Ga naar de inhoud
Prei tarte tatin
Bladerdeeg 15 december 2023

Prei tarte tatin

Prei tarte tatin

Het maken van een prei tarte tatin is erg makkelijk en je maakt er ook nog eens indruk mee. Samen met de citroen-ricotta met tijm is deze preitaart een gerechtje om je vingers bij af te likken. Lekker om bij een soep te serveren, of gewoon zo een stuk preitaart uit het vuistje. Lekker joh.

Preitaart met bladerdeeg

Ik hoorde het vorige week nog in lievelingspodcast Etenstijd (met Yvette van Boven en Teun van de Keuken), prei is echt een ondergewaardeerde groente. Vaak wordt het gebruikt om fijngesneden door een roerbakgerecht of hartige taart te verwerken als smaakmaker, maar nooit in de hoofdrol. Terwijl je maar heel weinig hoeft te doen om prei een stralende hoofdrol te geven in je gerecht. Deze prei tarte tatin is daar een briljant voorbeeld van. Gekarameliseerde stukjes prei, in combinatie met de boterige karamel en het knapperige bladerdeeg zijn een geweldig lekkere combinatie.

Voor dit recept heb je een koekenpan (28 cm doorsnede) nodig en een ronde ovenschaal van 28 – 30 cm doorsnede. Ik gebruik zelf deze ovenschaal, maar je kunt het natuurlijk ook in een rechthoekige vorm maken.

De lekkerste preitaart

Op de bovenkant van deze preitaart met bladerdeeg zie je wat ‘klodders’ ricotta met citroen en tijm. Het hele recept is ontzettend simpel, maar gewoonweg erg lekker. Op onderstaande foto zie je de kale tarte tatin zonder toppings, heus ook lekker, maar laat de op smaak gemaakte ricotta alsjeblieft niet achterwege. Die maakt het geheel met een fris en romig element helemaal af.

preitaart met bladerdeeg

Prei tarte tatin: tips

Voor een lekkere preitaart heb je prei nodig. Wel zes stengels in dit geval – en die heb je echt allemaal nodig. Kies goede en mooie prei uit, want het is de ster van het gerecht, en nog belangrijker: maak het heel goed schoon. Prei heeft de neiging om zand en vuil tussen de bladeren vast te houden. Normaliter snijd je de prei in de lengte doormidden en spoel je ze op deze manier af onder stromend water, maar dat kan niet als je ze daarna in mooie ringen wil snijden. Daarom verwijder ik best een aantal buitenste bladeren en spoel het alsnog grondig af onder de kraan.

Een goede karamellisatie van groenten vergt geduld, maar voegt veel diepte en zoetheid toe in de smaak. Dat geldt ook voor de prei, dus neem de tijd om de prei in gelijke ringen te snijden zodat je ze gelijkmatig in een koekenpan kan verhitten om te laten karamelliseren en bruinen in de roomboter. Uiteraard bak je ze in de oven uiteindelijk nog mee in de suikerkaramel, maar deze eerste stap in de koekenpan heeft de prei ook echt nodig.

Meer tarte tatin recepten

Tarte tatins kun je in alle soorten en maten maken. Zoet of hartig, klein en groot. Ik kan je vertellen dat er nog heel wat smaakvariaties bovenaan mijn wensenlijst staan, maar voor nu kan ik je deze recepten tippen:

Preitaart maken - prei tarte tatin

Prei tarte tatin

recept
Prei tarte tatin

De lekkerste preitaart die ik in tijden heb gegeten. En dit recept voor prei tarte tatin laat zich ook nog eens heel makkelijk maken! Met knapperig bladerdeeg, tijm, ricotta, citroen en natuurlijk: prei, de hoofdrolspeler.

40 minuten + 35 minuten bakken
8

Ingrediënten

  • 6 grote preien
  • 60 gram boter
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 350 gram ricotta
  • 1 citroen (bio)
  • 1 el verse tijmblaadjes

Bereiding

Prei tarte tatin maken

  1. Maak de preien schoon, verwijder de buitenste bladeren en spoel het zand weg. Snijd ze in stukken van ca. 2-3 cm. Zorg dat de ringen in elkaar blijven zitten.
  2. Neem een steelpan en verhit hierin de suiker, 20 gram boter en 2 el water op middelhoog vuur. De suiker zal smelten en er zal een soort suikersiroop ontstaan. Deze laat je karamelliseren (dit kan wat bubbelen en bruisen) tot er een goede karamelkleur is ontstaan. Roer niet, maar schud af en toe even met de pan voor een egale karamel. Verdeel dit mengsel z.s.m. over een ronde ovenschaal van 28 cm doorsnede.
  3. Zet een grote koekenpan (28 cm doorsnede) op het vuur en verhit hierin de rest van de boter met 2 eetlepels water. Als de boter gesmolten is zet je de stukken prei rechtop en opeengepakt in de pan, zodat ze zo blijven staan. Stoof ze enkele minuten op laag-middelhoog vuur. Je hoeft ze niet te keren.
  4. Rasp de schil van de citroen en hak de verse tijmblaadjes fijn. Meng door de ricotta en maak op smaak met wat citroensap, peper en zout.
  5. Snijd de rol bladerdeeg (grofweg) op maat voor de ovenschaal. Deze moet groot genoeg zijn om als een deken over de prei te kunnen vallen, ook aan de zijkant. Smeer in met een dun laagje van het ricotta mengsel. De rest bewaar je voor de garnering na het bakken. Zorg dat de stukken prei strak tegen elkaar aan blijven staan, leg het deeg erover en druk de rand rondom de zijkant omlaag.
  6. Maak een kleine inkeping (een kruisje) in het midden van je prei tarte tatin zodat hete lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak de tarte tatin in 30 – 35 minuten goudbruin en knapperig op 200 °C (onder- bovenwarmte).
  7. Als je de preitaart uit de oven haalt, plaats je er een bord op dat minstens zo groot is als de taart en draai het geheel voorzichtig om zodat de taart omgekeerd op het bord terecht komt. Goede ovenwanten zijn hierbij geen overbodige luxe.
  8. Als niet alle stukjes prei hebben losgelaten, haal de stukjes er dan met een keukentang uit en zet ze op het deeg met de gekaramelliseerde kant naar boven. Verdeel er bij het serveren wat citroen-tijm ricotta overheen.

Preitaart bewaren

Serveer de preitaart direct nadat je deze gebakken hebt, dan is de tarte tatin het allerlekkerst. Je kunt de taart goed voorbereiden door alle stappen te doorlopen tótdat je het bladerdeeg er overheen verdeelt. De ovenschaal met de karamel en stukken prei kun je prima een dag van tevoren maken (in de koelkast afgedekt bewaren tot het moment van bakken).

Je kunt de gebakken prei tarte tatin twee tot drie dagen in de koelkast bewaren (liefst alle onderdelen los van elkaar). Warm de taart opnieuw op in de oven, met de bladerdeegkant naar boven. Max. 10 minuten op 180 op °C.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Prei tarte tatin" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *