Ga naar de inhoud
Lactosevrije speculaasboterkoek
Lactosevrij 01 december 2017

Lactosevrije speculaasboterkoek

Lactosevrije speculaasboterkoek

Ik ben jullie meteen een excuus verschuldigd voor de ‘misleidende’ titel van dit recept. Gezien deze speculaas

boter

koek lactosevrij is, kan er natuurlijk geen

boter

inzitten. True story. Ik leg je uit hoe het zit!

Geen boter dus, maar wel een net zo lekkere smaak als van een echte boterkoek. En daar ging het nu net om. Dit is namelijk nummer 2 in de categorie ‘tover een roomboterklassieker om tot een succesvolle variant met margarine’. Wederom grandioos lekker, dat geef ik schaamteloos toe. Gezien het bijna Sinterklaas is maakte ik er gelijk maar een speculaasvariant van, want speculaaskruiden maken alles nu eenmaal ng lekkerder.



Zelf speculaaskruiden maken? Easy! En het maakt echt verschil!

lactosevrije speculaasboterkoek

Voor dit recept gebruikte ik Becel 100% plantaardig met kokos- en amandelolie, die heeft een lekker zachte smaak, maar de variant met walnootolie zou er ook goed bij smaken. Het grootste verschil met een echte boterkoek is dat de real deal steviger wordt bij het afkoelen. Dat komt omdat boter flink uithardt als het afkoelt. Deze speculaasvariant blijft juist iets zachter en smeuger. Niet verkeerd als je het mij vraagt.

Je kunt deze boterkoek ook

zonder ei

maken, maar dan verlies je smeugheid. Mijn ei-vrije experiment werd te knapperig om als boterkoek door te gaan. Heb jij tips voor een vegan variant? Let me know in de comments!


Nog benieuwd naar nummer 1?

Check dan hier de vegan turtle brownies!

lactosevrije speculaasboterkoek


Dit recept is gesponsord door Becel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door benvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta.Lees hier meer over in



mijn disclaimer



.

Lactosevrije speculaasboterkoek

recept
Lactosevrije speculaasboterkoek

Ik ben jullie meteen een excuus verschuldigd voor de ‘misleidende’ titel van dit recept. Gezien deze speculaas boter koek lactosevrij…

10 minuten + baktijd
25

Ingrediënten

  • 225 gram Becel met kokos- en amandelolie
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 2,5 el speculaaskruiden
  • 1/4 tl zout
  • Amandelschaafsel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een vierkante vorm van 20 x 15 cm in en beleg met bakpapier.
  2. Mix de Becel en bruine basterdsuiker tot een romige massa. Voeg het ei, zout en de specolaaskruiden toe en mix deze ook mee. Voeg tenslotte de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dit kan goed met de deeghaken van je keukenmachine.
  3. Druk het deeg in de vorm en strijk het glad. Dat gaat het best met de bolle kant van een lepel die je even nat hebt gemaakt.
  4. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak in 20 minuten gaar in de oven.
  5. Dek de speculaasboterkoek af. Laat ‘m het liefst een nachtje afkoelen en stevig worden (buiten de koelkast).

TIP: Wil je een nog grotere Sinterbaas van dit recept maken? Vul de speculaasboterkoek dan met een laag amandelspijs!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Lactosevrije speculaasboterkoek" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *