Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Klassieke boterkoek

Zoetrecepten

De boterkoek, een echte Hollandse klassieker! Ik kan het maar beter niet maken, want het gaat in één keer op. Love it.

UPDATE 28-12-18! Zodra ik ergens een goede boterkoek (of ander zoet recept) proef, trek ik meteen de brutale schoenen aan en vraag ik om het recept. Bij familie en vrienden dan bedoel ik natuurlijk, niet in restaurants. Deze keer was ik op de verjaardag van Jasmijn en haar moeder had een gruwelijk lekkere boterkoek gemaakt. Alles klopte eraan, dus vroeg ik later of ik het recept mocht delen. Here it is!

Mijn eigen recept heb ik blindelings vervangen, want dit is ronduit de ideale echte-echte ouderwetse overheerlijke boterkoek. Het recept is snel gemaakt en vooral, veel lekkerder dan uit een pakje. Met dank aan Anita van Katwijk 🙂

Zoetrecepten

Klassieke boterkoek

Door | 15 minuten + baktijd | 10 personen

Dit heb je nodig

    • 250 gram roomboter
    • 200 kristalsuiker*
    • 300 gram bloem
    • 1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
    • Mespunt zout
    • 1 el melk

    *Voor een meer smeuïge binnenkant kun je dit vervangen door witte basterdsuiker

    En zo doe je het

    1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar.
    2. Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
    3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
    4. Druk het deeg erin (ongeveer 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek in met de el melk en trek met een mes een ruitjespatroon.
    5. Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven.

    TIP: kwaliteit van de roomboter máákt verschil in dit recept.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Klassieke boterkoek" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    14 antwoorden op “Klassieke boterkoek

    1. Ik heb afgelopen weekend met behulp van dit recept een heerlijke boterkoek gemaakt. Echt top!

      Ik heb zelf, op advies van een collega, 2 theelepels rozemarijn en 2 theelepels zeezout toegevoegd. Echt een aanrader!

      Heerlijk in de zomermaanden en gek genoeg heerlijk bij een borrel (lees rosé, witte wijn, Jillz, Appel Bandit etc.).

    2. Hoi Mariette,
      Deze koek is best eenvoudig te maken, maar ik heb t totaal verpest.
      Ik heb een vorm van 27 dus moest de ingredienten herberekenen. Had te weinig roomboter, dit met margarine van 80% aangevuld.
      Foute boel, deeg bleef nat en in de oven bleef t borrelen, dus ik heb het er ook nog 10 minuten langer in de oven gelaten 😂
      Ik ga t de volgende keer eens met de jouw aanbevolen boter en vorm proberen. Kijken f ik dan wel een mooie en lekkere boterkoek kan maken. De aanhouder wint 😉

      1. Oeiii da’s balen! Met margarine is het inderdaad wel een ander verhaal (bevat veel vocht in vergelijking met boter), maar jammer dat het echt zo desastreus mislukt is. De aanhouder wint inderdaad 😀

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.