met grof zeezout maar nu zit ik met caramel met stukjes zout erin… Ik denk niet dat dit de bedoeling is?
Hi Inge, dat is inderdaad eigenlijk niet de bedoeling. Anderzijds zie ik in andere recepten ook vaak voorbij komen dat ze ergens een scheutje karamelsaus overheen gieten en daar vervolgens een paar zoutvlokjes overheen strooien! Net waar je van houdt.
Ik ben zelf iets meer van het subtiele en gebruik ‘gewoon’ keukenzout.
Fleur de Sel. Sowieso.
Google Bretonese gezouten karamel.
ohh.. lekkurrr
vraagje, zou je deze caramel ook op een taart kunnen doen voordat hij in de oven gaat??
Dat zou ik niet doen, omdat de karamel dan te ver zal gaan door karameliseren. Ik ben nu wel heel benieuwd wat je van plan bent.. 😉 je kunt het beter na het baken erover heen gieten. Ook heeeeel lekker.
okeee bedankt
Misschien een domme vraag maar hoe smelt je het suiker dan eigenlijk? met of zonder water? staat er niet bij.
Miryam, dat kan zowel met als zonder suiker. Door de suiker in de pan te verhitten zet je het karameliseringsproces in werking. De suiker versmelt uit zichzelf tot een bruine vloeibare karamel. Dit is echter foutgevoelig, daarom heb ik het recept aangepast met een toevoeging van wat water. Het staat in het recept beschreven hoe je dit moet doen.
Bedankt 🙂 Ik ga het morgen meteen proberen
Hoi Mariette,
Het gaat bij mij nog wel eens mis met karamel. Ik snap dan niet wat er mis gaat. Ik laat de suiker + water karamelliseren tot de juiste kleur. Dan giet ik er slagroom/boter bij, zet hem weer even op het vuur en roer hem door. Maar toch krijg ik ‘brokken/stukjes’. Ik snap niet goed wat er gebeurd. Alsof er delen suiker weer gaan kristalliseren. Heb jij een idee? Ik heb in andere recepten wel eens gelezen dat je de slagroom het beste kunt verwarmen (zodat de karamel niet zo erg ‘schrikt’), dat heb ik dan ook al gedaan/geprobeerd.
Groetjes Petra
Hi Petra, begrijpelijk! Het is heel belangrijk dat je de suiker voordat je het volledig verwarmt goed op laat lossen in het water (op een zo laag mogelijk vuur). Daarom kun je het beste hele fijne kristalsuiker gebruiken, die lost sneller op. Als dit niet voldoende is gebeurd, heb je grote kans dat de suiker inderdaad weer gaat kristalliseren. Let ook goed op dat je eerst de boter toevoegt en dit er goed doorheen roert totdat het is opgelost en tot slot pas de slagroom. Succes!!
Super recept, en zooo simpel!
Heb de saus gebruikt in een maltesers, caramel, cookie ijstaart, mmmm!
Bodem van jodenkoeken met gesmolten boter en daarop laagjes (vanille) ijs met daar tussen maltesers (of wat je lekker vindt) met deze saus en bovenop natuurlijk een extra dikke laag. Toppertje!!!
Wow, dat klinkt als een top combinatie zeg! Superlekker!
hoi! ik heb deze saus net gemaakt en is heel goed gelukt, dus bedankt voor het recept! Ik vroeg mij alleen af hoelang deze te bewaren is in een afgesloten pot.
alvast bedankt!
Ongeveer 5 – 7 dagen. Geniet ervan en fijne dagen!
top recept!
een lekker alternatief vind ik door het zout te verminderen, en dat als grof zeezout erbij te serveren. dan proef je de verschillen nog beter in je mond!
Hoe kun je de caramel net iets vaster krijgen zodat hij net niet meer vloeit?
fijne kerstdagen, met veel lekker zoets van deze website!
Hi Hein, dan zou je wat minder slagroom kunnen gebruiken of een paar klontjes boter aan het einde toe kunnen voegen om de saus te ‘monteren’ (binden). Dulce de leche is ook een goed en steviger alternatief voor een dikkere karamel: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecept-dulce-de-leche/
Vraagje, gebruikte je de slagroom vloeibaar of
geklopt bij dit recept?
Gr. Wil
Vloeibaar Wil!:)
Hartelijk dank
Mariette ik ga het proberen.
Gezellige jaarwisseling🎆
Gr. Wil
Dankjewel Wil, geniet ervan! En alvast een gelukkig en zoet 2016!
Hoi Mariette,
Heb net geprobeerd om de caramel te maken, omdat ik graag de caramel cheesecake wil maken. Maar nu wil het suikerwater niet bruin worden… Kan het zijn dat ik het vuur dan te laag heb gehouden? Of duurt het gewoon heel lang voordat het kleur krijgt? Het stond nu al zeker 40 min op het vuur. Heb evengoed de boter en daarna de slagroom toegevoegd, maar het lijkt totaal niet op caramel. Ik hoop dat je me kunt helpen.
Groetjes, Esther
Hi Esther, wat vervelend! Ik heb toevallig een video van dit recept opgenomen, om het proces op die manier te laten zien. Maar het duurt nog even voordat die online komt. Tot die tijd: waarschijnlijk stond het vuur inderdaad dan te laag. De truc is om de suiker in de pan te doen, beetje schudden tot de hele bodem bedekt is, daarna het water erop te gieten (ook voorzichtig schudden tot alle suiker bedekt is met water) en vervolgens de pan op het vuur te zetten en niet meer aan te raken. De suiker zal gaan koken, flink gaan brutselen en na ongeveer 10 minuutjes gaan kleuren. Als de suiker tijdens het karameliseren een goede bruine kleur heeft bereikt voeg je de boter toe. Als de suiker nog niet bruin is geworden, is ze nog niet gekarameliseerd en zal je ook geen ‘smaak’ aan je karamel krijgen. Succes!!
Hi Mariette, Echt een super recept. We hebben gesmuld.
Superfijn Guusje!
Eindelijk is me de caramel gelukt. Door de handige video waar de tijd bij staat en vermeld wordt dat ik op een laag vuur moet carameliseren. Al die andere keren wilde ik dus veel te snel zijn. Dank je wel, super lekker!😊
Top, daar doe ik het voor. Mocht je nog ergens anders graag een video van zien, let me know!
Woehoe, deze is goddelijk! Heb jij het al eens ingevroren? Zoja, goed bevallen?
Yay, thanks! En dat is een goeie, nog nooit gedaan. Ik heb nog een restje staan van vorig weekend, dus die ga ik NU invriezen. I’ll let you know! 🙂
Mijn restjes van vandaag ga ik ook invriezen. Keep in touch 😉
Dit recept is zo onwaarschijnlijk lekker en zeer makkelijk te maken (mede dankzij je filmpje). Ik ben niet zo van de ‘reacties’, maar nu moest ik je toch even bedanken voor dit heerlijke recept. Ik dipte er een koekje in en wist niet wat me overkwam haha! Ik heb de karamel gebruikt voor oa de karamel cheesecake en ook die is goddelijk van smaak en ziet er goed uit. Dank je wel! Ik ga zeker nog meer recepten uitproberen.
Fijne dag!
Blij dat je toch de moeite hebt genomen, want dit is zo tof om te horen! Thanks!
Oh wat een super recept. Hij smaakt zóóó heéérrrlijk. Kan er niet van af blijven. Had alleen geen slagroom thuis maar wel gecondenseerd melk dus daar een paar lepels van gebruikt. En omdat ik in je eerdere reacties al las dat dit vrij vloeibaar is heb ik het water er uit gelaten en hij is super gelukt. Alleen koelt hij vrij snel af en dan is ie net fudge 😜 ook lekker! Maar warm over ijs of taart Yummie!!! Thanks 😘
Whohooo, goed om te horen! Gecondenseerde melk is ook net wat dikker (en vooral zoeter haha) dan slagroom, vandaar dat ie wat fudgie zal zijn geworden. Opwarmen werkt inderdaad altijd goed om hem weer vloeibaar te maken!
Yes voor t eerst is het mij gelukt om karamel te maken dankzij jouw recept en youtube filmpje! Echt super lekker!!! Nu nog tot morgen zien te bewaren als ik de appelkruimelcheesecake ga maken 🙂
Ah, dit maakt me blij! Thanks voor je lieve reactie!
Hoi.
Heb je een idee hoe ik ook karmel kan maken zonder room of melk. Ik heb nl een lactose allergie en word letterlijk ziek als ik maar iets van melk binnenkrijg. Kan ik bijv de room vervangen door iets anders?
Hi Amanda, je kunt de karamel ook maken met lactosevrije slagroom! Dat heb ik al eens eerder geprobeerd. Waarschijnlijk werkt kokosmelk ook, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.
Hoi mariette,
Na dat de eerst wat te donker is geworden en verbrand smaakt. Is het bij de tweede denk ik wel gelukt. Alleen nu heb ik onder in mijn potje een laagje helder caramel. Weet jij misschien hoe ik dat kan voorkomen? Waar heb ik te weinig geroerd of ben ik toch te snel met de boter geweest, ik wilde niet nog eens verbrande caramel.
Of zou het door de soja slagroom komen en de plantaardige boter? ( ik bak ook lactose vrij)
Hi Esther, wat rot om te horen! Als de karamel te donker is en verbrand smaakt, dan heb je te lang gewacht met het toevoegen van de boter (en slagroom). Het zou geen probleem moeten zijn dat je hem lactosevrij hebt gemaakt, dat heb ik ook al een aantal keer zo gedaan!
Hoi Mariette,
Hoe lang kun je de caramelsaus goed afgedekt bewaren in de koelkast?
Zeker twee weken!
Gisteren caramel gemaakt maar mislukt.
Nu opnieuw met dit recept en GELUKT!!!!!
YESSS! 😀
Tip : als he de slagroom verwarmt is het temperatuurverschil tussen de suiker en de room minder groot waardoor het niet zo extreem gaat spetteren. Beter voor de handen!
Goeie tip!
Ziet er weer heerlijk uit en ga hem zeker een keer proberen.
Ik ben benieuwd wat je er van vindt!
Ziet er heerlijk uit!!Mag ik vragen welke roomboter je gebruikt gezouten of ongezouten? En voor de caramelcheescake gebruik je geen zout?
Ongezouten! En de karamel cheesecake is inderdaad zonder zout, scherp 🙂
Dit recept is inmiddels mijn nummer 1 guilty pleasure. Ik heb het al zovaak gemaakt, vandaag ook, voor op de pannenkoeken. Ik heb denk ik al 20 mensen verwezen naar je site voor het recept haha!
Ook zo goed en duidelijk uitgelegd.
YES haha, hier word ik vrolijk van! Superfijn dat je er zoveel aan hebt!
Zit echt bijna te kwijlen achter m’n laptopje! Ga hem deze week maken om dit weekend te gebruiken op choco cupcakes met amarettini’s er in.
Ooooooh en nu heb je mij kwijlend achter mijn laptopje!
Even een praktisch vraagje;
Als de karamel aangebrand/verbrand is ….
Hoe krijg je dan de pan het makkelijkste schoon. Door een ziekte heb ik niet zoveel kracht in mijn handen dus zijn tips hiervoor heel belangrijk. Een pan voor mij niet schoon te krijgen houdt voor mij in …pan weggooien. Is al eens gebeurt en probeer dat dan liever te voorkomen. Anders is kant een klare karamel voor mij toch wat goedkoper.
Hi Joke, ik hoop dat natuurlijk te voorkomen met mijn recept! Mocht het toch gebeuren dan zet ik de pan altijd een tijdje in de week, daarna gaat het vrij gemakkelijk los.
Hoi Mariette,
Dit klinkt heerlijk! Ik vroeg me alleen af; hoe kun je de caramel weer een klein beetje verwarmen zodat het iets meer vloeibaar wordt? Ik wil dit graag vrijdag maken en zaterdag over een taart gieten, maar hoe 😉 Magnetron? Of in een pannetje? Of brandt het dan aan?
Hi Elke, de magnetron werkt perfect (hoeft maar kort), maar au bain-marie kan ook!
Dankje! Au bain Marie niet aan gedacht 🙈
Dank voor dit heerlijke recept! Ik heb er twee maanden over gedaan om m op te maken (blijft gewoon goed!) en gisteren t laatste beetje gebruikt voor over n sticky toffee cake. Supergoeie combi!!
Yes, wat tof om te horen! Heb je het gewoon in de koelkast bewaard of ingevroren? Sticky toffee cake klinkt te lekker..
Bedankt voor dit heerlijke recept! Heb ‘m al tientallen keren gemaakt voor onszelf, maar ook voor anderen. Krijg er veel complimenten over, dus bij deze geef ik alle complimenten aan jou door! 🙂
Superlief dankjewel! En lekker genieten van al die complimenten, jij maakt ‘m toch maar mooie elke keer!
Vraagje, wat kan ik doen om te voorkomen dat de caramel pasta wordt?
Hoor het graag.
Wil het begruiken voor stroopwafelvulling, maar merk dat als het afkoelt het in de meeste gevallen een soort pasta wordt.
Alavst bedankt.
Hi Koen, deze karamelsaus wordt bij mij nooit een pasta. Je kunt ‘m voor gebruik altijd nog even in de magnetron zetten of au bain-marie verwarmen. Ook kun je meer slagroom toevoegen op het einde, dan wordt de saus meer vloeibaar. Ik hoor graag van je of het gelukt is!
Heb er een heerlijke chocolade schuim, chocolade salt caramel taart van gemaakt
Die was echt super lekker, de bruid en bruidegom waren er ook heel enthousiast over😁