Ga naar de inhoud
De enige echte tompoes
High tea 23 februari 2018

De enige echte tompoes

De enige echte tompoes

Hoe schrijf jij het, tompoes of tompouce? Officieel is het natuurlijk dat laatste, maar ik schrijf dat zelf nooit zo. Ook niet als ik mijn recept voor de allerlekkerste, enige echte tompoes met jullie deel!

Het maken van dit deze lekkere tompoesjes was onderdeel van een very epic bakproject dat binnenkort online komt. Het had iets met de verjaardag van mijn oudste nichtje te maken en dan weet je al hoe laat het is. Anyways, in de bakwereld is niets belangrijker dan beginnen bij de basis. Daarom ga ik jullie nu eerst uitleggen hoe je zo’n klassieke tompoes maakt.

Ik maak het bladerdeeg niet zelf, maar gebruik dit kant en klaar uit de winkel, van de versafdeling. Daarnaast kies ik voor een Zwitserse room, dat is een combinatie van slagroom en banketbakkersroom. Enkel slagroom vind ik saai en een tompoes vol met banketbakkersroom ligt als een baksteen op je maag. Ideale middenweg! Voor de glazuurtopping gebruik ik simpelweg water, poedersuiker en kleurstof (bietenpoeder kan ook!), maar eigenlijk wilden we nog een beetje oranjebloesemwater gebruiken voor een extra smaakje. Helaas was het op en werd het enkel vanille extract.

De enige echte tompoes

De enige echte tompoes

recept
De enige echte tompoes

Hoe schrijf jij het, tompoes of tompouce? Officieel is het natuurlijk dat laatste, maar ik schrijf dat zelf nooit zo.…

90 minuten + baktijd
10

Ingrediënten

 • 1x recept banketbakkersroom
 • 500 ml slagroom + 2 el suiker
 • 4 gelatineblaadjes
 • 1 rol vers bladerdeeg (270 gram)
 • 200 gram poedersuiker
 • Vanille extract
 • Kleurstof

Bereiding

 1. VOORBEREIDING. Bereid de banketbakkersroom volgens het recept. In stap vijf van dit recept week je de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en los ze hierna in de warme crème op. Voeg daarna pas de boter toe en laat volledig afkoelen.
 2. Klop de slagroom stijf met 2 el suiker. Hou 1/5e deel hiervan apart. Vouw de rest met beleid door de afgekoelde banketbakkersroom heen, je wil dat zoveel mogelijk ‘lucht’ gevangen blijft. De Zwitserse room is klaar! Zet in de koelkast om verder op te stijven.
 3. BEREIDING. Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork hl veel gaatjes in het bladerdeeg. Als je er te weinig in prikt dan zal het bladerdeeg rijzen in de oven en krijg je een opgeblazen bodempje. Snijd het bladerdeeg eventueel al op grootte, er gaan 10 grote tompoezen uit en 30 mini-tompoesjes. Het snijden kan ook achteraf, maar ik doe het liever nu al.
 4. Bak in 15 – 20 minuten goudbruin, hoe snel dit gaat is afhankelijk van de grootte van je bladerdeegplakjes. Laat volledig afkoelen.
 5. Neem een kom en meng hierin het poedersuiker met een theelepel vanille extract en een eetlepel water. Roer goed door tot het een stevig, maar smeerbaar glazuur is. Als het te dun is voeg je nog wat poedersuiker toe. Voeg ook wat druppels roze kleurstof (of bietenpoeder) toe tot het glazuur de juiste kleur heeft bereikt.
 6. Leg alle afgebakken bladerdeegjes klaar met de gaatjes naar beneden (dit is bij mij niet helemaal goed gegaan, omdat er veel kleine handjes aan het helpen waren). Leg de juiste groottes bij elkaar. Besmeer de helft met het glazuur.
 7. Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een grote, gladde, ronde spuitmond. Spuit de room op de nog kale bladerdeegjes. Op de grote tompoezen spoot ik twee lagen met room en op de kleine tompoesjes spoot ik twee bolletjes van bovenaf. Net wat jij lekker vindt! Leg de dekseltjes erop.
 8. Neem een schone spuitzak (opnieuw met ronde spuitmond) en spuit bolletjes als topping op de bovenkant van de tompoezen. Top af met discodip!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "De enige echte tompoes" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *