Ga naar de inhoud
Anijs boterkoek
Zoete recepten 20 december 2019

Anijs boterkoek

Anijs boterkoek

Anijs boterkoek. Als je op zoek bent naar een bijzonder maar ontzettend simpel hapje bij de koffie dat het bij iedereen goed doet.

Yes, ik ben helemaal into boterkoek dit najaar. Met Sinterklaas maakten jullie al massaal de speculaas boterkoek en nu komt deze anijs boterkoek precies op tijd voor Kerst online. En ik kan je vertellen dat ik nog een hele lekkere versie heb gemaakt, misschien deel ik die nog voor Oud&Nieuw. Maar eerst all eyes on this one, dat verdient ‘ie.

Carolien kwam met het idee voor deze anijs boterkoek, want ze had zoiets laatst bij een leuk tentje in Amersfoort geproefd. We probeerden het uit met de high tea van mijn nichtje Frida en het was meteen een succes! De anijs geeft de boterkoek een echte twist qua smaak. We combineerden dat met grove zoutvlokken, heel erg lekker. Echt een bijzondere boterkoek!

Anijs boterkoek
Anijs boterkoek

Anijs boterkoek

Anijs boterkoek

recept
Anijs boterkoek

Anijs boterkoek. Als je op zoek bent naar een bijzonder maar ontzettend simpel hapje bij de koffie dat het bij iedereen goed doet.

15 minuten + baktijd
10

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter*
  • 200 kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
  • 25 gram anijszaad
  • 1/4e tl grof zeezout

AFSMEREN MET:

  • 1 el melk / losgeklopt ei

*kwaliteit van de roomboter máákt verschil in dit recept

Bereiding

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar (m.u.v. de melk/ei voor het afsmeren).
  2. Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm van 15 x 20 cm met bakpapier.
  4. Druk het deeg erin (zeker 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek af met de eetlepel melk (of ei) en trek eventueel met een mes een klassiek ruitjespatroon.
  5. Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De anijs boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en heeft een aantal uur (liefst een nacht in een koele ruimte) nodig om perfect op te stijven.

BEWAREN: Je kunt boterkoek buiten de koelkast bewaren, goed afgesloten. Het blijft zeker vier dagen goed.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Anijs boterkoek" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 34

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *