Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Klassieke boterkoek

Zoetrecepten

Een echt Nederlands zoetje, de klassieke boterkoek! Ik ben een tijd op zoek geweest naar het allerbeste recept ervoor, maar dit is ‘m dan.

Het was even uitproberen, maar dit is voor mij dan het beste klassieke boterkoekrecept. Met dank aan de moeder van een vriendin van mij, Anita van Katwijk. Al jaren was ik tevreden met mijn boterkoekrecept, maar toen ik die van haar moeder proefde ging ik toch overstag: dit was de beste! Gelukkig was Anita zo lief het recept met mij (en dus met jullie) te delen. Het recept is snel gemaakt en vooral, veel lekkerder dan uit een pakje.

Klassieke boterkoek

Klassieke boterkoek

Zoetrecepten

Klassieke boterkoek

Door | 15 minuten + baktijd en koeltijd | 10 personen

Dit heb je nodig

  • 250 gram roomboter*
  • 200 kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
  • Mespunt zout

AFSMEREN MET:

  • 1 el melk / losgeklopt ei

*kwaliteit van de roomboter mkt verschil in dit recept

En zo doe je het

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar (m.u.v. melk/ei voor het afsmeren).
  2. Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm van 15 x 20 cm met bakpapier.
  4. Druk het deeg erin (zeker 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek af met de eetlepel melk (of ei) en trek eventueel met een mes een klassiek ruitjespatroon.
  5. Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en lijkt niet gaar: dit hoort zo! Na een aantal uur buiten de oven (liefst een nacht in een koele ruimte) is de boterkoek perfect opgesteven en klaar om opgegeten te worden.

BEWAREN: Je kunt boterkoek buiten de koelkast bewaren, goed afgesloten. Het blijft zeker vier dagen goed.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Klassieke boterkoek" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

12 antwoorden op “Klassieke boterkoek

  1. Zonet de boterkoek uit de oven gehaald, ziet er prima uit en ruikt heerlijk! Straks een flink stuk proeven.

  2. mariette , moet deze boterkoek gemaakt worden met zelfrijzende bloem of de gewone bloem en moet er dan bakpoeder bij

  3. Ik heb afgelopen weekend met behulp van dit recept een heerlijke boterkoek gemaakt. Echt top!

    Ik heb zelf, op advies van een collega, 2 theelepels rozemarijn en 2 theelepels zeezout toegevoegd. Echt een aanrader!

    Heerlijk in de zomermaanden en gek genoeg heerlijk bij een borrel (lees rosé, witte wijn, Jillz, Appel Bandit etc.).

  4. Probeer ook eens bakgember heel fijn gesnipperd door het deeg en in plaats van met melk of ei met gembersiroop afsmeren. Echt lekker! De laatste tijd doe ik ook Vaak geraspte verse gember erdoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *