Yes, ik ben helemaal into boterkoek dit najaar. Met Sinterklaas maakten jullie al massaal de speculaas boterkoek en nu komt deze anijs boterkoek precies op tijd voor Kerst online. En ik kan je vertellen dat ik nog een hele lekkere versie heb gemaakt, misschien deel ik die nog voor Oud&Nieuw. Maar eerst all eyes on this one, dat verdient ‘ie.
Carolien kwam met het idee voor deze anijs boterkoek, want ze had zoiets laatst bij een leuk tentje in Amersfoort geproefd. We probeerden het uit met de high tea van mijn nichtje Frida en het was meteen een succes! De anijs geeft de boterkoek een echte twist qua smaak. We combineerden dat met grove zoutvlokken, heel erg lekker. Echt een bijzondere boterkoek!



Ingrediënten
- 250 gram roomboter*
- 200 kristalsuiker
- 300 gram bloem
- 1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
- 25 gram anijszaad
- 1/4e tl grof zeezout
AFSMEREN MET:
- 1 el melk / losgeklopt ei
*kwaliteit van de roomboter máákt verschil in dit recept
Bereiding
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar (m.u.v. de melk/ei voor het afsmeren).
- Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm van 15 x 20 cm met bakpapier.
- Druk het deeg erin (zeker 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek af met de eetlepel melk (of ei) en trek eventueel met een mes een klassiek ruitjespatroon.
- Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De anijs boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en heeft een aantal uur (liefst een nacht in een koele ruimte) nodig om perfect op te stijven.
BEWAREN: Je kunt boterkoek buiten de koelkast bewaren, goed afgesloten. Het blijft zeker vier dagen goed.